Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νομοθεσία για Pet Shops

Τα προβλήματα και οι νομοθετικές ελλείψεις όσον αφορά τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς στην Κύπρο είναι πάρα πολλά και η σημερινή κατάσταση δεν μας τιμά καθόλου σαν κοινωνία. Για παράδειγμα η νομοθεσία για τους σκύλους χρειάζεται τροποποίηση αλλά και αυτή που υπάρχει δεν εφαρμόζεται όπως έπρεπε από τις Τοπικές Αρχές οι οποίες πολλές φορές, αν και υπάρχει μια σχετική πρόοδος, βλέπουν τις φιλοζωικές οργανώσεις ωσάν να είναι αυτές υπεύθυνες για την εφαρμογή του νόμου.
Μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα είναι και η έλλειψη ειδικών κανονισμών λειτουργίας καταστημάτων πώλησης ζώων, γνωστά σαν Pet shops.
Ορισμένες πρόνοιες ανάμεσα στους 25 περίπου νόμους και διατάγματα, έχουν εφαρμογή σε ορισμένα θέματα που θίγονται εδώ, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει άμεσα θέσπιση ειδικού νόμου που θα κάνει ξεκάθαρο το πλαίσιο λειτουργίας για εύκολη παρακολούθηση και το οποίο να περιλαμβάνει τουλάχιστο και τις πιο κάτω πρόνοιες για:
(1) Τις συνθήκες διαμονής των ζώων όσον αφορά θερμοκρασίες, φωτισμό, καθαριότητα και γενικά συνθήκες κατάλληλες για την ομαλή διαβίωση και την ασφάλεια για κάθε είδος ζώου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει και την άσκηση του ζώου εκεί όπου αυτή είναι απαραίτητη. Παράλληλα, οι χώροι πρέπει να φροντίζονται καθημερινά ούτως ώστε να μην ελκύονται έντομα και τρωκτικά αλλά ούτε να προκαλείται οχληρία.
Όλα τα απόβλητα του χώρου θα πρέπει να διατίθενται ανάλογα με τη νομοθεσία και κανονισμούς που είναι σε ισχύ.
(2) Τη διατήρηση αρχείου που θα περιλαμβάνει κατάσταση όλων των ζώων που έχουν αγοραστεί προς πώληση αλλά και κατάσταση και στοιχεία για τα ζώα που πωλήθηκαν, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία όπως για παράδειγμα στα επικίνδυνα ζώα.
(3) Η άδεια λειτουργίας που θα εκδίδεται για κάθε κατάστημα θα πρέπει να καθορίζει και το μέγιστο αριθμό ζώων που μπορεί το κάθε κατάστημα να διατηρεί στις εγκαταστάσεις του.
(4) Η καλή υγεία του ζώου είναι απαραίτητη και αποτελεί ευθύνη του ιδιοκτήτη του καταστήματος ο οποίος θα πρέπει να παρέχει όλα όσα χρειάζονται συμπεριλαμβανομένου και εξειδικευμένης κτηνιατρικής φροντίδας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει χώρος όπου θα κρατούνται τα άρρωστα ζώα και ταυτόχρονα να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών από το ένα ζώο στο άλλο. Ζώα με σοβαρά προβλήματα δεν πρέπει να προσφέρονται προς πώληση αφού δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα ζωής τους.
(5) Η σωστή διατροφή πρέπει να διασφαλίζεται ανάλογα με το κάθε είδος, να είναι τακτική και να παρέχεται όλες τις μέρες της εβδομάδας. Αυτό περιλαμβάνει και κατάλληλο σύστημα για νερό και τροφή σε κάθε σημείο φύλαξης των ζώων αλλά και κατάλληλους χώρους φύλαξης της τροφής.
(6) Η μεταφορά των ζώων πρέπει να γίνεται ανάλογα με τη νομοθεσία και σε κατάλληλους χώρους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν μεταφέρονται επικίνδυνα ζώα.
(7) Τα ζώα θα πρέπει να πωλούνται υγιή και σε μια ηλικία που θα τους επιτρέπει να τρέφονται από τον ιδιοκτήτη και θα πρέπει να απαγορεύεται η πώληση σε άτομα κάτω από μια ηλικία που θα καθορίζει ο νόμος. Μαζί με κάθε πώληση θα πρέπει να παρέχεται και πληροφοριακό φυλλάδιο ειδικά γραμμένο για τη σωστή φροντίδα του ζώου από τον αγοραστή.
(8) Για τη λειτουργία καταστήματος να χρειάζεται άδεια η οποία θα είναι ετήσια, πρέπει ο ιδιοκτήτης ή ένα μόνιμο μέλος του προσωπικού να έχει περάσει με επιτυχία από εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα καθορίζει το κράτος και η άδεια να ανανεώνεται ετήσια μετά από επιθεώρηση.
Πριν πολλά χρόνια ετοιμάστηκε ένα πολύ καλό προσχέδιο νόμου το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους. Θα πρέπει να εντοπιστούν τα προβλήματα που οδήγησαν τότε σε αδιέξοδο και να προχωρήσουμε μπροστά το συντομότερο, γιατί η κατάσταση τώρα δεν είναι αποδεκτή.
Οι Νόμοι σχετικά με τα ζώα συντροφιάς
[Σχετική επιστολή έχει σταλεί στον Υπ. Γεωργίας]

Σχόλια

Ο χρήστης axairefti είπε…
Είναι σημαντικό να γίνουν σοβαρές αλλαγές στη νομοθεσία, αλλά κυρίως στη νοοτροπία μας.
Εγώ έχω να καταθέσω τρία σημεία:
1. Δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι τα σκυλιά που η νομοθεσία καταγράφει ως επικίνδυνα, είναι όντως έτσι. Επικίνδυνοι είναι οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι "εκπαιδεύουν" τα σκυλιά τους, μέσω στέρησης και βασανιστηρίων, να είναι επιθετικά. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα επιθετικά χαρακτηριστικά μεταφέρονται στα γονίδια; Δηλαδή -αν το θέσουμε στα άκρα το ζήτημα- το παιδί ενός δολοφόνου έχει τις ίδιες πιθανότητες να είναι δολοφόνος; Δεν παίζουν ρόλο οι συνθήκες στις οποίες μεγαλώνει; Ποιες ποινές προβλέπονται για όσους οργανώνουν και συμμετέχουν σε σκυλομαχίες στην Κύπρο;
2. Πιστεύω περισσότερο στην απαγόρευση εισαγωγής και εκτροφής στην Κύπρο ζώων τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν κάτω από τις κλιματολογικές μας συνθήκες: Χάσκι, Τσόου Τσόου, Αγίου Βερνάρδου. Αυτά τα ζώα υποφέρουν στη ζέστη, αλλά είναι στη μόδα, τι να κάνουμε...
3. Μου έτυχε να βρω αδέσποτο σκυλί, να το πάω στο Δήμο και μετά έμαθα ότι για να το πάρει κάποιος στο σπίτι του έπρεπε να πληρώσει τα έξοδα φιλοξενίας, που δεν ήταν και λίγα (δεν θυμάμαι τώρα το ποσό, πέρασαν και 2 χρόνια). Άρα η λύση ήταν ή πληρώνεις ή ευθανασία. Λογικό;
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@axairefti
Σήμερα το πρωί μου εξήγησε κάποιος που έζησε Αμερική ότι αμα έχεις μια από 4 ράτσες σκύλου οι ασφάλειες αρνούνται να σε ασφαλίσουν γιατί είναι επιθετικοί.
΄΄Εχεις όμως δίκαιο ότι θα πρέπι να διασφαλίζουμε τις σωστές συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Η ΕΕ δεν μας επιτρέπει να απαγορεύσουμε την εισαγωγή αλλά από την άλλη καθημερινά οι κύπριοι εγκαταλείπουν τους Χάσκυ.
Και όλα όσα κάνουμε για τα ζώα καταλήγουν στην εύκολη λύση που είαι η ευθανασία.
ΥΓ: Ώστε παίζεις πουρού στους ποδηλάτες ... ελπίζω να μην με συναντήσεις όταν είμαι με το ποδήλατο τότε.
Ο χρήστης axairefti είπε…
:) Πουρού όχι στους ποδηλάτες γενικώς! Οταν πληρούνται οι προϋποθέσεις (1/2 τουλάχιστον) (α)να οδηγεί δίπλα στον ποδηλατόδρομο, αντί πάνω (και είναι ελεύθερος ο ποδηλατόδρομος) και (β) να μην έχει φώτα μπρος-πίσω μες το σκοτάδι και να παλεύω να τον δω. Αν είναι και πρωί (που δεν είμαι και πολύ καλός άνθρωπος τότε) οι πιθανότητες χρήσης της πουρούς στις πιο πάνω περιπτώσεις αυξάνονται... :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ