Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δημοτική εξυπηρέτηση παραπόνων στο Ίντερνετ

Ένα μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής επικοινωνίας που παίρνω, αφορά προβλήματα με σκουπίδια, ακαθαρσίες και σκαψίματα σε πόλεις και κοινότητες.
Η πραγματικότητα είναι ότι δυσκολεύομαι να τα χειριστώ όλα αυτά και πάντα η πρώτη μου αντίδραση είναι να κατευθύνω τον παραπονούμενο στην Τοπική Αρχή.

Πόσο εύκολο όμως είναι για ένα πολίτη να υποβάλει αυτό το παράπονο μέσω του διαδικτύου και να έχει το αίσθημα ότι το παράπονο του θα εξεταστεί από κάποια αρμόδια υπηρεσία στο Δήμο και δε θα καταλήξει σε ένα γενικό λογαριασμό μαζί με εκατοντάδες άλλα μηνύματα; Ποιο είναι το επίπεδο δηλαδή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης που προσφέρουν οι Δήμοι όσον αφορά παράπονα που έχουν σχέση για παράδειγμα με ακαθαρσίες, θόρυβο, μπάζα κλπ;

Από την έρευνα που έχω κάνει στις ιστοσελίδες των Δήμων βρήκα τα πιο κάτω:

1. Δεν έχω καταφέρει να εντοπίσω ιστοσελίδα για το Δήμο Έγκωμης και η ιστοσελίδα του Άγιου Δομετίου είναι υπό κατασκευή, επομένως εδώ οι πολίτες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους επικοινωνίας.

2. Η Αγία Νάπα διαθέτει ιστοσελίδα για υποβολή παραπόνων με φόρμα που θα συμπληρώσει ο πολίτης τα στοιχεία και την επιλογές "Καθαριότητα" και "Άλλο" χωρίς λεπτομέρειες σε ποιον έχει σταλεί.

3. Ο Άγιος Αθανάσιος και η Λευκωσία παραθέτουν απλά το email του Τμήματος Καθαριότητας /Υγειονομικών υπηρεσιών

4. Οι Δήμοι Αγλαντζιάς, Αθηένου, Γερμασόγειας , Δερύνειας, Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσού, Λευκάρων, , Πόλης Χρυσοχούς (μόνο Αγγλικά!) παραθέτουν απλά τα γενικά στοιχεία επικοινωνίας

5. Οι Δήμοι Αραδίππου, Γεροσκήπου, Λατσιών, Μέσα Γειτονιάς, Παραλιμνίου, Πάφου, Πέγειας, διαθέτουν μια γενική σελίδα επικοινωνίας με μια απλή φόρμα για να συμπληρώσει ο χρήστης

6. Οι Δήμοι Λακατάμιας, Λάρνακας Στροβόλου διαθέτουν σελίδα υποβολής παραπόνων/εισηγήσεων.

Ιδανικά θα έπρεπε να υπάρχει ειδική σελίδα υποβολής παραπόνων, με επεξήγηση για το πώς θα χειριστεί ο Δήμος την υποβολή, να δοθεί αριθμός παραπόνου ή ακόμη καλύτερα ένα σύστημα που να μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί την εξέλιξη της διερεύνησης του παραπόνου του. Αν τα παράπονα που υποβλήθηκαν και η επίλυση τους παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα στις ιστοσελίδες, αυτό θα δώσει κύρος στις υπηρεσίες του Δήμου όπως και την ενθάρρυνση ότι το αίτημά του δεν θα καταλήξει απλά σε ένα γενικό email μαζί με εκατοντάδες άλλα σε ένα υπάλληλο που η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι δική του δουλειά.

Ο εξαίρετος φωτογράφος Ανδρέας Δρουσιώτης στην ιστοσελίδα του http://dailytrash.fotopic.net/ διατηρεί φωτογραφίες από ακάθαρτους χώρους σε όλη την Κύπρο. Αυτό όμως δεν θορύβησε αρκετά όσους έπρεπε.

Μέσα από μια διερεύνηση που έχω κάνει έχω αντιληφθεί ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τις Τοπικές Αρχές. Υπάρχουν άνθρωποι που προγραμματίζουν έξυπνες και πολύπλοκες σελίδες υποβολής παραπόνων με σύστημα παρακολούθησης που θα φέρουν τις Τοπικές Αρχές σε φοβερά δύσκολη θέση.

Τέτοια συστήματα καταγγελίας από ενεργούς πολίτες λειτουργούν με επιτυχία στο εξωτερικό με το πιο γνωστό να είναι το http://www.fixmystreet.com το οποίο δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα να προσθέσει χάρτες από το Google και φωτογραφίες.
Με βάση τα παράπονα που παίρνω, η καθαριότητα, ο θόρυβος, τα κατοικίδια, τα σκαψίματα και το πράσινο είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και δυστυχώς τα πιο πολλά μένουν άλυτα για πολύ καιρό.
Οι πολίτες απαιτούν πλέον εξυπηρέτηση και το "δεν είναι δικά μας τα σκαψίματα ψάξε αλλού .." δεν είναι σωστή απάντηση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α