Πέμπτη, 29 Μαΐου 2008

Η θάλασσα στο Κάβο Γκρέκο

19/05/2008
Επειδή συνεχίζουν να φτάνουν κοντά μου emails για το θέμα να πω ότι ζήτησα από το σύνδεσμο σχολών κατάδυσης της περιοχής να συναντηθούμε μάλλον αυτή την εβδομάδα.
Οι πληροφορίες μέχρι τώρα είναι ότι:
  1. Τα σκουπίδια είναι πάρα πολλά ... μέχρι πάνες των μωρών
  2. Υπάρχει πολλή "Μάλλα" στην περιοχή. Αυτό είναι συνήθως το αποτέλεσμα των βόθρων ή αν τα νερά της βροχής παρασύρουν λιπάσματα στη θάλασσα. Η Μάλλα απορροφά το οξυγόνο του νερού και τα άλλα είδη αποφεύγουν την περιοχή.
Σύντομα οι εξελίξεις ....
24/05/2008
Συναντήθηκα με τους εκπροσώπους σχολών κατάδυσης. Μου είπαν για μεγάλες ποσότητες "Μάλλας" και για πολλές πλαστικές τσάντες που καταλήγουν στις σπηλιές.
Μίλησα με το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας.
Έχουν σημείο υποδοχής λυμάτων από βυτιοφόρα τους οποίους χρεώνουν £5 το αυτοκίνητο. Διερωτήθηκαν γιατί κάποιος να πετά λύματα αλλού ...
Η φωτογραφία είναι από τη Μάλλα στη θάλασσα
From 2008_05_10-Ca...
29/05/2008
Μίλησα με το Δήμαρχο Αγίας Νάπας ο οποίος ανάφερε ότι:
* Λύματα - Δεν έχει δώσει άδεια ο Δήμος για απόρριψη λυμάτων - για αποφυγή πληρωμής του ποσού ή από λιποπαγίδες εστιατορίων;
* Φωτιές - ανάφερα ότι απαγορεύεται, διοξίνες - κάνουν ότι μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο. Νέες οδηγίες.
* Περιοχή Φύση 2000: Δεν έχει άλλο χώρο για τα σκουπίδια του Δήμου. Ο ΧΥΤΥ στην Κόσιη θα είναι η λύση. (νέες κινητοποιήσεις στα Λύμπια ..)
* Κάλυψη με χώμα: - Νέες οδηγίες για να δοθεί λύση. (αν δε κάνεις κάλυψη γεμίζει η περιοχή ποντίκες !)

[1 Χτεσινή ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων μιλά για μεγάλες ποσότητες Μάλλας στο Nissi Beach
2 Διαβάστε τα σχόλια! Η verity με πολλές πληροφορίες ...]

[Αυτά σε συνέχεια της ανάρτησης: Από τα πιο απαράδεκτα στο ωραίο Κάβο Γκρέκο]

5 σχόλια:

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Η μάλλα είναι αποτελεσμα εισροής θρεπτικών στοιχειων (κυρίως αζωτου και φωσφόρου) στην θαλασσα. Παλαιοτερα το ίδιο προβλημα ειχε δημιουργηθει στις πλέιστες παραλίες τις Αγίας Ναπας, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στην λειτουργία ιχθυοτροφίου στο γειτονικό Ξυλοφάγου που με την επιδραση των κυμματων μετεφεραν την μάλλα στην Αγια Ναπα.
Αν δεν οφειλεται και πάλιν στα ιχθυοτροφία, θα μπορουσε να ειναι αποτέλεσμα εισροής λυμμάτων. Ομως εδω και μηνες τα ξενοδοχία και ολη η τουριστική υποδομη ειναι κλειστά.

Αν δεν κανω λάθος, υπαρχει στο Καβο Γκρεκο ενας σταθμός βιολογικού καθαρισμού. Υπάρχει περίπτωση να υπαρχουν διαρροες από εκει επίτροπε?

Theopemptou είπε...

Με βάση το τι είδα όταν επισκέφθηκα τον συβαλότοπο είμαι σίγουρος ότι οι βόθροι που πετιούνται καθημερινά στο σκυβαλότοπο, λίγα μέτρα μόνο από τη θάλασσα, είναι υπεύθυνοι γι αυτό.
Υπάρχει όμως και το πρόβλημα των σκαφών με τουρίστες αλλά και των γιωτ που σταθμεύουν εκεί αφού και αυτοί τα ρίχνουν στη θάλασσα.
Αν είναι όλα καλά θα έχω συνάντηση με τους εκπροσώπους των δυτών της περιοχής αύριο Τετάρτη.

Verity Devotee είπε...

Η ευρύτερη περιοχή των κοκκινοχωρίων εντάσσεται μέσα στις ζώνες "sos" παρακολούθησης για νιτρορύπανση από το τμ. αλιείας λόγω της έντονης γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή. Το φύκος Cladophora sp. (μάλλα) που αποτελεί δείκτη ευτροφισμού, προτιμά τα πλουσιότερα σε θρεπτικά νερά π.χ. τα εμπλουτισμένα σε νιτρικά και φωσφόρο παράκτια νερά-δέκτες απορροών από το ξέπλυμα γεωργικής γης. Λόγω του ολιγοτροφικού χαρακτήρα της θάλασσας της Κύπρου, ελάχιστες ποσότητες θρεπτικών μπορούν εύκολα να "επιβαρύνουν" τα παράκτια ύδατα, ειδικότερα δε με την συνεργιστική τάση διαφόρων παραγόντων όπως π.χ. συνδιασμό γεωργικής γης με ιχθυοτροφεία. Τα οποία ιχθυοτροφεία να σημειωθεί ότι συνήθως έχουν περισσότερο τοπικό impact (η διασπορά των θρεπτικών/οργανικής ύλης εξαρτάται φυσικά από την τοποθεσία) σε σχέση με το ξέπλυμα γεωργικών εδαφών που αποτελεί μη-σημειακή πηγή ρύπανσης. Η μάλλα δεν αποτελεί από μόνη της πρόβλημα αφού σε μικρές ποσότητες εμφανίζεται σχεδόν παντού στην Κύπρο. Ο ευτροφισμός της μάλλας είναι που προκαλεί πρόβλημα. Η πηγή των θρεπτικών θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί με λίγες δειγματοληψίες νερού σε σωστά επιλεγμένα σημεία. Όπως και με monitoring που θεωρητικά γίνεται. Αλήθεια, γιατί δεν προσεγγίζετε το τμήμα περιβάλλοντος του τμήματος αλιείας που υποτίθεται συλλέγουν αυτά τα στοιχεία για την περιοχή εδώ και κάτι χρόνια και να ζητήσετε ένα πόρισμα;

Theopemptou είπε...

Verity σε ευχαριστώ για το πολύ επιστημονικό σχόλιο. Μπράβο!
Δε θέλω να κάνω οτιδήποτε επίσημο αν δε μιλήσω πρώτα με το Δήμαρχο Αγίας Νάπας ο οποίος θα πρέπει να ενημερωθεί.
Έχω ήδη αναφέρει το πρόβλημα στον Υπουργό σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στο γραφείο του. Εκεί ήταν παρούσα και η Υπηρεσία περιβάλλοντος.
Όμως, η επιστολή μου είναι έτοιμη, μόλις ενημερώσω τον Δήμαρχο θα στείλω επιστολές σε Υπ. Εσωτερικών και Γεωργίας.
Συνήθως περιμένω λίγο και μετά χρησιμοποιώ άλλες μεθόδους αν το θάψουν το θέμα.
Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ !
ΥΓ: Πάντα απευθύνομαι σε υπουργούς και όχι διευθυντές ή άλλους υπαλλήλους.
Συμβουλές εκ των άνωθεν ...

Verity Devotee είπε...

Να διευκρινίσω ότι δεν αναφέρομαι στην υπηρεσία περιβάλλοντος του υπουργείου γεωργίας αλλά στον τομέα περιβάλλοντος που υπάγεται στο τμήμα αλιείας. Με τα "νερά" αυτοί ασχολούνται.
Όσο για την συμβουλή την βρίσκω πολύ καλή για την αποφυγή του συνδρόμου του "κλειδωμένου συρταριού" που διέπει τις δημόσιες υπηρεσίες. Ας ελπίσουμε οι εκκλήσεις στους υπουργούς να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Related Posts with Thumbnails