Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2008

Στο Κάβο Γκρέκο για μέτρα ...

Σήμερα έγινε σύσκεψη στο Κάβο Γκρέκο για τα προβλήματα στου σκυβαλότοπου.
[Ξεκίνησα το θέμα αυτό στις 11/05/2008:
Από τα πιο απαράδεκτα στο ωραίο Κάβο Γκρέκο
μετά στις 19 και 24/05 2008:
Η θάλασσα στο Κάβο Γκρέκο
στις 16/05/2008 με τον υπουργό Γεωργίας ανέφερα το θέμα και έστειλα και επιστολή. Τα πρακτικά της συνάντησης εδώ:
Βήματα μπροστά ...]


Σήμερα στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δήμου Αγίας Νάπας, του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και εγώ.
Τα θέματα τα οποία έθεσα ήταν η διαχείριση του χώρου, τα λύματα, η σήμανση, το μονοπάτι της φύσης που περνά από μέσα και ενημέρωσα ότι κάνω προσπάθειες για να οργανωθεί ο καθαρισμός του βυθού.
Αποφασίστηκε όπως:
  1. Να καθαριστεί ο χώρος γύρο από το σκυβαλότοπο και την είσοδο
  2. Να αναρτηθούν οι σωστές πινακίδες
  3. Να γίνει περίφραξη του χώρου
  4. Να αλλάξει η πορεία του μονοπατιού της φύσης ούτως ώστε να μην περνά μέσα από τον σκυβαλότοπο
  5. Να αυξηθεί η επιτήρηση του χώρου
  6. Όποιος απορρίπτει λύματα ή λιπαρά από λιποπαγίδες εστιατορίων /ξενοδοχείων θα διώκεται.
  7. Να σταματήσει το άναμμα φωτιάς
  8. Να γίνεται καθημερινή κάλυψη στων σκουπιδιών
  9. Να ετοιμαστεί το σχέδιο αποκατάστασης του χώρου ούτως ώστε αυτή να γίνει άμεσα με την λειτουργία του ΧΥΤΥ στην Κόσιη.
Τα λύματα:
Ένα θέμα που είχα δυσκολία ήταν το θέμα των λυμάτων. Στην πρώτη μου επίσκεψη εγώ βρήκα εκεί ένα βοθροκαθαριστή και τα λύματα έκαναν ποτάμι και λίμνη [οι φωτογραφίες είναι εδώ ..]. Σήμερα ενώ είμαστε έτοιμοι να μπούμε στον σκυβαλότοπο νάσου ένας βοθροκαθαριστής να μπαίνει ... Τον παράλαβε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ...

Νατούρα 2000:
Η περιοχή είναι προστατευόμενη. Ο σκυβαλότοπος είναι εκεί πάνω από 15 χρόνια. Όμως έγινε μια προσπάθεια αναδάσωσης μέσα από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ. Η επέκταση όμως του σκυβαλότοπου κατάστρεψε μέρος του έργου αυτού αλλά γέμισε και από πλαστικές τσάντες, χαρτιά και άλλα σκουπίδια. Χρειάζεται ένα γερό καθάρισμα.

Μένει το θέμα της θάλασσας ....

Η διορία της Ελλάδας για τους σκυβαλότοπους λήγει την 01/01/2009. Το πρόστιμο που αντιμετωπίζουν τώρα για τους 490 που ακόμη λειτουργούν είναι €35000 την ημέρα!
"Ευρωπρόστιμα-μαμούθ για τις χωματερές μετά το 2009"
Η δική μας ημερομηνία είναι το τέλος του 2010.

Η λίμνη με τα λύματα ...
From 2008_05_10-Ca...

4 σχόλια:

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Ειναι τουλάχιστον λυπηρό, για να μην πω τραγικό... Και δυστηχως ακολουθουμε τα βηματα της ελλαδας "παιζοντας πελλο" μεχρι να μας τιμωρησουν... Αν είναι δυνατόν μια περιοχη προστατευομενη, ενταγμενη στο δικτυο Natura, να βρίσκεται σε αυτά τα χάλια...
Και με τις εικόνες που παραθέτεις επίτροπε με τα λύματα να ρεουν προς την θάλασσα, σε συνδυασμό με τις περιορισμενες καλλιεργειες στη συγκεκριμενη περιοχή, νομιζω δεν υπαρχει αμφβολία από προκλήθηκε το bloom της Cladophora sp.

Theopemptou είπε...

Ιάκωβε:
Σήμερα ό σκυβαλότοπος ήταν ένα απλό χωράφι!
Η επίσκεψη και μόνο ήταν αρκετή να κάνει τη Τοπική Αρχή να δράσει.
Σήμερα επειδή πήγαμε με το αυτοκίνητο του Τμήματος Δασών που είναι 4-wheel drive πήγαμε σε ένα σημείο που δεν μπορούσα πριν με το δικό μου.
Θα προσθέσω τη φωτογραφία στο τέλος της ανάρτησης αφιερωμένη σε σένα ...

Theopemptou είπε...

..... πρέπει να προσθέσω ότι σήμερα έλεγαν - ανεπίσημα - ότι οι πιο πολλές υποψίες για τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη δημιουργία μάλλας εστιάζονται στο ιχθυοτροφείο έξω από το ποταμό του Λιοπετρίου. Τα ρεύματα έρχονται προς το Κάβο Γκρέκο ....

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Να 'σαι καλά επίτροπε. Ευτυχως που βρέθηκε και κάποιος αρμόδιος να ασχοληθεί με τα προβλήματα της περιοχής. Τωρα που επεστρεψα μόνιμα στην Κύπρο, θα κάνω και μια επίσκεψη :)

Related Posts with Thumbnails