Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών - Βουλή

Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών
Απάντηση σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησηςστη συνεδρία της 8ης Οκτωβρίου 2009
----------------------------------------------------------
Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα από Βουλευτές τα οποία είχα αναλάβει να απαντήσω.

Τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων αποτελούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που η πολιτεία έπρεπε να διαχειριστεί εδώ και καιρό εφόσον άλλες χώρες έχουν θεσμοθετήσει τη διαχείρισή τους εδώ και δεκάδες χρόνια.

Ειδικότερα όμως για την Κύπρο, θα ήθελα να τονίσω τα πιο κάτω:

• Τα μπάζα χρησιμοποιούνται από πολλούς για να ισοπεδώνουν αυλάκια, ρυάκια, αργάκια είτε για επέκταση του τεμαχίου τους είτε για δημιουργία νέων οικοπέδων.

• Η τεχνολογία ανακύκλωσης των μπαζών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχουν και τα κατάλληλα μηχανήματα.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Κυπριακές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη εφόσον τα πετάμε στο ύπαιθρο. Πρέπει όμως να τονίσω ότι υπάρχουν αδειοδοτημένες εταιρείες.

Ο νόμος που ρυθμίζει τα επικίνδυνα απόβλητα στην Κύπρο είναι ο 215/2002 - "Νόμος που προνοεί για τη διαχείριση των στερεών και επικινδύνων αποβλήτων" ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει την έκδοση διατάγματος με κατάλογο αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.

Με βάση το άρθρο 3 του 215/2002 εκδόθηκε στις 28/2/2003 το Κ.Δ.Π. 157/2003 το οποίο καθορίζει τον κατάλογο των αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.
Στο κεφάλαιο 17 του Κ.Δ.Π. 157/2003 και σε όλες τις υποδιαιρέσεις του καταγράφονται 44 είδη αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις όπου περιλαμβάνεται και χώμα εκσκαφής από μολυσμένες τοποθετήσεις.

Οι ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης, πέραν από τις προσπάθειες για εισαγωγή κανονισμών διαχείρισης σε κυβερνητικά έργα:

1. Επειδή υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες αδειοδοτούν εταιρείες με ειδικότητα στις κατεδαφίσεις στις 30/7/2008 έστειλα επιστολή στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων για δημιουργία τέτοιου κλάδου. Σε συνάντηση που ακολούθησε οι εταιρείες μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν διαφωνίες.

2. Για το ίδιο θέμα είχα και πολλές συναντήσεις με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) η οποία αναγνωρίζει τα προβλήματα και έχει διοργανώσει και πολλά ενημερωτικά προγράμματα για τα μέλη της.

3. Παράλληλα με το πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχα και η οποία κατέληξε σε προσχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία. Με τη ρύθμιση αυτή όλα τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων θα καταλήγουν σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης.

Τα πλεονεκτήματα μιας σωστής διαχείρισης είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάκτηση υλικών και ξη μείωση της ζήτησης υλικών από λατομεία.

Σχόλια

Ο χρήστης ttoppouzokypraios είπε…
Προς το παρών όμως θα τα πετάσσουμε στα εγκατελειμένα Λατομεία??
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Θέλουν να τα πετούν σε σκυβαλότοπους.
Τα κακά δημοσιεύματα έχουν κάνει το υπουργείο να είναι έτοιμο να συζητήσει αλλαγές!
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Η κατάσταση είναι τραγική, τόσον από πλευράς επιχωματώσεων τον αρκατζιών με μπάζα τζιαι από πλευράς καταστροφής των καφκάλλων από λήψην χώματος. Όποιος θέλει έναν φορτηγό χαβάρα παέι τζιαι στέλλει έναν τράχτορ πας τα φτέρη να πιάει χώμα. Αφού η καφκάλλα δεν έχει καμιά γεωργικήν αξία, θεωρείται ότι το χώμα είναι μούχτιν τζιαι απου πιάει πιάει. Πολλά όμως που τα σπάνια φυτά, έντομα τζιαι ερπετά μας εν ακριβώς πάνω στα άγονα φτέρη που ευδοκιμούν. Άμα πιάσεις τα 50 cm ζωντανό χώμα που την γήν, θέλει μετά 500-1000 χρόνια για να ζωντανέψει το νεκρό χώμα που είναι πουκάτω τζιαι να αποκτήσει την βιοποικηλότητα αυτού που επιάσαν για να χαβαρώσουν την αυλήν τους. Η πεδολογία είναι επιστήμη. Λλίους πεδολόγους έχει στην Ευρώπη τζιαι φαντάζουμαι στην Κύπρον κανένα. Άλλωστε ποιός θα τον πληρώσει να μελετήσει την βιοποικηλότητα του εδάφους; Σιαίρουμαι που κάτι γίνεται, έστω μια αρχή.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Aceras
Στην επαρχία Πάφου για παράδειγμα κλέβουν πέτρες ο ένας από το σπίτι του άλλου. Φανταστείτε τι γίνεται έξω στο ύπαιθρο.
Έχουμε καταληστεύσει τον τόπο μας.
Πέτρες και βράχοι για επαύλεις και εξοχικά και δέντρα για κάρβουνα και τα τζάκια.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@ttoppouzokypraios
Την αγάπη μου στη Βαλεντίνη ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...