Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

Όμβρια - Οι εισηγήσεις του Επιτρόπου μέχρι τώρα

Πήρα την πιο κάτω απάντηση από το Υπ. Γεωργίας με ημερ. 31/03/2009:

Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.11.007 και ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2008 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι στα πρόθυρα ζήτησης προσφορών για μελέτη αξιοποίησης των όμβριων υδάτων σε δύο επίπεδα (ί) επίπεδο πόλης και (ίί) επίπεδο κατοικίας. Για το δεύτερο θα γίνει διερεύνηση τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα ετοιμαστούν προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση του βρόχινου νερού ανάλογα και με τις υδρολογικές συνθήκες.
Η προκαταρκτική τελική μελέτη θα είναι έτοιμη 4 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου που υπό ομαλές συνθήκες θα γίνει σε 3 μήνες περίπου.
Επομένως το Υπουργείο θα διαμορφώσει τελική άποψη όταν υποβληθεί η μελέτη, μπορούμε όμως να πούμε ότι βλέπουμε θετικά την πολιτική επιδότησης συστημάτων συλλογής νερού για σκοπούς εξοικονόμησης πόσιμου νερού.
Το 30 Δημοτικό σχολείο στο Δάλι έχει εγκαταστήσει ένα ωραίο σύστημα συλλογής των νερών της βροχής από τις οροφές των κτιρίων. Ταυτόχρονα έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα με το οποίο συλλέγουν το νερό από τους νιπτήρες και τις βρύσες του σχολείου (γκρίζα νερά) και το οποίο επεξεργάζονται και το στέλνουν πίσω στους νιαγάρες των αποχωρητηρίων. ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ
Όταν μιλούσα για όμβρια πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν έντονες και είσπραττα περίεργα βλέμματα. Ζήτησα από το υπουργείο Γεωργίας να επιδοτούνται οι εγκαταστάσεις συλλογής ομβρίων που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. [O Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος]
Ένοιωσα ότι δεν πηγαίναμε καλά σε αυτό τον τομέα.

Έγραψα δυο άρθρα [Το νερό της βροχής και οι κατοικίες ,Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων] τα οποία δημοσίευσα παντού, έκανα και εκπομπές, τα είπα και δημόσια ενώπιον υπουργού στο συνέδριο για την επίλυση του υδατικού που έπαιξε και στο δελτίο ειδήσεων και πριν λίγο καιρό έστειλα του υπουργού γεωργίας τους κανόνες σχεδιασμού ομβρίων της Βρετανίας και μιας μικρής πόλης λίγο πιο έξω από το Λονδίνο. Μάλιστα ήταν κείμενα 2 - 3 χρόνων αν θυμάμαι καλά.

Αυτό φαίνεται τελικά έπεισε ...
Το Υπ. Γεωργίας κάλεσε ειδικό από το εξωτερικό για τα όμβρια.
Πέραν τούτου το υπουργείο θα βοηθήσει τους ξενοδόχους να συλλέγουν βρόχινο νερό για διάφορες χρήσεις (χτεσινές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ) !!!
Υπόψη ότι επειδή τους σχεδιασμούς των οχετών τους κάνει η Πολεοδομία, έχω στείλει επιστολές και στον Υπ. Εσωτερικών. Η Πολεοδομία μου ζήτησε και επιπλέον πληροφορίες.

Σύντομα θα διοργανωθεί συνέδριο στην Πάφο σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ - Πάφου για την αειφόρο διαχείριση των ομβρίων.
[Ο κόσμος που κινούμαι δεν είναι αγγελικά πλασμένος ...... αυτά φυσικά τα μαθαίνω από κουτσομπολιά και εφημερίδες ...]
------------------------------------------------
Μετά το πληροφοριακό σχόλιο του Antidrash25, βρήκα αυτό:
Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ζητά την υποβολή προσφορών για τη «Μελέτη Διερεύνησης της Δυνατότητας Αξιοποίησης των Ομβρίων Υδάτων». .................
Το θέμα του κανονισμού των ομβρίων και του σωστού σχεδιασμού το είχα συζητήσει και με το ΕΤΕΚ αλλά έστειλα και επιστολή με πληροφοριακό υλικό στο Υπουρ. Εσωτερικών.
Το υπουργείο μου ζήτησε το υλικό και τους κανονισμούς που εφρμόζονται στο εξωτερικό σε ηλεκτρονική μορφή πριν δυο μέρες για να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές - πολεοδομικές αρχές. προηγούμενη μου αναφορά στο blog: Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων.

Το ΕΤΕΚ μου απάντησε σήμερα 6/11/2008 με δύο σχετικές επιστολές που έχουν ενδιαφέρον:
(Α)
Θέμα: Συνεργασία ΕΤΕΚ με Επίτροπο Περιβάλλοντος
......
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, το Επιμελητήριο προτίθεται να προχωρήσει στη διοργάνωση σχετικής ημερίδας και προσδοκούμε και στη δική σας συμμετοχή. .....
(Β)
Η δεύτερη επιστολή είναι κοινοποίηση επιστολής προς το Συμβ. Αποχετεύσεων Πάφου με την οποία γίνεται αναφορά στο θέμα διαχείρισης των ομβρίων σε συγκεκριμένο έργο στην Πάφο και οποία στηρίζει βασικά τον αειφόρο σχεδιασμό οχετών ομβρίων.
Γερμανία - Νερό της βροχής και κατοικίες ΚΕΙΜΕΝΟ Κύπριου Πολεοδόμου των ομβρίων για τη διαχείριση στη Γερμανία
Το Υδατικό χρειάζεται δουλειά Άρθρο 28/03/2008 – η πρώτη κριτική

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εγώ πιστεύκω Παμπο ότι παραπάνω λειτουργούν ως τεχνοκράτες στο υπουργείο περιβαλλοντος και τούτον έννεν καλό.Μπορεί σε άλλα υπουργεια ναν καλό δαμέ όμως όι.Φαίνεται ότι εν υπάρχει η δέουσα ευαισθησία πάνω σε θέματα περιβάλλοντος.
Έπρεπε δαμέ να διοριστεί άνθρωπος που το κόμμα των οικολόγων αφού μετέχει στην κυβέρνηση.
Ενηξέρω αν θα γενεί ανασχηματισμός αλλά αν γίνει ενναν μια ευκαιρία για το υπουργείο να αποκτήσει τον πιο σωστόν άνθρωπο.Ούτως η άλλως η θέση του νυν εν επιβαρημένη αφού πέρα της χαμηλής δημοτικότητας επιβαρύνεται και με σκάνδαλο.

Related Posts with Thumbnails