Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008

Κλιματικές Αλλαγές και Νερό - IPCC

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές που έχει συσταθεί από κοινού από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος του ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, έχει μόλις δώσει στη δημοσιότητα την εξειδικευμένη της έκθεση για τις "Κλιματικές Αλλαγές και το Νερό" η οποία είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες της Επιτροπής http://www.ipcc.ch/.

Δυστυχώς, όπως και αναμενόταν άλλωστε, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά για την περιοχή μας, για την οποία η έκθεση αναφέρει τα πιο κάτω:

1) Η βροχόπτωση στην περιοχή της Μεσογείου προβλέπεται να μειωθεί μέχρι και 20% σε 70 χρόνια ενώ άλλα μοντέλα αναφέρονται σε διπλάσια μείωση. Έχει ήδη παρατηρηθεί μια μείωση μεταξύ των ετών 1950 και 2000. Ο κίνδυνος για έτη ανομβρίας θα είναι επίσης αυξημένος.
2) Η υγρασία του εδάφους που έχει σχέση με τη βροχόπτωση και τη βλάστηση θα μειωθεί. Αυτό θα έχει επίσης σοβαρές επιδράσεις σε φυσικούς βοσκότοπους.
3) Η αναπλήρωση των υδροφορέων στην περιοχή μας θα μειωθεί κατά 70% μέχρι το 2050. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει αύξηση της αλμυρότητας των υπόγειων νερών. Η εξεύρεση καλής ποιότητας πόσιμου νερού στην περιοχή μας θα είναι δύσκολη.
4) Οι συνεχόμενες μέρες χωρίς βροχόπτωση θα αυξηθούν και οι μέρες με βροχόπτωση θα είναι πιο συγκεντρωμένες.
5) Θα υπάρξει σοβαρή μείωση των νερών των ποταμών στη λεκάνη της μεσογείου που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αλμυρότητας και τη μείωση των ιζημάτων και θρεπτικών στοιχείων στις ακτές.
6) Όλα τα μοντέλα δείχνουν ότι η γεωργική παραγωγή στην περιοχή μας θα κινδυνεύει συνεχώς και δε θα μπορεί να διασφαλιστεί.
7) Η δασική παραγωγή θα μειωθεί και λόγω της ξηρασίας θα αυξηθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιών.
8) Ορισμένα μοντέλα προβλέπουν αυξημένα κύματα καύσωνα και μείωση της καλοκαιρινής βροχόπτωσης στην περιοχή της μεσογείου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Μερικές από τις εισηγήσεις που αναφέρονται στην έκθεση των επιστημόνων για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:

* Η εξοικονόμηση νερού σε όλο το φάσμα – οικιακή, βιομηχανική και γεωργική χρήση
* Η μείωση των διαρροών σε συστήματα υδροδότησης και αρδευτικά συστήματα.
* Η τιμολόγηση του νερού
* Αλλαγές στα είδη που καλλιεργούνται ούτως ώστε αυτά να ταιριάζουν περισσότερο και με τις αλλαγές στο κλίμα που έχουν ήδη ξεκινήσει.
* Χρήση αφαλατωμένου νερού και του νερού από συστήματα επεξεργασίας λυμάτων επισημαίνοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα τους ( ενέργεια και κινδύνους για την υγεία).

Τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών είναι γνωστά εδώ και καιρό αλλά η δημοσίευση πλέον της έκθεσης αυτής των επιστημόνων ειδικά για το νερό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ετοιμάζει έκθεση για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης στην Κύπρο.

Έχω όμως απευθυνθεί στο Υπουργείο Οικονομικών με την εισήγηση όπως ετοιμαστεί μελέτη για τις οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας λόγω των κλιματικών αλλαγών.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρειάζονται όλα τα στοιχεία για το σωστό προγραμματισμό.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι οικονομικές-κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα, πιστεύω, θα είναι δραματικές. Με δεδομένο ότι το φράγμα του Κούρη θα αδειάσει σε λίγους μήνες, η Λεμεσός θα υποστεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα.

Η μελέτη πρέπει να κοιτάξει τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, και να προτείνει ουσιαστικές λύσεις, ακόμη και για τα "ακραία", χείριστα σενάρια.

koutso είπε...

XΘ μ'άγχωσες πρωί-πρωί δηλ.αν συνεχίσουμε όπως πάμε ούτε γίδια θα μείνουν σ'αυτό τον τόπο αφού θα ερειμωθεί το νησί.Που θα στείλουμε τα παιδιά μας?Εχουμε (είχαμε) απο τα καλύτερα κλίματα με ήπιους χειμώνες,χωρίς πλημμύρες και τυφώνες που μαστίζουν άλλες περιοχές του πλανήτη και πάμε να ...ξηραθούμε,να ερημωθεί το νησί.Ακουσον,άκουσον ρε κούλουφοι κόψετε τα πλυσίματα των βεραντών και των αυτοκινήτων σας.

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Η Κυπρος είναι ήδη καταδικασμένη...Ή καλύτερα το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρωπινου πληθυσμου είναι ειναι ήδη καταδικασμενο. Απο δική του υπαιτειοτητα. Μπορουμε απλά να καθυστερησουμε το μοιραίο...

Επειδή τυγχάνει να ασχολούμαι με τους φυικουε υγρότοπους της Κύπρου και ποιο συγκεκριμενα με τις αλυκες Λαρνακας και Ακρωτηριου, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγες σε αυτα τουλαχιστον τα οικοσυστηματα από μια μονο ανυδρη περίοδο ειναι δραματικές. Πόσο μάλλον μια συνεχιζομενη ανομβρία ή ακομα μια σταθερα μειωμενη πορεία των ποσοστων βροχοπτωσης...
Ακομα δεν εχουμε καταλαβει οτι στην Κυπρο εχουμε σοβαροτατο πρόβλημα... Και οι κυβερνωντες κοιταζουν πως θα ξεγελασουν τον κοσμο μεταφεροντας μια μικρη ποσοστητα νερου απο την ελλαδα... Το οποιο τελικα κατέστει σηριαλ...
Πρεπει να κοιταξουμε μακροπρόθεσμα το πρόβλημα γιατι τα βραχυροθεσμα και ψηφοθηρικά μετρα θα μας οδηγησουν αργα ή γρηγορα σε αδιεξοδο. Και ο μονος που εχει το βήμα είστε εσεις επιτροπε. Συνεχιστε το αξιολογο εργο σας και με την ενημερωση, ο κοσμος θα λαβει το μηνυμα.

ΥΓ. Διαβασα στο πολιτη σημερα για μια γερμανικη οικιακη μονάδα ανακύκλωσης νερου... Πολύ καλή λύση που επιχορηγείται με 1700 ευρω...

Theopemptou είπε...

Πρέπει να πείσουμε για την ανάγκη να γίνει η μελέτη των οικονομικών επιπτώσεων. Στην Αγγλία κανείς δεν έδινε σημασία στις κλιματικές αλλαγές μέχρις ότου ο Stern τους τα είπε με οικονομικούς όρους.
Έχω συνάντηση με τον Υπ. Οικονομικών σε λίγες μέρες και θα πιέσω να προχωρήσει.
Αυτά όμως είναι νέα πράγματα για τους κυβερνητικούς ... Από την άλλη ανησυχώ ... όσοι παρακολοθούν έστω και λίγο την πολιτική ζωή στον τόπο μας γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα συρτάρια είναι γεμάτα μελέτες!

Θέλω βοήθεια για τους υδροβιότοπους. Δεν το κατέχω το θέμα όσο έπρεπε! Υπουργεία ευθύνες, αποφάσεις και προγραμματισμοί τι έπρεπε να υλοποιηθεί και δεν έγινε.
Ιάκωβε ...?

Προσπάθησα πάρα πολύ για την οικολογία στους φράκτες .. πιστέψτε με κατάντησα ενοχλητικός αλλά ...

Related Posts with Thumbnails