Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων

["Φ" 08/10/2008] ["ΠΟΛΙΤΗΣ" 08/10/2008]["Χ" 08/10/2008 σελ 16]
Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη νερού και εξάντληση των υπογείων νερών, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων και ο σχεδιασμός των οχετών θα έπρεπε εδώ και χρόνια να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή.

Ο αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων (Sustainable Urban Drainage Systems-SUDS) εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και διδάσκεται στα πανεπιστήμια.

Αντίθετα, η εδώ και πολλά χρόνια πρακτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο βασίζεται στην απλή λογική του μαζεύω όλα τα νερά σε οχετούς και τα στέλνω στη θάλασσα, έστω και αν ακόμη είναι περιοχή λουομένων.

Ο αειφόρος σχεδιασμός των οχετών λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την ποσότητα και την ποιότητα των νερών.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε τέσσερις βασικές μεθόδους ελέγχου των ομβρίων.

  1. Λιμνούλες καθυστέρησης και σημεία απορρόφησης.
  2. Οχετοί φιλτραρίσματος και απορροφητικές επιφάνειες.
  3. Περιοχές καθαρισμού και απορρόφησης των νερών.
  4. Λίμνες καθυστέρησης και απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων ομβρίων σε πάρκα και χώρους πρασίνου
Δυστυχώς αρχιτέκτονες που προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτές τις μοντέρνες πρακτικές στην Κύπρο βρίσκουν δυσκολίες λόγω άγνοιας των αρμοδίων Αρχών.

Εκτός από το σχεδιασμό των οχετών υπάρχει φυσικά και το θέμα της διαχείρισης των ομβρίων στις κατοικίες. σε χώρους στάθμευσης και γενικά σε μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από άσφαλτο και πλάκες.

Ο αειφόρος σχεδιασμός επιβάλλει απορροφητικές (porous) επιφάνειες σε αυτές τις επιστρώσεις ούτως ώστε τα νερά να απορροφούνται από το έδαφος και όχι να ενώνονται με τα πιο μολυσμένα νερά των δρόμων και να χάνονται.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω σχεδιασμού του τούβλου ούτως ώστε να μένουν χαραμάδες μεταξύ των τούβλων ή να χρησιμοποιούνται ειδικά απορροφητικά τούβλα.


Οι Κυπριακές εταιρείες κεραμικών είναι έτοιμες να ανταποκριθούν με τέτοια προϊόντα.

Σχόλια

Ο χρήστης stalamatia είπε…
Τα τουβλάκια κάτω θα μπορούσαν να είναι τα πεζοδρόμια ,αλλά φανταστήκατε οι γόβες στιλέτο των κυριών τι θα παθαίνανε?Εδώ που μένω αρκετά πεζοδρόμια είναι φτιαγμένα με παρόμοια τουβλάκια και στην ένωση τους ρίχνουν άμμο για να κλείσει η σχισμή όχι τσιμέντο, φαντάζομαι ότι κάπως θα απορροφάτε το νερό.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Εντάξει η χαραμάδες είναι μικρές ...
Υπάρχουν και τούβλα με άλλα σχέδια που αφήνουν μικρά χόρτα να μεγαλώσουν στις χαραμάδες για ομορφιά.
Στην Κύπρο τα λένε "οικολογικά" και θυμάμαι μια φορά που κάποιος ενθουσιάστηκε πάρα πολύ άμα του εξήγησα γιατί !!
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Με τες "παραδοσιακές" πλάκες τζε τα πεζοδρόμια γίνονται γέριμα που τα αγριόχορτα (εν όμορφα όσπου εν 5-6 πόντους) για αυτό τζε τωρα βάζουν νάυλον κάτω που τις πλάκες. Πρέπει να υπάρχουν τρόπος να περνά το νερό χωρίς να βλαστούν αγριόχορτα.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Ναι βάζουν πέτρες από κάτω ή οι τρύπες είναι πολύ λεπτές .....
Ο χρήστης stalamatia είπε…
Να βάζουν άμμο από κάτω και στις χαραμάδες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...