Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2009

Γεωθερμία στο ξενοδοχείο Αμαθούς

Μια μικρή παρουσίαση του συστήματος με εντυπωσιακά αποτελέσματα εξοικονόμησης. Με νερό της θάλασσας

3 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

έχετε αποτελέσματα για την αποδοτικότητα του συστήματος; Με νούμερα, όχι απλά εντυπωσιακό. Μέχρι σήμερα δεν βρήκα πούποτε εποτελέσματα χρονιαία για τα κυπριακά δεδομένα. Αν οι πρώτες πληροφορίες που έχω είναι σωστές, τελικά μπορεί τζιαι η γεωθερμία να είναι μια μεγάλη απάτη για την Κύπρο.

Τι global energy performance χρονιαίο έχει το σύστημα; Δηλαδή άμα βάλεις ΟΛΑ τα μηχανήματα πόση ισχύ βγάζουν τζιαι πόση θερμότητα παράγουν;

Είμαι πολύ επιφυλακτικός διότι στην Ελβετία ανακάλυψα συστήματα με global energy performance κάτω το 2 (άμα βάλεις τζιαι το ρεύμα που καταλιούν οι αντλίες που ξερογυρίζουν το νερό). Αν τελικά όλο αυτό το τσίρκο είναι για να κάμες COP 4 ή 4.5 φκάλλει σου το τζιαι ένα καλό VRV.

Τζιαι να μην ξεχνάμε. Αυτό που πάντα μετρά είναι η θερμοδυναμική απόδωση κάθε συστήματος. Δηλαδή, Βάλλω 1.3 για να φκάλω 1 πετρέλαιο διηλισμένο. Μετά βάλλω 3.3 πετρέλαιο στην ηλεκτρική για να φκάλω 1 ηλεκτρικό στον μετρητή του χρήστη. Μετά λαλούν μας ότι βάλλεις 1 ηλεκτρικό τζιαι φκάλλει σου 4 θερμικά (άρα οικολογική η αντλία θερμότητας). Πράσινα άλογα, όι οικολογικό. Αν είναι για το χειμώνα, 4/3.3/1.3 ίσον 0.93, δηλαδή όσο ένας λέβητας υψηλής αποδωτικότητας.

Εχτές άκουα ρεκλάμες για οικολογική υποδαπέδια ηλεκτρική θέρμανση. Πράμα που απαγορεύτηκε στην Ελβετία φέτη διότι καταναλώνει πολλή ενέργεια. Για κάθε kWh που βάλλεις του ηλεκτρικού συτήματος εχρειάστηκεν να βάλεις 3.3 στο σθαθμό για να την παράξεις.

Theopemptou είπε...

@Aceras
Ο μηχανικός του ξενοδοχείου κράτησε στοιχεία πριν και μετά. Από ότι θυμάναι από τα γραφικά που μου έδειξε, είχαν σοβατότατη μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου και μια αισθητή μείωση στον ηλεκτρισμό. Τα στοιχεία είναι περασμένα σε excel
Επίσης, το νερό της θάλασσας την μέρα που πήγα αν θυμάμαι καλά ήταν 22βαθμούς Κελσίου.
Τα στοιχεία τα ζήτησα και εγώ αλλά παραμένουν κλειστά στα συρτάρια γιατί πρέπει να γίνει πρώτα η ενημέρωση του ΔΣ του ξενοδοχείου.

Γεωθερμία είπε...

Τα κύρια πλεονεκτήματα της αβαθούς γεωθερμίας είναι:
+ Αξιόπιστη τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον χωρίς εκπομπές αέριων ρύπων
+ Άντληση δωρεάν ενέργειας από το υπέδαφος για θέρμανση και ψύξη κτιρίων, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Related Posts with Thumbnails