Σάββατο, 31 Μαΐου 2008

Χαλαρώσεις, χαλαρώσεις .... παραλίες τέλος ?

Τα σχόλια μου στο τέλος ...
"Κατατέθηκε χθες στη Βουλή νόμος για εξπρές αφαλατώσεις

Για επιπτώσεις ίδωμεν

Κατατέθηκε χθες προς έγκριση από τη βουλή νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος που τροποποιεί τους περί της εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον έργα από νόμους του 2005 και 2007».

Η τροποποίηση κρίθηκε αναγκαία από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη λόγω του σοβαρού προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Κύπρος και την άμεση ανάγκη για παραγωγή νερού. Έτσι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες επιθυμούν να αδειοδοτηθούν για λειτουργία μικρών ιδιωτικών μονάδων αφαλάτωσης θα μπορούν να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Ας σημειωθεί ότι στο παρόν στάδιο, οι σταθμοί αφαλάτωσης εμπίπτουν στα έργα του Πρώτου Παραρτήματος του Νόμου του 2005, για τα οποία απαιτείται η ετοιμασία Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. Για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών για κατασκευή μικρών μονάδων αφαλάτωσης, η προτεινόμενη τροποποίηση επιτρέπει για τους πρώτους 12 μήνες εφαρμογής του τροποποιητικού νόμου, οι μονάδες με δυναμικότητα κάτω των 500 κυβικών μέτρων (κ.μ.) ημερησίως, να μην εμπίπτουν στις πρόνοιες του προαναφερόμενου νόμου.

Επίσης, προτείνεται όπως οι μονάδες με δυναμικότητα μέχρι 1.500 κ.μ./ημέρα, να μεταφερθούν από το Πρώτο Παράρτημα στο Δεύτερο Παράρτημα του Νόμου, ώστε να απαιτείται η ετοιμασία Προκαταρκτικής Έκθεσης Επιπτώσεων στο περιβάλλον και όχι Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, όπως ισχύει σήμερα. Οι μονάδες με δυναμικότητα μεγαλύτερη των 1.500 κυβικών μέτρων ημερησίως, θα παραμείνουν στο Πρώτο Παράρτημα και θα απαιτείται η ετοιμασία Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Ναι μεν αλλά
Ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου εξέφρασε χθες στον «Π» την αντίθεσή του στη κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση της νομοθεσίας αναφέροντας ότι εμπερικλείει μεγάλο κίνδυνο στο περιβάλλον εφόσον θα μπορεί η ξενοδοχειακή μονάδα να κάνει κατασκευές στη παραλία και εγκαταστάσεις στη θάλασσα χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τη μεγάλη δυναμικότητα των μονάδων λέγοντας ότι μια μονάδα των 500κ.μ. την ημέρα μπορεί να δικαιολογηθεί αν πρόκειται για συνεργασία 3 ή 4 ξενοδοχειακών μονάδων.
Η δυναμικότητα όμως των 1.500κ.μ. την ημέρα αντιστοιχεί με τις ανάγκες 8 με 9 χιλιάδων ατόμων την ημέρα. Αν ο στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε κοινότητες να κατασκευάσουν δικές τους μονάδες αφαλάτωσης, αυτό δεν θα μπορεί να υλοποιηθεί επειδή δεν θα μπορούν να χρεώνουν στους πελάτες τους το ψηλό κόστος του αφαλατωμένου νερού (πέραν του 1,5 ευρώ το κ.μ.) εφόσον αυτό ελέγχεται από τη βουλή.

Ο Επίτροπος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του και για το γεγονός ότι η αύξηση των μονάδων αφαλάτωσης θα αυξήσει σοβαρά το φορτίο στις γεννήτριες της ΑΗΚ με απρόβλεπτα αποτελέσματα ιδίως το καλοκαίρι αλλά και τις δυσκολίες που θα επιφέρει στην προσπάθεια της μείωσης των ρύπων. Τέλος υπάρχει και η μεγάλη έγνοια για τη δημόσια υγεία εφόσον οι μονάδες αφαλάτωσης χρειάζονται συνεχή έλεγχο της ποιότητας του νερού που παράγουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερα το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων απέρριψε αίτηση εταιρείας γκολφ για κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης. Τώρα επειδή η ανάπτυξη περιλαμβάνει και ξενοδοχειακή μονάδα θα μπορεί να προχωρήσει χωρίς κανένα εμπόδιο.
Παράλληλα κοντά στην περιοχή της Πέτρας του Ρωμιού προγραμματίζεται και δεύτερο γήπεδο γκολφ εταιρείας η οποία επίσης διαθέτει ξενοδοχειακή μονάδα. Με βάση την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και την προτεινόμενη αλλαγή της νομοθεσίας για τις μονάδες αφαλάτωσης, ανοίγει πλέον ο δρόμος για κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης για γήπεδα γκολφ χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο."

ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
Κωδικός άρθρου: 796747
ΠΟΛΙΤΗΣ - 30/05/2008, Σελίδα: 20
______________________________________________

Αυτή είναι η δεύτερη φάση της απόφασης που δημοσιεύεται εδώ.
Η συζήτηση ξεκινά στην Επιτροπή Περιβάλλοντος την Πέμπτη 05/06/2008, (δυστυχώς την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Na mas pite kai pia kommata to iperpsifisan?

Theopemptou είπε...

Έχω απαντήσει στην ερώτησή στο τέλος της ανάρτησης. Ήταν παράλειψή μου ...

Έλατο Χελιδόνι είπε...

Τι θα γίνεται εφόσον οι έρευνα υποδείξει καταστροφικές συνέπειες αλλά το σύστημα έχει είδη εγκατασταθεί?

Εν απογοητευτική τουτη η νοοτροπία των προσωρινών λύσεων που δημιουργούν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Δυστυχώς θυσιάζουμε τα πάντα στο βωμό του συμφέροντος

Theopemptou είπε...

Με ανησυχούν πολύ οι παρεμβάσεις που θα κάνουν οι επιχειρηματίες στην παραλία. Δεν υπάρχουν ελάχιστες προδιαγραφές, άρα μπορεί για παράδειγμα οι σωλήνες από και προς τη θάλασσα να είναι σε τοίχο, η μια ψηλή κατασκευή που θα εξασφαλίζει και την οικειοποίηση της παραλίας.
Τι γίνεται επίσης με το δωμάτιο στέγασης της μονάδας αφαλάτωσης; πόσο μεγάλη θα είναι; θα έχει και άλλα δωμάτια; πόσο μεγάλη θα είναι; θα είναι στην παραλία;
Οι μεγάλες μονάδες των 1500 κμ την ημέρα θα είναι σίγουρα για τα γήπεδα γκολφ!

Ιάκωβος τζιωρτζιής είπε...

Δηλαδη και με το νόμο πλέον, παραδιδουμε τις παραλιες στα χερια επιχειρηματιων. και οπως λεχθηκε π[ιο πριν, ουσιαστικα θα εχουμε και φαινομενα οικιοποίηση των παραλιών...

Theopemptou είπε...

Λευκό χαρτι σε ξενοδόχους και γκολφάδες

koutso είπε...

Δέστε ανάρτηση μου:http://an-archi-a.blogspot.com/2008/07/versus.html

Related Posts with Thumbnails