Κυριακή, 11 Μαΐου 2008

Από τα πιο απαράδεκτα στο ωραίο Κάβο Γκρέκο

Τι κάνει ο κύριος εδώ;
Τρία στοιχεία για να αποφασίσετε:
1 Είναι κοντά στη θάλασσα
2 Αντιπροσωπεύει την Τοπική Αρχή
3 Εδώ είναι το ταμείο !Αυτό είναι το σημείο πληρωμής στο σκυβαλότοπο της Αγίας Νάπας στο Κάβο Γκρέκο.

Είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις που έχω επισκεφθεί, είναι δίπλα από τη θάλασσα, τα πιο πολλά σκουπίδια δεν καλύπτονται και εδώ φτάνουν και βοθροκαθαριστές (βλέπε τις φωτό) που τα ρίχνουν λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Αν δεν κάνω λάθος (θα το ελέγξω!) η περιοχή είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο Νατούρα 2000.
Κοντά σε όλα αυτά είναι η παραλία, τα πικ νικ ντόπιων και ξένων και το μονοπάτι της φύσης!! (μα ποιας φύσης ;)
Όλες οι φωτογραφίες που έβγαλα το Σάββατο το πρωί εδώ!

13 σχόλια:

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Πράγματι Επιτροπε, η περιοχή του Κάβο Γκρέκο εχει ενταχθει στο δικτυο Φυση 2000. Και θεωριτικά εχει εγκριθεί κονδυλλη για την κατασκευη και λειτουργια περιβαλλοντικου κέντρου στην περιοχή. Αυτα όμως προκύπτουν από τις συμβατικες μας υποχρεώσεις.Στην πραγματικότητα η περιοχή ειναι τελειως στο ελεος της εγκαταληψης και δεν γινεται τιποτα για την προστασια και την διατηρηση της. Εχει αφεθει στο ελεος του θεού και οποιος θελει δρα ανεξελεκτα. Δυστυχώς...

stalamatia είπε...

Τόσα χαρτόνια για ανακύκλωση, τόσα πλαστικά για ανακύκλωση, τόσα λάστιχα αυτοκινήτων αυτά δεν πάνε για ανακύκλωση? Όσο για τον υπεύθυνο αυτό που κάνει σίγουρα καλύτερα είναι το σκουπιδαριό γύρο του.ΧΑΛΙ ΜΑΥΡΟ. Και πρέπει να είναι ωραίες παραλίες αν και δεν έχω πάει ποτέ .

antidrasi25 είπε...

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του τόπου. Επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά τον πραγματικό μας εαυτό. Μπήκαμε στην Ευρώπη για να το παίζουμε Ευρωπαίοι αλλά δυστυχώς απέχουμε πάρα πολύ από την πραγματικότητα.

Η επόμενη μέρα μετά την καταγραφή αυτού του γεγονότος ποια θα είναι; Η ζωή συνεχίζεται ή αναλαμβάνουμε δράση για τον τερματισμό αυτής της κατάστασής, που δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Ο δήμος της Αγίας Νάπας δεν νομίζω να κάνει και κάτι, μακάρι να με διαψεύσουν φυσικά, αλλά κάτω υπό την εποπτεία του χρησιμοποιείτε ο χώρος. Ελπίζω να ενημερωθεί η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και να αρχίσουμε σιγά σίγα την αποκατάσταση της περιοχής, εκτός αν θέλουμε να κάνουμε τα ίδια που κάνουν στην Ελλάδα.

Ξέρω ότι είναι αρκετά δύσκολο, αλλά πρέπει σιγά σιγά οι αρμόδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται. Μιλούμε για το επίπεδο του πολιτισμού μας, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και όχι μόνο.

Aceras Anthropophorum είπε...

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιό πέρα είναι οι θαλασσινές σπηλιές. Στην καλυμμέμη απο τα σκουπίδια περιοχή βλαστούσαν διάφορες ορχιδέες, μιτσικόριδα, τζαι άλλα ενδιαφέροντα φυτά των καυκάλλων (τα περιγράφει ο κ. Ευθύμιος Ευθυμίου στο πολλά καλόν βιβλίον του Περιδιάβαση στο Κάβο Γκρέκο).

Από την άλλην, αν δεν ήταν η χωματερή, αυτή η περιοχή θα ήταν γεμάτη βίλλες, όπως την περιοχήν των Κόννων, όπου πριν 15 χρόνια είχεν ακόμα πιο πλούσιαν βλάστησην τζαι όπου τωρά την έφαεν ο τσιμέττος, ο κατράς, το γρασίδιν...

Terra Incognita είπε...

Πραγματικά λυπηρό.
"Απαγορεύεται το ρίψιμο σκυβάλων και αχρήστων αντικειμένων" λέει η πινακίδα...

Σε σκουπιδότοπο πάει να μετατραπεί και η περιοχή Ροδαφίνια στη Χλώρακα της Πάφου 30 μέτρα από την θάλασσα..
Ήταν σε μικρή έκταση τα Χριστούγεννα που πήγα..
Φοβάμαι ότι αν δεν κτίστηκε ήδη κάτι εκεί, τα σκουπίδια θα να πάνω στο κύμα ως τώρα..

Sike είπε...

καταγγέλλω ότι ο Φιλελεύθερος σήμερα, σελ. 7, αντιγράφει αυτούσιο αυτό το ποστ χωρίς αναφορά στην πηγή!

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=480&id=554178

Theopemptou είπε...

Βρήκα επίσης ότι:
1 πριν λίγο καιρό έγινε καθαρισμός του βυθού από δύτες με τους Νέους Οικολόγους και βρήκαν όλων των ειδών τα απόβλητα και σε μεγάλες ποσότητες!

2 Ο σκουπιδότοπος στο Κάβο Γκρέκο λειτουργεί λόγω διαφωνίας της Αγίας Νάπας με τη Δερύνεια!(αυτό πρέπει να το διασταυρώσω.

ΥΓ1 Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Φ, ο ίδιος ο δημοσιογράφος μου είπε ότι έγινε λάθος.
ΥΓ2 Είναι στη περιοχή Νατούρα

Sike είπε...

πάλε καλά :)

Efstathios είπε...

Παντού και πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το περιβάλλον & τον συνάνθρωπο - πάσχουμε από το σύνδρομο της εύκολης λύσης. Από τα πιο απλά ως τα πιο πολύπλοκα... Αλλάζουμε λωρίδα για να αποφύγουμε την κίνηση, βάζουμε μέσο για διορισμό/προαγωγή, αποφεύγουμε τα δύσκολα στην δουλειά, ξεφορτώνουμε το βυτιοφόρο όπου μας βολεύει, σηκώνουμε μπαϊράκι για να γίνει το δικό μας (το νερό στο κρασί μας δεν μας κάθετε εύκολα -βλ. διαφωνία των δήμων...), κοκ. Ταυτόχρονα, τα μέγαρα (πολιτισμού / ιδιοστέγασης / κυβερνητικών τμημάτων / εταιρειών) τα έχουμε αναγάγει σε σύμβολα ικανοποίησης του εγώ μας, προσωπικού ή εθνικού. Γιατί άραγε δεν βρίσκουμε την ίδια ικανοποίηση διατηρώντας το περιβάλλον όπως μας το παρέδωσε ο Θεός? Ίσως γιατί δεν διατηρήσαμε ούτε τους εαυτούς μας όπως πλάστηκαν από αυτόν...
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες για αυτή την ψυχοπλακωτική (κυριολεκτικά) κατάσταση στο Κάβο Γκρέκο? Αναμένουμε κ. Επίτροπε.

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Να συμπληρωσω ότι την καθαρή Δευτερα στην περιοχή γινεται χαμός. Ποιος να ασχοληθεί μετα ενδημικά είδη της περιοχής, όταν εχει το καλαμαράκι στην φουκου???

Theopemptou είπε...

Το θέμα δε θα το αφήσω εδώ ...
1 το ανέφερα στον υπουργό γεωργίας, του είπα για τα λύματα και την ευθύνη του υπουργείου (θάλασσα, νατούρα)
2 Μίλησα ήδη με δύτες και θα κάνω επίσημη συνάντηση με σχολές κατάδυσης της περιοχής μόλις τους βρω ...

Μαρία Φράγκου είπε...

Κύριε Επίτροπε, απ'οτι φαίνεται η κατάσταση παραμένει η ίδια μετά από 4 χρόνια. Έχει αναλάβει καμία ευθύνη η πολιτεία αν γνωρίζετε? Αν δεν έχει γίνει οτιδήποτε, το μόνο που βλέπω να μπορεί να γίνει είναι μια διαδήλωση σε συνεργασία με διάφορες ομάδες για να πάρει δημοσιότητα το θέμα.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

υποτίθεται ότι τώρα που λετούργησε η Κόσιη αυτό θα σταματούσε ... αλλά συνεχίζουν να το λειτουργούν γιατί η Κόσιη εν ακριβή !

Related Posts with Thumbnails