Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών
Απάντηση σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησηςστη συνεδρία της 8ης Οκτωβρίου 2009----------------------------------------------------------
Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα από Βουλευτές τα οποία είχα αναλάβει να απαντήσω.Τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων αποτελούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που η πολιτεία έπρεπε να διαχειριστεί εδώ και καιρό εφόσον άλλες χώρες έχουν θεσμοθετήσει τη διαχείρισή τους εδώ και δεκάδες χρόνια.
Ειδικότερα όμως για την Κύπρο, θα ήθελα να τονίσω τα πιο κάτω:
• Τα μπάζα χρησιμοποιούνται από πολλούς για να ισοπεδώνουν αυλάκια, ρυάκια, αργάκια είτε για επέκταση του τεμαχίου τους είτε για δημιουργία νέων οικοπέδων.
• Η τεχνολογία ανακύκλωσης των μπαζών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχουν και τα κατάλληλα μηχανήματα.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Κυπριακές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη εφόσον τα πετάμε στο ύπαιθρο. Πρέπει όμως να τονίσω ότι υπάρχουν αδειοδοτημένες εταιρείες.
Ο νόμος που ρυθμίζει τα επικίνδυνα απόβλητα στην Κύπρο είναι ο 215/2002 - "Νόμος που προνοεί για τη διαχείριση των στερεών και επικινδύνων αποβλήτων" ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει την έκδοση διατάγματος με κατάλογο αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.
Με βάση το άρθρο 3 του 215/2002 εκδόθηκε στις 28/2/2003 το Κ.Δ.Π. 157/2003 το οποίο καθορίζει τον κατάλογο των αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.
Στο κεφάλαιο 17 του Κ.Δ.Π. 157/2003 και σε όλες τις υποδιαιρέσεις του καταγράφονται 44 είδη αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις όπου περιλαμβάνεται και χώμα εκσκαφής από μολυσμένες τοποθετήσεις.
Οι ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης, πέραν από τις προσπάθειες για εισαγωγή κανονισμών διαχείρισης σε κυβερνητικά έργα:
1. Επειδή υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες αδειοδοτούν εταιρείες με ειδικότητα στις κατεδαφίσεις στις 30/7/2008 έστειλα επιστολή στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων για δημιουργία τέτοιου κλάδου. Σε συνάντηση που ακολούθησε οι εταιρείες μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν διαφωνίες.
2. Για το ίδιο θέμα είχα και πολλές συναντήσεις με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) η οποία αναγνωρίζει τα προβλήματα και έχει διοργανώσει και πολλά ενημερωτικά προγράμματα για τα μέλη της.
3. Παράλληλα με το πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχα και η οποία κατέληξε σε προσχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία. Με τη ρύθμιση αυτή όλα τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων θα καταλήγουν σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης.
Τα πλεονεκτήματα μιας σωστής διαχείρισης είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάκτηση υλικών και ξη μείωση της ζήτησης υλικών από λατομεία.
Σχόλια
Τα κακά δημοσιεύματα έχουν κάνει το υπουργείο να είναι έτοιμο να συζητήσει αλλαγές!
Στην επαρχία Πάφου για παράδειγμα κλέβουν πέτρες ο ένας από το σπίτι του άλλου. Φανταστείτε τι γίνεται έξω στο ύπαιθρο.
Έχουμε καταληστεύσει τον τόπο μας.
Πέτρες και βράχοι για επαύλεις και εξοχικά και δέντρα για κάρβουνα και τα τζάκια.
Την αγάπη μου στη Βαλεντίνη ...