Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη νερού και εξάντληση των υπογείων νερών, η διαχείριση των ομβρίων υδάτων και ο σχεδιασμός των οχετών θα έπρεπε εδώ και χρόνια να εξεταστεί με μεγαλύτερη προσοχή.
Ο αειφόρος σχεδιασμός οχετών ομβρίων (Sustainable Urban Drainage Systems-SUDS) εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό και διδάσκεται στα πανεπιστήμια.
Αντίθετα, η εδώ και πολλά χρόνια πρακτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο βασίζεται στην απλή λογική του μαζεύω όλα τα νερά σε οχετούς και τα στέλνω στη θάλασσα, έστω και αν ακόμη είναι περιοχή λουομένων.
Ο αειφόρος σχεδιασμός των οχετών λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, την ποσότητα και την ποιότητα των νερών.
Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται σε τέσσερις βασικές μεθόδους ελέγχου των ομβρίων.
- Λιμνούλες καθυστέρησης και σημεία απορρόφησης.
- Οχετοί φιλτραρίσματος και απορροφητικές επιφάνειες.
- Περιοχές καθαρισμού και απορρόφησης των νερών.
- Λίμνες καθυστέρησης και απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων ομβρίων σε πάρκα και χώρους πρασίνου
Εκτός από το σχεδιασμό των οχετών υπάρχει φυσικά και το θέμα της διαχείρισης των ομβρίων στις κατοικίες. σε χώρους στάθμευσης και γενικά σε μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες από άσφαλτο και πλάκες.
Ο αειφόρος σχεδιασμός επιβάλλει απορροφητικές (porous) επιφάνειες σε αυτές τις επιστρώσεις ούτως ώστε τα νερά να απορροφούνται από το έδαφος και όχι να ενώνονται με τα πιο μολυσμένα νερά των δρόμων και να χάνονται.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω σχεδιασμού του τούβλου ούτως ώστε να μένουν χαραμάδες μεταξύ των τούβλων ή να χρησιμοποιούνται ειδικά απορροφητικά τούβλα.
Οι Κυπριακές εταιρείες κεραμικών είναι έτοιμες να ανταποκριθούν με τέτοια προϊόντα.
Σχόλια
Υπάρχουν και τούβλα με άλλα σχέδια που αφήνουν μικρά χόρτα να μεγαλώσουν στις χαραμάδες για ομορφιά.
Στην Κύπρο τα λένε "οικολογικά" και θυμάμαι μια φορά που κάποιος ενθουσιάστηκε πάρα πολύ άμα του εξήγησα γιατί !!