Mε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον λόγω της εξάρτησης μας από τα πετρέλαια, ορισμένες απλές πρόνοιες θα δώσουν τουλάχιστον στις νέες γενιές, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πιο εύκολα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι πρόνοιες που έχουν προταθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών και στο ΕΤΕΚ, είναι:
Πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών:
1. Το κουτί των μετρητών ηλεκτρισμού θα πρέπει να έχει διαστάσεις 80 x 80 cm και καθαρό βάθος 23 cm σε αντίθεση με την τυποποιημένη εγκατάσταση που έχει διαστάσεις 68 x 58 x 23 cm.
2. Τοποθέτηση πλαστικής σωλήνας PVC 32 mm από το κουτί του μετρητή μέχρι την οροφή η οποία να συνεχίζεται τουλάχιστον 30 cm πάνω από το επίπεδο της οροφής και να τερματίζεται με τρόπο έτσι ώστε να μην επιτρέπει στο νερό να εισχωρεί στο κουτί της ΑΗΚ. Σε περίπτωση κεκλιμένης οροφής (κεραμίδια), η σωλήνα θα πρέπει να τερματίζεται στη σοφίτα της κατοικίας σε σημείο που να είναι εύκολη η πρόσβαση από τον ηλεκτρολόγο.
3. Καθορισμό κατάλληλου χώρου εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.
Πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα:
4. Επέκταση της διασωλήνωσης ζεστού και κρύου νερού από και προς το σημείο της μελλοντικής εγκατάστασης των ηλιακών πλαισίων.
5. Καθορισμό κατάλληλου χώρου εγκατάστασης των ηλιακών συλλεκτών.
Το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) έχει συμφωνήσει με την περίληψη των πιο πάνω προνοιών και έχει ήδη στείλει ειδοποίηση στα μέλη του.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης αποστείλει τις πιο πάνω πρόνοιες στις Τοπικές Αρχές και στους Επάρχους με την παρότρυνση όπως αυτές ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια έκδοσης της άδειας οικοδομής.
Το κόστος των πιο πάνω προνοιών δεν προβλέπεται να προσθέσει περισσότερο από €170 με €200 στο συνολικό κόστος ανέγερσης μιας κατοικίας.
Σχόλια
με τα ντεπόζιτα που διακοσμούν τον ορίζοντα των πόλεων μας θα έχουμε και φωτοβολταικά και δορυφορικές και ταπέλλες διαφημηστικές και αντέννες της τηλεόρασης κλπ. Θα είμαστε complet που λένε και στα γαλλικά.Το θέμα είναι ότι στον συναδελφικό αρχιτεκτονικό κόσμο έχει πολλούς αδιάφορους που δεν τα λαμβάνουν υπόψη απο την αρχή του σχεδιασμού και οι τοπικές αρχές είναι ανίκανες να εφαρμόσουν μια αυστηρή νομοθεσία ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του κουλουφκιού.
proxthes pira til. sto IEK kai mou exoun pei oti gia mexri 3m stilo anemogenitrias kai mikos pterigion ta 70 cm thelis poleodomiki adeia kai adeia apo aik, opos episis tin symfono gnomi ton gitonon sou.... alla an exeis 7m pyrgo gia antenes oloi kanoun ta kleista matia.........
meno me tin aporia giati afto apo tin stigmi pou prepei na proothithoun oi APE alla emeis na plironoume tin anatimisi tou petraileou kai na adeiazoun oi tzepes mas xoris na mporoume na kanoume kati.
Στο Λονδίνο όπου έχουν αυστηρότατους πολεοδομικούς όρους, τους έχουν αλλάξει για να διευκολύνουν την εγκατάσταση μικρών ανεμογενήτριων. Εδώ μας πήρε 1 χρόνο να απλοπιήσουμε τα φωτοβολταικά (αφού ακόμη ζήτησα και βοήθεια από τον Πρόεδρο που έκανε εκίνη την ώρα τηλεφώνημα στον Υπουργό για την απλοποίηση ..)
Ένα ένα τα θέματα αλλά είναι πολλά!
Οι μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι τώρα στα φωτο/βολτ ήταν πολεοδομική άδεια για τα panels των 1.5 μέτρων!
Ακόμη και για την εγκατάσταση θερμοσίφωνα βάζουν όρους (όχι όλοι ...) για λόγους αισθητικής.