Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Περιβαλλοντικές πρόνοιες για κατοικίες ... επιτέλους!

Mε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον λόγω της εξάρτησης μας από τα πετρέλαια, ορισμένες απλές πρόνοιες θα δώσουν τουλάχιστον στις νέες γενιές, τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πιο εύκολα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι πρόνοιες που έχουν προταθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών και στο ΕΤΕΚ, είναι:

Πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών:

1. Το κουτί των μετρητών ηλεκτρισμού θα πρέπει να έχει διαστάσεις 80 x 80 cm και καθαρό βάθος 23 cm σε αντίθεση με την τυποποιημένη εγκατάσταση που έχει διαστάσεις 68 x 58 x 23 cm.

2. Τοποθέτηση πλαστικής σωλήνας PVC 32 mm από το κουτί του μετρητή μέχρι την οροφή η οποία να συνεχίζεται τουλάχιστον 30 cm πάνω από το επίπεδο της οροφής και να τερματίζεται με τρόπο έτσι ώστε να μην επιτρέπει στο νερό να εισχωρεί στο κουτί της ΑΗΚ. Σε περίπτωση κεκλιμένης οροφής (κεραμίδια), η σωλήνα θα πρέπει να τερματίζεται στη σοφίτα της κατοικίας σε σημείο που να είναι εύκολη η πρόσβαση από τον ηλεκτρολόγο.

3. Καθορισμό κατάλληλου χώρου εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών.

Πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα:

4. Επέκταση της διασωλήνωσης ζεστού και κρύου νερού από και προς το σημείο της μελλοντικής εγκατάστασης των ηλιακών πλαισίων.

5. Καθορισμό κατάλληλου χώρου εγκατάστασης των ηλιακών συλλεκτών.

Το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) έχει συμφωνήσει με την περίληψη των πιο πάνω προνοιών και έχει ήδη στείλει ειδοποίηση στα μέλη του.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επίσης αποστείλει τις πιο πάνω πρόνοιες στις Τοπικές Αρχές και στους Επάρχους με την παρότρυνση όπως αυτές ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια έκδοσης της άδειας οικοδομής.

Το κόστος των πιο πάνω προνοιών δεν προβλέπεται να προσθέσει περισσότερο από €170 με €200 στο συνολικό κόστος ανέγερσης μιας κατοικίας.

Σχόλια

Ο χρήστης koutso είπε…
Ετσι μ'αυτό τον τρόπο εκτός απο τα ηλιακά πλαίσια
με τα ντεπόζιτα που διακοσμούν τον ορίζοντα των πόλεων μας θα έχουμε και φωτοβολταικά και δορυφορικές και ταπέλλες διαφημηστικές και αντέννες της τηλεόρασης κλπ. Θα είμαστε complet που λένε και στα γαλλικά.Το θέμα είναι ότι στον συναδελφικό αρχιτεκτονικό κόσμο έχει πολλούς αδιάφορους που δεν τα λαμβάνουν υπόψη απο την αρχή του σχεδιασμού και οι τοπικές αρχές είναι ανίκανες να εφαρμόσουν μια αυστηρή νομοθεσία ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του κουλουφκιού.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Ναι πράγματι βασιζόμαστε στο βαθμό αισθητικής όχι μόνο των Αρχιτεκτόνων αλλά και των Αρχών.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
kamia omos pronia gia mikres anemogenitries mexri 1,5 kw. giati afti i diakrisi?
proxthes pira til. sto IEK kai mou exoun pei oti gia mexri 3m stilo anemogenitrias kai mikos pterigion ta 70 cm thelis poleodomiki adeia kai adeia apo aik, opos episis tin symfono gnomi ton gitonon sou.... alla an exeis 7m pyrgo gia antenes oloi kanoun ta kleista matia.........
meno me tin aporia giati afto apo tin stigmi pou prepei na proothithoun oi APE alla emeis na plironoume tin anatimisi tou petraileou kai na adeiazoun oi tzepes mas xoris na mporoume na kanoume kati.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@ Ανδρέα
Στο Λονδίνο όπου έχουν αυστηρότατους πολεοδομικούς όρους, τους έχουν αλλάξει για να διευκολύνουν την εγκατάσταση μικρών ανεμογενήτριων. Εδώ μας πήρε 1 χρόνο να απλοπιήσουμε τα φωτοβολταικά (αφού ακόμη ζήτησα και βοήθεια από τον Πρόεδρο που έκανε εκίνη την ώρα τηλεφώνημα στον Υπουργό για την απλοποίηση ..)
Ένα ένα τα θέματα αλλά είναι πολλά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Parakseno afto pou akouo gia anemogennitria. O logos pou to leo einai epidi ksero oti gia stilous kato ton 9m den xriazese poleodomiki adia na egkatastisis. Dierotoume fisika an iparxei idikos kanonas gia anemogennitries..
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Για τους στύλους δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον το έκαναν για να μπορούν να βάλουν κεραίες οι εταιρείες.
Οι μεγάλες καθυστερήσεις μέχρι τώρα στα φωτο/βολτ ήταν πολεοδομική άδεια για τα panels των 1.5 μέτρων!
Ακόμη και για την εγκατάσταση θερμοσίφωνα βάζουν όρους (όχι όλοι ...) για λόγους αισθητικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ