Ετοιμάζω ένα οδηγό για ΄Πράσινα Συνέδρια" και χρειάζομαι να προτείνω ένα μενού από σνακ και φαγητά που να είναι Κυπριακά και θα προσφέρονται στα διαλείμματα /δεξιώσεις των συνεδρίων.
Ποιοι όμως ειναι οι περιβαλλοντικοί κανόνες που αφορούν ειδικά το φαγητό;
• Τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και για μείωση των εκπομπών να μην έχουν φτάσει από μακριά (buy local) αλλά να είναι ντόπια και εποχής.
• Επιλέγουμε προϊόντα (π.χ. καφές και τσάι) από "Δίκαιο Εμπόριο"[Fair Trade].
• Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και αποφεύγουμε φαγητά ψηλά σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.
• Δίνουμε προτίμηση σε βιολογικά (οργανικά) προϊόντα.
• Προσφέρουμε καλές επιλογές για χορτοφάγους.
• Επιλέγουμε τοπικά φρέσκα φρούτα εποχής παρά γλυκίσματα.
Με βάση τα πιο πάνω, έχω πάρει αυτή την πρόταση και χρειάζομαι τις απόψεις σας για βελτίωση, εμπλουτισμό κλπ.
Παραδοσιακά Κυπριακά (και όσο γίνεται ..) Υγιεινά Γεύματα και σνάκ
Ορεκτικά και κυρίως πιάτα
• Παντζαροσαλάτα
• Πατατοσαλάτα
• Μελιτζανοσαλάτα
• Σαλάτα με γλιστιρίδα
• Χωριάτικη κυπριακή σαλάτα
• Σαλάτα με φακές
• Αγρέλια ή στρουθκιά με τα αυγά
• Μανιτάρια κρασάτα
• Λούντζα
• Ελιές οφτές
• Χαλούμι στη σχάρα
• Κούπες (με μανιτάρι για χορτοφάγους)
• Ψαρόσουπα
• Χορτόσουπα με φιδέ
• Σούπα Τραχανάς
• Όσπρια (φακές, φασόλια βραστά, κουκιά με λάχανα, λουβί φρέσκο, με το κολοκούδι, ρεβύθια) με διάφορους συνδυασμούς π.χ με αγκινάρες, με πατάτες, ψωμί, ελιές
• Αθθοί (ανθοί) κολοκυθιάς με ρύζι και αρτυσιά
• Κολοκυθάκια γεμιστά
• Κουπέπια γεμιστά
• Κολοκάσι με χοιρινό
• Μελιτζάνες στο φούρνου
• Πέστροφα στη σχάρα με ελαιόλαδο
• Ξιφίας σουβάκι
• Μακαρόνια του φούρνου
• Μακαρόνια χωριάτικα
• Πιλάφι πουρκούρι (πλιγούρι)
• Ραβκιόλες παραδοσιακές (ραβιόλες)
• Σουπιές κρασάτες
• Χταπόδι κρασάτο
• Κοτόπουλο με μπάμιες
• Κοτόπουλο με φασολάκι
• Κοτόπουλο σουβλάκι στη σχάρα,
• σεφταλιές
• Γαλοπούλα με κάστανα
• Αφέλια κρασάτα (με πουργούρι)
• Τταβάς (διάφορα λαχανικά και λίγο κρέας βοδινό)
• Κλέφτικο (είναι ψηλό σε λίπος το αρνί!)
Σνάκ και dessert
• Καττιμέρκα με μέλι ή με έψημο
• Σουτζούκκος
• Παστελάκι
• Ππαλουζές (Μουσταλευριά)
• Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
• Αναρή με μέλι
• Φρυγανιά ή υζοκοφρέτα με ελαιόλαδο, ρίγανη και πολτό ντομάτας
• Κουλουρούθκια με το έψημαν
• Ελιόπιττες με προζύμι
• Σπανακόπιττα
• Τριμιθωτές
• Χαλουμόπιττες με προζύμι
• Μουστοκούλουρα
• Ρυζόγαλο
• Μαχαλλεπί
• Χαλουβάς του φούρνου
• Σταφίδια, Ξηροί καρποί
• Γλυκά του κουταλιού
• Πουρέκια με αναρή (με λιγότερη ζάχαρη)
• Αρκατένα•
Κουλούρια Λευκαρίτικα
• Κουλούρια γλυκάνισου με αλεύρι ολικής άλεσης
• Φρούτα εποχήςΡοφήματα και ποτά
• φρέσκοί χυμοί,
• κρασί κυπριακό
• Κομανταρία
[Περιμένω τις εισηγήσεις σας ..]
Ποιοι όμως ειναι οι περιβαλλοντικοί κανόνες που αφορούν ειδικά το φαγητό;
• Τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και για μείωση των εκπομπών να μην έχουν φτάσει από μακριά (buy local) αλλά να είναι ντόπια και εποχής.
• Επιλέγουμε προϊόντα (π.χ. καφές και τσάι) από "Δίκαιο Εμπόριο"[Fair Trade].
• Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και αποφεύγουμε φαγητά ψηλά σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.
• Δίνουμε προτίμηση σε βιολογικά (οργανικά) προϊόντα.
• Προσφέρουμε καλές επιλογές για χορτοφάγους.
• Επιλέγουμε τοπικά φρέσκα φρούτα εποχής παρά γλυκίσματα.
Με βάση τα πιο πάνω, έχω πάρει αυτή την πρόταση και χρειάζομαι τις απόψεις σας για βελτίωση, εμπλουτισμό κλπ.
Παραδοσιακά Κυπριακά (και όσο γίνεται ..) Υγιεινά Γεύματα και σνάκ
Ορεκτικά και κυρίως πιάτα
• Παντζαροσαλάτα
• Πατατοσαλάτα
• Μελιτζανοσαλάτα
• Σαλάτα με γλιστιρίδα
• Χωριάτικη κυπριακή σαλάτα
• Σαλάτα με φακές
• Αγρέλια ή στρουθκιά με τα αυγά
• Μανιτάρια κρασάτα
• Λούντζα
• Ελιές οφτές
• Χαλούμι στη σχάρα
• Κούπες (με μανιτάρι για χορτοφάγους)
• Ψαρόσουπα
• Χορτόσουπα με φιδέ
• Σούπα Τραχανάς
• Όσπρια (φακές, φασόλια βραστά, κουκιά με λάχανα, λουβί φρέσκο, με το κολοκούδι, ρεβύθια) με διάφορους συνδυασμούς π.χ με αγκινάρες, με πατάτες, ψωμί, ελιές
• Αθθοί (ανθοί) κολοκυθιάς με ρύζι και αρτυσιά
• Κολοκυθάκια γεμιστά
• Κουπέπια γεμιστά
• Κολοκάσι με χοιρινό
• Μελιτζάνες στο φούρνου
• Πέστροφα στη σχάρα με ελαιόλαδο
• Ξιφίας σουβάκι
• Μακαρόνια του φούρνου
• Μακαρόνια χωριάτικα
• Πιλάφι πουρκούρι (πλιγούρι)
• Ραβκιόλες παραδοσιακές (ραβιόλες)
• Σουπιές κρασάτες
• Χταπόδι κρασάτο
• Κοτόπουλο με μπάμιες
• Κοτόπουλο με φασολάκι
• Κοτόπουλο σουβλάκι στη σχάρα,
• σεφταλιές
• Γαλοπούλα με κάστανα
• Αφέλια κρασάτα (με πουργούρι)
• Τταβάς (διάφορα λαχανικά και λίγο κρέας βοδινό)
• Κλέφτικο (είναι ψηλό σε λίπος το αρνί!)
Σνάκ και dessert
• Καττιμέρκα με μέλι ή με έψημο
• Σουτζούκκος
• Παστελάκι
• Ππαλουζές (Μουσταλευριά)
• Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
• Αναρή με μέλι
• Φρυγανιά ή υζοκοφρέτα με ελαιόλαδο, ρίγανη και πολτό ντομάτας
• Κουλουρούθκια με το έψημαν
• Ελιόπιττες με προζύμι
• Σπανακόπιττα
• Τριμιθωτές
• Χαλουμόπιττες με προζύμι
• Μουστοκούλουρα
• Ρυζόγαλο
• Μαχαλλεπί
• Χαλουβάς του φούρνου
• Σταφίδια, Ξηροί καρποί
• Γλυκά του κουταλιού
• Πουρέκια με αναρή (με λιγότερη ζάχαρη)
• Αρκατένα•
Κουλούρια Λευκαρίτικα
• Κουλούρια γλυκάνισου με αλεύρι ολικής άλεσης
• Φρούτα εποχήςΡοφήματα και ποτά
• φρέσκοί χυμοί,
• κρασί κυπριακό
• Κομανταρία
[Περιμένω τις εισηγήσεις σας ..]
Σχόλια
Άνοιξες μας την όρεξη Επίτροπε :)
a re Pitsilia agapimenh
Ωραία πρωτοβουλία, πάντως! Καλή συνέχεια!
Γι'αυτό θα έλεγα πως τα πολλά κρεατικά και τα πολλά τηγανιτά να αποφεύγονται. Και επίσης να δωθεί λίγη σκέψη για το πόσο κατάλληλα είναι τα φαγητά για συνέδρια (π.χ. αν χρειάζονται μαχαιροπήρουνα ή αν είναι finger foods).
Πολύ καλά τα όσπρια, δεν λέω (είμαι χορτοφάγος!) αλλά ίσως όχι για γρήγορο σνακ, εκτός αν θα σερβιριστούν σαν dip (π.χ. hummus or lentil puree), με λίγα ωμά λαχανικά όπως αγγουράκι, καρότο, γλυκές πιπεριές, σέληνο.
Είναι βέβαια πολύ σχετικό το θέμα των παραδοσιακών φαγητών. Αν θεωρούμε ότι παραδοσιακό φαγητό είναι αυτό που περνά από γενιά σε γενιά και σερβίρεται για τουλάχιστον καμιά πενηνταριά χρόνια τότε θα έβγαζα έξω τα εξής τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν θεωρώ Κυπριακά φαγητά:
Ξιφίας σουβλάκι
Κοτόπουλο σουβλάκι
Γαλοπούλα με κάστανα
Μανιτάρια κρασάτα
Και εφ’ όσον αποφεύγουμε λίπη, ζάχαρη και αλάτι θα έβγαζα έξω επίσης τα πιο κάτω:
Λούντζα
Χαλούμι (φαντάζομαι αυτό θα μπει !!! no comment)
Ελιές οφτές
Καττιμέρκα με μέλι ή με έψημο
Πουρέκια με αναρή
Επίσεις κάποια φαγητά δέν σερβίρονται αλλά ούτε και τρώγονται εύκολα το βράδι, πχ όσπρια.
Αν το μόνο που θα προτείνεις είναι λίστα φαγητών τότε είσαι μια χαρά προσθέτοντας και κάποιες από τις εισηγήσεις που είναι πολύ καλές.
Αν όμως πρέπει να φτιάξεςι μενού διαχωρίζοντας τα φαγητά σε:
Σνακς
Μπουφέ
Φαγητά δείπνου
Τότε πρέπει να διαχωριστούν όλα τα φαγητά και γλυκά σε αυτά που μπορούν να φαγωθούν στο πόδι χωρίς μαχαιροπήρουνα, αυτά που μπορούν να μπουν σε μπουφέ και αυτά που σερβίρονται στο τραπέζι όπως οι σούπες κλπ.
Ελπίζω όμως να μην χρειαστεί να κάνεις ΚΑΙ αυτό...
Μια εισήγηση δοκίμασα μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο και ήταν θεσπέσιο!!!!
Επίσης σε κάποιο χωριό (μάλλον κοντά στον Αγρό ή Πάφο δεν θυμάμαι καλά) έφτιαχναν ένα είδος πουργουριού με λίπος αρνιού....
Τριν με το γάλαν, καγιανά (τομάτες με τ΄αυκά), τιτσιρίες, γαλόπιττα, ορτύκια τηανητά, ζιβανία κόκκινη του Τζύκκου, τταβά λευκαρίτικο που είναι εντελώς διαφορετικός που τον άλλον τταβάν, φατζήν μουτζέντραν, χαλουβάν την κατσαρόλλας σιμιδαλλένον, καραόλους μούχαρους βραστούς, ποσυρτήν κρασάτην... ού άτε πότε θα γίνει αυτό το συνέδριο να είμαστε επίτιμοι καλεσμένοι εμείς που συνεισφέραμε με ιδέες στο μενού;;;
Άλλα Κυπριακά που νομίζω δεν αναφέρθηκαν: Σιάμισιη, ελιόπιττα, πουρέκια με αναρή, πόμπες, καράολοι με κρέμα.