Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το νερό της βροχής και οι κατοικίες

Αειφόρος διαχείριση ομβρίων σε κατοικίες
["Φ" 13/10/2008]
Με απώτερο στόχο την εξοικονόμηση νερού και τον εμπλουτισμό των υπογείων υδάτων, πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν αυστηρούς κανονισμούς και προωθούν έντονα μεθόδους συλλογής των νερών της βροχής.

Οι κανονισμοί περιορίζουν στην Αγγλία για παράδειγμα, την κάλυψη της αυλής μόνο στο απαραίτητο διάδρομο στην είσοδο του σπιτιού και του γκαράζ και μια μικρή βεράντα στο πίσω μέρος.

Όποιος θέλει να καλύψει περισσότερο από αυτό οι Γερμανικές αρχές για παράδειγμα, τον υποχρεώνουν να πληρώνει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ετήσιο τέλος στην Τοπική Αρχή ανάλογα με το εμβαδόν του χώρου της αυλής του που θα καλύψει.

[Γερμανός Καθηγητής μου έλεγε ότι πληρώνει €300 το χρόνο γιατί κάλυψε την αυλή για να παρκάρει 2 αυτοκίνητα!]

Η συλλογή των νερών της βροχής ήταν πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο τα παλιά χρόνια και το σύστημα υδροδότησης του σπιτιού γινόταν από τις Στέρνες.
Οι πλούσιες νεαρές του χωριού, με μεγάλα σπίτια και άρα μεγάλες στέρνες, συνήθιζαν να λούζονται με βρόχινο νερό εφόσον αυτό είναι πολύ μαλακό και κάνει καλή σαπουνιά!

Στο εξωτερικό ενθαρρύνεται η συλλογή και φύλαξη των ομβρίων υδάτων για πότισμα, πλύσιμο των ρούχων, αποχωρητήρια και εμπλουτισμό των υπογείων νερών.

[Στις 31/10/2008 οργάνωσα επίσκεψη του περιβαλλοντικού και φωτογραφικού ομίλου της ιδιωτικής σχολής Πασκαλ – Λεμεσού στη Λόφου, όπου ο κοινοτάρχης θα μας ξεναγήσει στις στέρνες της κοινότητας. Εκεί υπάρχουν στέρνες με χωρητικότητα 250κμ!]

Στα νησιά του Αιγαίου οι στέρνες ήταν πολύ διαδεδομένες, (σε ορισμένα νησιά χρησιμοποιούνται ακόμη), και ορισμένες μάλιστα ήταν τόσο μεγάλες που τις έχουν τώρα μετατρέψει σε δωμάτια προς ενοικίαση.

Η διαχείριση των ομβρίων σε μια κατοικία μπορεί εύκολα να γίνει με το νερό που πέφτει σε καλυμμένες επιφάνειες του σπιτιού, ιδιαίτερα τη στέγη.
Η στέγη παρέχει το πλεονέκτημα της εύκολη συλλογής μέσω των χολέτρων και το ότι η ποιότητα του νερού είναι πολύ καλή.

Στη χειρότερη περίπτωση η μέση βροχόπτωση στην Κύπρο είναι περίπου 300 χιλιοστά ή 0.3 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι σε 1 τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας πέφτουν 300 λίτρα νερό το χρόνο.
Αν υποθέσουμε ότι η επιφάνεια της στέγης ενός μέτριου σπιτιού είναι 200 τετ μέτρα, τότε σε ένα χρόνο μια τέτοια στέγη θα μαζέψει 60 κμ νερό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι από μια στέγη μπορούμε να συλλέξουμε πέραν του 80% του βρόχινου νερού επομένως στις χειρότερες από πλευράς βροχόπτωσης περιοχές τις Κύπρου, θα συλλέξουμε 48 τόνους νερού τουλάχιστο.

Στην Ελβετία οι κανονισμοί υποχρεώνουν τον αρχιτέκτονα να σχεδιάζει στέγες με χωρητικότητα 2 ωρών βροχόπτωσης για αποφυγή πλημμυρών.
Αυτό σε συνδυασμό με την φαντασία και δημιουργικότητα ορισμένων αρχιτεκτόνων μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά εφφέ όταν βρέχει.

Στη Γερμανία μέχρι το 2005, είχαν εγκατασταθεί περίπου 1.5 εκ τέτοια συστήματα Υπάρχει ομοσπονδιακή και κρατική νομοθεσία που διέπει την εγκατάσταση, λειτουργία και τερματισμό χρήσεως τέτοιων συστημάτων αλλά γενικά οι λεπτομέρειες εναπόκεινται στις αρχές των ομοσπονδιακών κρατιδίων και διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Τα πρότυπα που διέπουν τέτοια συστήματα και πρέπει να χρησιμοποιούνται είναι τα DIN 1989 μέρος 1-4. Αυτά τα πρότυπα διέπουν όλες τις πτυχές εφαρμογής και καλύπτουν το προγραμματισμό, σχεδιασμό, λειτουργία, συντήρηση, αποθήκευση, δεξαμενές, φίλτρα, ποιότητα νερού, έλεγχο και παρακολούθηση (Umwelt Bundesamt 2005).

Ακόμη ένα θέμα σωστής διαχείρισης των ομβρίων σε ιδιωτικούς χώρους. σε χώρους στάθμευσης και γενικά σε μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από άσφαλτο και πλάκες, είναι η σωστή επιλογή υλικών και τρόπου κάλυψης.

Ο αειφόρος σχεδιασμός επιβάλλει απορροφητικές (porous) επιφάνειες σε αυτές τις επιστρώσεις ούτως ώστε τα νερά να απορροφούνται από το έδαφος και όχι να ενώνονται με τα πιο μολυσμένα νερά των δρόμων και να χάνονται.

Σε συνάντηση που είχα με τον Υπουργό Γεωργίας στις 16/05/2008, ζήτησα όπως η εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων ενθαρρύνονται με επιχορηγήσεις του Υπουργείου Γεωργίας, την οποία το Υπουργείο βλέπει θετικά και θα την εξετάσει.

[Η ανάρτησή μου Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων είναι επίσης σχετική]

Σχόλια

Ο χρήστης Sike είπε…
μου άρεσε αυτό με τις στέγες - ελπίζω να το θυμάμαι όταν θα κτίζω σπίτι. Επίσης ελπίζω να μας το επιχορηγεί και λίγο η Κυβέρνηση μέχρι τότε.
Ο χρήστης kyriakos είπε…
8ymoume o pappous moy eixe 2-3 petrines sternes epidi eixe polla xorafkia kai thn megalh thn xrisimopoiousame gia pisina .. To provlima einai oti htan stasima ta nera kai evromen etsi ekleisamen tes oulles me xoma ... Egw isigi8ika 8ymoume na tis kleisoume me tzami kai na valoyme psarou8kia alla .. Telika epikratise to xoma..

To allo provlima einai oti den vrexei sth kypro toso syxna kai einai axristes.. Twra omws touto pou les me tis taratses en kalh patenta..

Twra gia to plakostroto... Sthn periptosh ths kyproy nomizw den einai to idio me tous eglezous kai tous germanous pou exoun fysiko grasidi... emeis an den kamoume plakostroto 8a prepei na fytepsoume ta grasi8kia ta opoia den einai kai poly pio oikologika sth telikh ... Gia ton sixrono kypreo den nomizw na ti8ete 8ema na afhsei tis xomatsies kai tous asprokonnous eley8erous sthn aylh toy h 8a kamei plakostroto h 8a valei grasidi

Ara pio apo ta dyo kaka einai kalytero to grasidi? H to plakostroto?
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
γι αστείο είπα στον άνδρα μου την κυριακή που έβρεχε "άραγε να ανοίξουμε το ντεπόζιτο του νερού στην ταράτσα να γεμίσει?"

Θα του διαβάσω το άρθρο σας για να μην με κοιτά ειρωνικά άλλη φορά που θα εισηγηθώ κάτι.
Ο χρήστης AndOlg είπε…
Στην Κυπρο του 2008, υπαρχουν κανονοισμοι για την συλλογη του βροχηνου νερου; Αν υπαρχουν, υπαρχουν επιχορηγησεις για την αγορα συστηματων συλλογης του ΒΝ?

Οι Ντιβελοπερ γιατι δεν αναγκαζοντε να εγκαταστουν εστω και τις προνοιες για τα συστηματα αυτα? (Υπαρχουν παρα πολλα συστηματα τα οποια θα μπορουσαμε να εκμεταλλευτουμε με την υπερκαταναλωση του νερου που κανουμε, αλλα δυστηχως εμεις τα λεμε εμεις τα ακουμε.....)
Ο χρήστης κουλλούριν μουσσιεμένον είπε…
εμένα η απορία μου είναι αν το νερό που μαζεύεται που τες ταράτσες των σπιθκιών εν αρκετά καθαρό για να το μαζεύουμε (επειδή τα παραπάνω σπίθκια μες τες πόλεις εν έχουν στέγη με κίση). Και για να επιχειρήσω να λύσω και την απορία σου για το πλακόστρωτο Κυριάκο: το πλακόστρωτο εν ναιν πρόβλημα, αρκεί να χρησιμοποιούνται κατάλληλες απορροφητικές πλάκες ή να υπάρχει κενό μεταξύ τους (τουλαχιστον έτσι εκατάλαβα!).
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Οι μεγάλες στέρνες που κρατούσαν νερό για μέρες είχαν στόμιο που έκλεινε για να μη μολύνεται το νερό,ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Συνήθως δεν έμενε για μέρες νερό γιατί ήταν σε καθημερινή χρήση.
Θα μάθω περισσότερα όταν θα πάρω τους μαθητές του ΠΑΣΚΑΛ Λεμεσού στη Λόφου στις 31/10.
Υπάρχουν ειδικές απορροφητικές πλάκες για τα πατώματα αφού σε πολλές χώρες είναι υποχρεωτικές. Επισκέφθηκα 2 τοπικές βιομηχανίες στην Κύπρο, η μια ήδη τις έχει και η άλλη μου είπε ότι είναι εύκολο, αν υπάρχει ζήτηση να τις παράξει.
Και ναι ζήτησα από τον Υπουργό Γεωργία από τον Μάιο να επιχορηγεί τη συλλογή βρόχινου νερού.
Έχω στείλει και υπενθύμιση ...
Ο χρήστης Κακουλλής είπε…
Εκτός απο τις στέρνες, στα χωριά έκαναν και δώμες στα χωράφια. Αυτό καθυστερούσε τα νερά της βροχής και έτσι απορροφείτο περισσότερο νερό εμπλουτίζοντας τα υπόγεια νερά.Τα βουνά μας είναι γεμάτα απο τέτοιες δώμες των παλιών.
Αλλος τρόπος συγκράτησης των νερών είναι η βλάστηση στις πλαγιές των βουνών.
Προσωπικά μου άρεσε η ιδέα να μαζεύεις το νερό απο μεγάλες στέγες όπως στα γήπεδα. Φανταστείτε πόσο νερό μπορεί να μαζευτεί με αυτό τον τρόπο. Τα ποδοσφαιρικά σωματεία θα μπορούσαν να συμβάλουν σαυτή την προσπάθεια δείχνοντας έτσι και το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον. Σκέφτομαι ακόμα και μεγάλες στέγες οπως στα σχολεία, τα νοσοκομεία ..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ