Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Όμβρια - Οι εισηγήσεις του Επιτρόπου μέχρι τώρα

Πήρα την πιο κάτω απάντηση από το Υπ. Γεωργίας με ημερ. 31/03/2009:

Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 02.11.007 και ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2008 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι στα πρόθυρα ζήτησης προσφορών για μελέτη αξιοποίησης των όμβριων υδάτων σε δύο επίπεδα (ί) επίπεδο πόλης και (ίί) επίπεδο κατοικίας. Για το δεύτερο θα γίνει διερεύνηση τι γίνεται σε άλλες χώρες και θα ετοιμαστούν προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο αξιοποίηση του βρόχινου νερού ανάλογα και με τις υδρολογικές συνθήκες.
Η προκαταρκτική τελική μελέτη θα είναι έτοιμη 4 μήνες μετά την υπογραφή του συμβολαίου που υπό ομαλές συνθήκες θα γίνει σε 3 μήνες περίπου.
Επομένως το Υπουργείο θα διαμορφώσει τελική άποψη όταν υποβληθεί η μελέτη, μπορούμε όμως να πούμε ότι βλέπουμε θετικά την πολιτική επιδότησης συστημάτων συλλογής νερού για σκοπούς εξοικονόμησης πόσιμου νερού.
Το 30 Δημοτικό σχολείο στο Δάλι έχει εγκαταστήσει ένα ωραίο σύστημα συλλογής των νερών της βροχής από τις οροφές των κτιρίων. Ταυτόχρονα έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα με το οποίο συλλέγουν το νερό από τους νιπτήρες και τις βρύσες του σχολείου (γκρίζα νερά) και το οποίο επεξεργάζονται και το στέλνουν πίσω στους νιαγάρες των αποχωρητηρίων. ΠΑΡΟΥΣΊΑΣΗ
Όταν μιλούσα για όμβρια πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν έντονες και είσπραττα περίεργα βλέμματα. Ζήτησα από το υπουργείο Γεωργίας να επιδοτούνται οι εγκαταστάσεις συλλογής ομβρίων που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. [O Υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος]
Ένοιωσα ότι δεν πηγαίναμε καλά σε αυτό τον τομέα.

Έγραψα δυο άρθρα [Το νερό της βροχής και οι κατοικίες ,Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων] τα οποία δημοσίευσα παντού, έκανα και εκπομπές, τα είπα και δημόσια ενώπιον υπουργού στο συνέδριο για την επίλυση του υδατικού που έπαιξε και στο δελτίο ειδήσεων και πριν λίγο καιρό έστειλα του υπουργού γεωργίας τους κανόνες σχεδιασμού ομβρίων της Βρετανίας και μιας μικρής πόλης λίγο πιο έξω από το Λονδίνο. Μάλιστα ήταν κείμενα 2 - 3 χρόνων αν θυμάμαι καλά.

Αυτό φαίνεται τελικά έπεισε ...
Το Υπ. Γεωργίας κάλεσε ειδικό από το εξωτερικό για τα όμβρια.
Πέραν τούτου το υπουργείο θα βοηθήσει τους ξενοδόχους να συλλέγουν βρόχινο νερό για διάφορες χρήσεις (χτεσινές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ) !!!
Υπόψη ότι επειδή τους σχεδιασμούς των οχετών τους κάνει η Πολεοδομία, έχω στείλει επιστολές και στον Υπ. Εσωτερικών. Η Πολεοδομία μου ζήτησε και επιπλέον πληροφορίες.

Σύντομα θα διοργανωθεί συνέδριο στην Πάφο σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ - Πάφου για την αειφόρο διαχείριση των ομβρίων.
[Ο κόσμος που κινούμαι δεν είναι αγγελικά πλασμένος ...... αυτά φυσικά τα μαθαίνω από κουτσομπολιά και εφημερίδες ...]
------------------------------------------------
Μετά το πληροφοριακό σχόλιο του Antidrash25, βρήκα αυτό:
Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ζητά την υποβολή προσφορών για τη «Μελέτη Διερεύνησης της Δυνατότητας Αξιοποίησης των Ομβρίων Υδάτων». .................
Το θέμα του κανονισμού των ομβρίων και του σωστού σχεδιασμού το είχα συζητήσει και με το ΕΤΕΚ αλλά έστειλα και επιστολή με πληροφοριακό υλικό στο Υπουρ. Εσωτερικών.
Το υπουργείο μου ζήτησε το υλικό και τους κανονισμούς που εφρμόζονται στο εξωτερικό σε ηλεκτρονική μορφή πριν δυο μέρες για να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές - πολεοδομικές αρχές. προηγούμενη μου αναφορά στο blog: Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων.

Το ΕΤΕΚ μου απάντησε σήμερα 6/11/2008 με δύο σχετικές επιστολές που έχουν ενδιαφέρον:
(Α)
Θέμα: Συνεργασία ΕΤΕΚ με Επίτροπο Περιβάλλοντος
......
Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, το Επιμελητήριο προτίθεται να προχωρήσει στη διοργάνωση σχετικής ημερίδας και προσδοκούμε και στη δική σας συμμετοχή. .....
(Β)
Η δεύτερη επιστολή είναι κοινοποίηση επιστολής προς το Συμβ. Αποχετεύσεων Πάφου με την οποία γίνεται αναφορά στο θέμα διαχείρισης των ομβρίων σε συγκεκριμένο έργο στην Πάφο και οποία στηρίζει βασικά τον αειφόρο σχεδιασμό οχετών ομβρίων.
Γερμανία - Νερό της βροχής και κατοικίες ΚΕΙΜΕΝΟ Κύπριου Πολεοδόμου των ομβρίων για τη διαχείριση στη Γερμανία
Το Υδατικό χρειάζεται δουλειά Άρθρο 28/03/2008 – η πρώτη κριτική

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εγώ πιστεύκω Παμπο ότι παραπάνω λειτουργούν ως τεχνοκράτες στο υπουργείο περιβαλλοντος και τούτον έννεν καλό.Μπορεί σε άλλα υπουργεια ναν καλό δαμέ όμως όι.Φαίνεται ότι εν υπάρχει η δέουσα ευαισθησία πάνω σε θέματα περιβάλλοντος.
Έπρεπε δαμέ να διοριστεί άνθρωπος που το κόμμα των οικολόγων αφού μετέχει στην κυβέρνηση.
Ενηξέρω αν θα γενεί ανασχηματισμός αλλά αν γίνει ενναν μια ευκαιρία για το υπουργείο να αποκτήσει τον πιο σωστόν άνθρωπο.Ούτως η άλλως η θέση του νυν εν επιβαρημένη αφού πέρα της χαμηλής δημοτικότητας επιβαρύνεται και με σκάνδαλο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...