Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Pub science ... advice anyone ?

Πολλά από τα παράπονα που παίρνω έχουν σχέσει με ακαθαρσίες σε διάφορους τόπους στην Κύπρο, σκουπίδια κοντά σε σπίτια, έργα που έγιναν και εγκαταλείφθηκαν μπάζα μπροστά από σπίτια και πολλά άλλα αυτού του είδους.
Σκέφτομαι να κάνω ένα χώρο στο ίντερνετ για αυτές τις αναφορές.

Θέλω να κάνω κάτι σαν αυτό: http://www.fixmystreet.com/
Το πρόγραμμα τους είναι freeware αλλά πάρα πολύ μεγάλο (250ΜΒ compressed)

Έχει κανένας καμιά ιδέα;


Σχόλια

Ο χρήστης Αντρέας είπε…
Τα προγράμματα της mysociety.org είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Το θέμα με το fixmystreet είναι ότι για να αποδώσει πρέπει να το υποστηρίξουν ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια εταιρεία της οποίας είμαι συνιδιοκτήτης, καθώς και άλλοι ιδιωτικοί φορείς, προσπάθησαν επανειλημμένα να αναπτύξουν διάφορα λογισμικά/υπηρεσίες κοινής ωφελείας αλλά μπλοκαρίστηκαν από διάφορες κρατικές υπηρεσίες οι οποίες φοβήθηκαν να μην φανεί ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Έχετε προσεγγίσει τους αρμόδιους; Π.χ. το κτηματολόγιο για πρόσβαση σε χάρτες, υπουργείο εσωτερικών και Ένωση Δήμων κλπ; Στην Βρετανία το fixmystreet αναπτύχθηκε με κρατική υποστήριξη. Αν έχετε την πραγματική υποστήριξη των αρμόδιων δημόσιων φορέων ίσως να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Θα επικοινωνήσω μαζί σας μέσω e-mail.
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Εγω θα ήθελα μια ιστοσελίδα με τις τιμές των βενζινάδικων ανά περιοχή
Ο χρήστης nichri είπε…
Ετοιμάζομαι να ανοίξω μια ιστοσελίδα (συντομα) στην οποια θα μπαίνουν φωτογραφίες με τα κακώς έχοντα της μείζονος Λεμεσού (για την αρχή τουλάχιστον). Αν έχει απηχηση και ενδιαφέρον θα το επεκτείνω και για την υπόλοιπη Κύπρο.

Το πρόβλημα αγαπητέ κ. Θεοπέμπτου είναι ότι οι Δημοτικές αρχές όχι απλώς δεν ενδιαφέρονται αλλά παρανομούν και αδιαφορούν για πολλά κακώς έχοντα στους Δήμους τους γιατί απλά τα ιδία συμφέροντα (π.χ. φορολογίες) δεν τους αφήνουν να δράσουν.

Σας υπενθυμίζω την περίπτωση των Λατσιών στην οποία και ο φιλτατος κ. Περδίκης έλαβε δημόσια θέση. Εκεί ο καταδικασθείς (μόνο από τα media) ήταν ο εργοστασιάρχης. Εγώ ρωτώ: Με διάταγμα κατεδάφισης δυο χρόνια πριν, ο Δήμος Λατσιών δεν ήταν ένοχος ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ του διατάγματος?

Παρόμοια περίπτωση υπάρχει στην Λεμεσό και εμπλέκομαι γιατί αφορά βαφείο αυτοκινήτων δίπλα από το σπίτι μου. Ο Δήμος (έχω μιλήσει και με τον ίδιο το νυν Δήμαρχο) γνωρίζει για την παρανομία, γνωρίζει για την δολοφονία που κάνουν στην οικογένεια μου και κολυσιεργούν στον άμεσο έλεγχο για παρακοή διατάγματος δικαστηρίου. Ο αξιότιμος δήμαρχος παραδέχθηκε επίσης ότι γνωρίζουν για ΧΙΛΙΕΣ τέτοιες περιπτώσεις στους οποίους είπαν σαν Δήμος: "Να τα πηγαίνετε καλά με τους γείτονες γιατί αν κάνουν παράπονο Θα αναγκαστούμε να σας κυνηγήσουμε". Αυτό μου αναφέρθηκε (προφορικά φυσικά) από τον δήμαρχο στην συνάντηση μας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εχω χάσει την υπομονή μου και την ερχόμενη Δευτέρα θα κάνω μεγάλη φασαρία στο Δημαρχείο για το παράπονο μου και την κωλησυεργία τους.

Εν κατακλείδι το πρόβλήμα δεν είναι αν θα το επιληφθούν κάποιες ... αρχές (γιατί υπάρχει γενικώς αναρχία). Για να βρεις το δίκιο σου και να γίνει το σωστό, πρέπει να σε δείξουν τα κανάλια οπότε θα ... 'θικτεί' κάποιος υπουργός... δήμαρχος κλπ. και ίσως βρεις το δίκιο σου....

Τελικά, όλες αυτές οι ιστοσελίδες (θα) είναι για να κλαίμε τη μοίρα μας που γεννηθήκαμε σ' αυτό τον τόπο... Μην περιμένετε καμμιά κίνηση από αρμόδια αρχή αν δεν υπάρχουν media στη μέση....
Ο χρήστης Δημήτρης είπε…
Οι ιδέες αυτές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Ακριβώς το ίδιο πράγμα σκέφτομαι κι εγώ εδώ και λίγα χρόνια. Μάλιστα, κι εγώ ξεκίνησα πριν λίγους μήνες για να δημιουργήσω μια κοινωφελή υπηρεσία, που να προσφέρει χωρίς χρέωση τη δυνατότητα στους χρήστες να δηλώνουν τα προβλήματά τους, όπως το fixmystreet και το writetothem, στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κύριε Θεοπέμπτου, όπως είναι προφανές, υπάρχουν αρκετοί ακόμη στην Κύπρο που πιστεύουν στον εθελοντισμό και στην προσφορά, αλλά δεν έχουν τα μέσα. Θα ήταν χρήσιμο να προσπαθούσατε να καλέσετε όσους ενδιαφέρονται, να δημιουργηθεί μια ομάδα ενεργών πολιτών με διάφορες ικανότητες, η οποία θα αναλάμβανε την διεκπεραίωση κάποιων project, όπως αυτό που προαναφέρατε.

Για το συγκεκριμένο του fixmystreet, θεωρώ πως πολύ εύκολα μπορεί να στηθεί μια ιστοσελίδα, χωρίς χάρτες σε αρχικό στάδιο, η οποία να προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να καταχωρούν κάποιο πρόβλημα σε κάποια διεύθυνση + φωτογραφία, και αυτά να αποστέλλονται με κάποιο τρόπο (φαξ, email, ειδική ιστοσελίδα) στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτό είναι μια καλή αρχή για την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών, αλλά και κίνητρο για την ενασχόληση με το περιβάλλον και την καλή λειτουργία της πολιτείας.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Από την έρευνα που έχω κάνει βρήκα τα πιο κάτω σχετικά με την ευκολία ή όχι υποβολής παραπόνου σε Δήμο (θα επανέλθω ...):

Αγία Νάπα - υπάρχει σελίδα
Άγιος Αθανάσιος - σελίδα επικοινωνίας
Ο Άγιος Δομέτιος δεν έχει ιστοσελίδα !
Στις ιστοσελίδες της η Αγλαντζιά δεν διαθέτει σελίδα για υποβολή παραπόνων
Στις ιστοσελίδες της η Αθηένου δεν διαθέτει σελίδα για υποβολή παραπόνων
Η Αραδίπου έχει γενική φόρμα για συμπλήρωση
Η Γερμασόγεια δεν διαθέτει σελίδα υποβολής παραπόνων
Η Γεροσκήπου έχει σελίδα με γενική φόρμα επικοινωνίας - μείγμα ελληνικών και αγγλικών
Η Δερύνεια δεν διαθέτει σελίδα για υποβολή παραπόνων
Η Έγκωμη δεν έχει ιστοσελίδα !
Τα Κάτω Πολεμίδια δεν διαθέτουν σελίδα για υποβολή παραπόνων
Η Λακατάμια έχει σελίδα υποβολής εισηγήσεων.
Η Λάρνακα έχει σελίδα υποβολής παραπόνων
Τα Λατσιά έχουν σελίδα με γενική φόρμα για συμπλήρωση
Η Λεμεσός δεν διαθέτει σελίδα με φόρμα για συμπλήρωση
Τα Λεύκαρα δεν διαθέτουν σελίδα με φόρμα για συμπλήρωση
Η Λευκωσία δεν διαθέτει σελίδα με φόρμα για συμπλήρωση
Η Μέσα Γειτονιά διαθέτει γενική φόρμα
Το Παραλίμνι διαθέτει γενική φόρμα
Η Πάφος διαθέτει γενική φόρμα
Η Πέγεια διαθέτει γενική φόρμα
Η Πόλη Χρυσοχούς δεν διαθέτει φόρμα για συμπλήρωση. Οι σελίδες είναι όλες στα αγγλικά
Ο Στρόβολος δεν διαθέτει σελίδα με φόρμα για συμπλήρωση
Ο χρήστης marjory είπε…
Είναι αλήθεια ότι αριθμός Δήμων έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους σημεία επαφής για υποβολή παραπόνων ή/ και εισηγήσεων. Αξίζει όμως να διερευνηθεί:
α) ο αριθμός των παραπόνων που υποβάλλονται ( γιατί νομίζω πως- σε αντίθεση με το πόσο σχολιάζουμε τα διάφορα κακώς κείμενα στην καθημερινότητά μας- γενικά, άμα είναι αν υποβάλουμε ένα παράπονο σε επίσημη αρχή τότε ξυπνά ο ωχαδελφισμός μας),
β)ο αριθμός των παραπόνων/ εισηγήσεων που εξετάζονται, και
γ) ο χρόνος επίλυσης τυχόν προβλήματος

Σαν ιδέα μου φαίνεται ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως να μας ξυπνήσει από τον ύπνο και την αδιαφορία που φαίνεται να δείχνουμε ως κοινωνία. Θα συμφωνούσα κι εγώ με τη σειρά μου ότι φαίνεται πως επικρατεί αναρχία στον τόπο μας αλλά κι εμείς ως πολίτες με τη σειρά μας δεν αντιδρούμε. Μια κίνηση δημιουργίας ενιαίου βήματος για υποβολή και προώθηση προβλημάτων, ενδεχομένως να παρότρυνε ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν και να ωθήσουν κάποια θέματα προς επίλυση.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Ετοιμάζω ειδική ανάρτηση για το θέμα μαζί με σημείωμα στην Ένωση Δήμων
Ο χρήστης Αντρέας είπε…
@theopemptou

Έχετε βάλει μία λίστα με Δήμους οι οποίοι διαθέτουν χώρο στην ιστοσελίδα τους για υποβολή παραπόνων. Πόσοι όμως από αυτούς τους Δήμους αντιδρούν σε παράπονα/εισηγήσεις δημοτών; Στην Λάρνακα π.χ. από προσωπική πείρα, καθώς και από άλλους που γνωρίζω ό Δήμος δεν φαίνεται να αντιδρά στα παράπονα των πολιτών. Η σελίδα φαίνεται να είναι καθαρά για διακοσμητικούς σκοπούς.
Ο χρήστης nichri είπε…
Οπως έχω γράψει και προηγουμένως, πολλά 'κακώς έχοντα' στους διάφορους δήμους αποφέρουν εισόδημα και οι δήμοι κάνουν τα 'στραβά μάτια'. Ένα παράδειγμα, δέστε τα περίπτερα πως επεκτείνονται στα πεζοδρόμια, δέστε τις καφετέριες πως καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο των πεζοδρομίων κλπ.
Σας υπενθυμίζω, μια επιχείρηση πληρώνει πολύ περισσότερα (σκύβαλα, διατήρηση υποστατικού κλπ.)
Οι Δήμοι τις πλήστες φορές ανταποκρίνονται όταν πρόκειται για μικρής σημασίας περιστατικά. Οταν όμως αφορά κόστος κατασκευής ή διόρθωσης ή ακόμα απώλεια εσόδων τότε παρουσιάζεται ξαφνικά κώλυμα, φόρτος εργασίας και άλλες φτηνές δικαιολογίες.

Το ερώτημα είναι: Αν η Δημοτική αρχή δεν κάνει καλά τη δουλειά της τότε που βρίσκεις το δίκιο σου σαν νομοταγής και νομιμόφρονας πολιτης?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...