Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτική μείωσης αποβλήτων τώρα

Την άνοιξη αναμένεται να αρχίσει τη λειτουργία του το νέο εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Οικιακών Αποβλήτων στη Κόσιη .
Ένα πολύ μοντέρνο ΧΥΤΥ το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται 160000 τόνους αποβλήτων το χρόνο και το οποίο στοίχισε €40εκ. Τα 2/3 του κόστους χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η μέχρι τώρα πρακτική που εφαρμόζαμε για τα οικιακά απόβλητα, βασιζόταν στη συλλογή και μεταφορά των αποβλήτων σε σκυβαλότοπους χωρίς καμιά διαχείριση. Τέτοιοι σκυβαλότοποι υπάρχουν πολλοί στην Κύπρο και αποτελούν τεράστιες εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία, αφού ελκύουν τρωκτικά, προκαλούν μόλυνση του εδάφους και των νερών αλλά και επειδή, παρά τις απαγορεύσεις και τη διεθνή συνθήκη της Στοκχόλμης που έχουμε υπογράψει [
νόμος 42(III) του 2004 ], η καύση των αποβλήτων είναι σύνηθες φαινόμενο.
Αυτή η μηδαμινή διαχείριση των αποβλήτων ήταν φυσικά και πολύ χαμηλού κόστους παρά τα κατά καιρούς παράπονα των πολιτών ότι οι χρεώσεις των τοπικών αρχών για τα απόβλητα ήταν ψηλές. Και αυτά στην Κύπρο όπου ο κάθε ένας από εμάς παράγει 750Kg σκουπίδια κάθε χρόνο και στέλνει στις χωματερές διπλάσια σκουπίδια από τον επόμενο πολίτη της Ευρώπης.
Η λειτουργία των ΧΥΤΥ θα θέσει ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή πρακτική. Τα σκυβαλοφόρα με τα απόβλητα των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου που θα φτάνουν στο ΧΥΤΥ (ή μέσω των διακομιστικών σταθμών) θα ζυγίζονται και η χρέωση θα γίνεται με το βάρος.
Οι χρεώσεις αυτές μαζί με τα έξοδα μεταφοράς θα είναι πολύ πιο ψηλές από ότι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα και οι περιοχές Λάρνακας και Αμμοχώστου θα είναι οι πρώτοι που θα νοιώσουν αυτή την αλλαγή στο κόστος.

Η μοναδική επιλογή για αντιμετώπιση του προβλήματος είναι φυσικά η αποτελεσματική εφαρμογή μιας πολιτικής για τη μείωση των αποβλήτων.
Οι τοπικές αρχές των επαρχιών αυτών έχουν καθήκον να εφαρμόσουν άμεσα πολιτικές μείωσης των αποβλήτων γιατί σε κάποιο σημείο θα αναγκαστούν να μεταφέρουν το ψηλότερο αυτό κόστος διαχείρισης των αποβλήτων στους πολίτες και σε τέτοια περίπτωση οι αντιδράσεις αναμένονται να είναι έντονες.

Όλες ανεξαιρέτως οι ευρωπαϊκές πόλεις εφαρμόζουν σχέδια μείωσης των αποβλήτων και η δυσκολία δεν είναι η ετοιμασία ενός τέτοιου σχεδίου αλλά η εφαρμογή του.
Οι Τοπικές Αρχές, οι καταστηματάρχες, οι εταιρείες και οι πολίτες έχουν όλοι σημαντικές ευθύνες για να πετύχει μια τέτοια πολιτική.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια Δήμοι όπως αυτός της Γερμασόγειας και του Αγίου Αθανασίου, έχουν ήδη προωθήσει την κομποστοποίηση αφού τα πράσινα απόβλητα από κλαδεύματα και "πράσινα" απόβλητα της κουζίνας αποτελούν μαζί με άλλα οργανικά, το ένα τρίτο των αποβλήτων. Παράλληλα ο Δήμος Λευκωσίας θρυμματίζει όλα τα δικά του κλαδεύματα μια πρακτική που ετοιμάζεται να εφαρμόσει και ο Δήμος Λάρνακας.
Η Οδηγία 98 του 2008 που έχουμε μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 να την εφαρμόσουμε περιλαμβάνει σαφείς οδηγίες ως προς το πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας και ίσως θα ήταν σοφό να την εντάξουμε από τώρα στη νομοθεσία μας παρά να περιμένουμε.
Η προώθηση της κομποστοποίησης, η ενημέρωση των καταναλωτών για αγορές με μειωμένα απόβλητα, ο περιορισμός των διαφημιστικών φυλλαδίων, η επαναχρησιμοποίηση αγαθών και η συνεργασία με τον επιχειρηματικό κόσμο για σωστή σήμανση, πιο φιλικές συσκευασίες και μειωμένα απόβλητα από τις δραστηριότητές τους, αποτελούν τους κύριους άξονες μια πολιτικής για μειωμένα απόβλητα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ