(α) της παροχής αναγκαίων ενδεικτικών στόχων καθώς και μηχανισμών, κινήτρων και θεσμικών, χρηματοδοτικών και νομικών πλαισίων για την άρση των υφιστάμενων φραγμών και ατελειών της αγοράς που παρεμποδίζουν την αποδοτική τελική χρήση της ενέργειας·
(β) της δημιουργίας των συνθηκών για την ανάπτυξη και την προώθηση της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών και για την παροχή, στους τελικούς καταναλωτές, άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά της οδηγίας είναι και η υποχρέωση του Δημόσιου τομέα να μεριμνήσει ούτως ώστε "να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας".
Και εφαρμόζοντας και πάλι τις αρχές του Άαρχους για την πληροφόρηση των πολιτών αλλά και για προώθηση των μέτρων, η Οδηγία καλεί τα κράτη μέλη "να γνωστοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο στους πολίτες ή/και τις εταιρείες, αναλόγως, τον υποδειγματικό ρόλο και τις δράσεις του δημόσιου τομέα".
Πιο συγκεκριμένα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα πιο οικονομικά αποδοτικά μέτρα που οδηγούν στις μεγαλύτερες εξοικονομήσεις ενέργειας στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Οδηγία δεν μένει ως εδώ αλλά περιλαμβάνει και κατάλογο μέτρων από τον οποίο υποχρεώνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τουλάχιστον δύο από αυτά, αλλά και να περιλάβουν πρόνοιες στις προσφορές του Δημοσίου.
Η ΕΕ στοχεύει όπως μέσα στα εννέα χρόνια εφαρμογής της Οδηγίας θα επέλθει βελτίωση 9%.
Στην Κύπρο οι πρόνοιες για τις Δημόσιες Συμβάσεις είναι εθελοντικές και έτσι θα πρέπει τα μέτρα που έχουν σχέση με την ενέργεια να γίνουν υποχρεωτικά.
Ταυτόχρονα η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο παραμένει ψηλή χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί (όπως απαιτεί και η Οδηγία) υποδειγματικά μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Εκτός από τα πιο πάνω, το κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ).
Το πρώτο ΣΔΕΑ υποβλήθηκε ήδη τον Ιούνιο του 2007 και το επόμενο θα πρέπει να υποβληθεί το 2011 και το τρίτο το 2014.
Η ετοιμασία τέτοιων σχεδίων ΣΔΕΑ θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την απαραίτητη Δημόσια Διαβούλευση κάτι που η Επιτροπή απαιτεί πλέον για την ετοιμασία όλων των σχεδίων που υποβάλλονται.
Δυστυχώς αυτό που έχουμε υποβάλει για το 2007 δεν έχει συζητηθεί δημόσια υπάρχει όμως στο διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει υποχρεώσει, έστω και εκ των υστέρων, να κάνουμε δημόσια διαβούλευση.
Σχόλια