Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση

Ο σκοπός της οδηγίας 2006/32/ΕΚ με τελευταία ημερομηνία εφαρμογής την 17/05/2008 είναι να ενισχυθεί η οικονομικώς αποτελεσματική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση στα κράτη μέλη μέσω:

(α) της παροχής αναγκαίων ενδεικτικών στόχων καθώς και μηχανισμών, κινήτρων και θεσμικών, χρηματοδοτικών και νομικών πλαισίων για την άρση των υφιστάμενων φραγμών και ατελειών της αγοράς που παρεμποδίζουν την αποδοτική τελική χρήση της ενέργειας·

(β) της δημιουργίας των συνθηκών για την ανάπτυξη και την προώθηση της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών και για την παροχή, στους τελικούς καταναλωτές, άλλων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά της οδηγίας είναι και η υποχρέωση του Δημόσιου τομέα να μεριμνήσει ούτως ώστε "να επιτελεί υποδειγματικό ρόλο στο πλαίσιο της παρούσας οδηγίας".

Και εφαρμόζοντας και πάλι τις αρχές του Άαρχους για την πληροφόρηση των πολιτών αλλά και για προώθηση των μέτρων, η Οδηγία καλεί τα κράτη μέλη "να γνωστοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο στους πολίτες ή/και τις εταιρείες, αναλόγως, τον υποδειγματικό ρόλο και τις δράσεις του δημόσιου τομέα".

Πιο συγκεκριμένα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα πιο οικονομικά αποδοτικά μέτρα που οδηγούν στις μεγαλύτερες εξοικονομήσεις ενέργειας στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Οδηγία δεν μένει ως εδώ αλλά περιλαμβάνει και κατάλογο μέτρων από τον οποίο υποχρεώνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν τουλάχιστον δύο από αυτά, αλλά και να περιλάβουν πρόνοιες στις προσφορές του Δημοσίου.

Η ΕΕ στοχεύει όπως μέσα στα εννέα χρόνια εφαρμογής της Οδηγίας θα επέλθει βελτίωση 9%.

Στην Κύπρο οι πρόνοιες για τις Δημόσιες Συμβάσεις είναι εθελοντικές και έτσι θα πρέπει τα μέτρα που έχουν σχέση με την ενέργεια να γίνουν υποχρεωτικά.

Ταυτόχρονα η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο παραμένει ψηλή χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί (όπως απαιτεί και η Οδηγία) υποδειγματικά μέτρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Εκτός από τα πιο πάνω, το κάθε κράτος μέλος έχει την υποχρέωση να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ).

Το πρώτο ΣΔΕΑ υποβλήθηκε ήδη τον Ιούνιο του 2007 και το επόμενο θα πρέπει να υποβληθεί το 2011 και το τρίτο το 2014.

Η ετοιμασία τέτοιων σχεδίων ΣΔΕΑ θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την απαραίτητη Δημόσια Διαβούλευση κάτι που η Επιτροπή απαιτεί πλέον για την ετοιμασία όλων των σχεδίων που υποβάλλονται.

Δυστυχώς αυτό που έχουμε υποβάλει για το 2007 δεν έχει συζητηθεί δημόσια υπάρχει όμως στο διαδίκτυο για όσους ενδιαφέρονται εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει υποχρεώσει, έστω και εκ των υστέρων, να κάνουμε δημόσια διαβούλευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...