Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος

[20/08/2008 Δημοσίευση στον Πολίτη "Οικολόγοι στα θρανία"]


Η πιο κάτω επιστολή στάλεικε σήμερα στον Υπουργό Παιδείας:


Θέμα: Μαθητικό Συμβούλιο και ο Σύμβουλος Περιβάλλοντος


Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως εξετάσετε την δυνατότητα προσθήκης ακόμη ενός ατόμου στο μαθητικό συμβούλιο της κάθε τάξης.

Το επιπρόσθετο αυτό μέλος θα έχει τον τίτλο του «Συμβούλου Περιβάλλοντος» και ο ρόλος του θα εμπερικλείει την συνεχή ενημέρωση των μαθητών της τάξης του για περιβαλλοντικά θέματα.

Ειδικότερα τα καθήκοντά του μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Την προώθηση της ανακύκλωσης
  • Την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού
  • Την απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης
  • Την προώθηση φιλικής προς το περιβάλλον συμπεριφοράς
  • Την ένταξη της προστασίας του περιβάλλοντος στον τρόπο ζωής τους

Ο εκάστοτε Σύμβουλος Περιβάλλοντος κάθε τάξης μπορεί να ενημερώνεται και να συζητά για τις δράσεις και έντυπα που θα προωθήσει στη τάξη του με τους συμβούλους περιβάλλοντος των άλλων τάξεων καθώς επίσης και με την επιτροπή περιβάλλοντος του σχολείου που θα απαρτίζεται από 2 ή περισσότερους καθηγητές που ενδιαφέρονται να προωθήσουν θέματα περιβάλλοντος στο σχολείο τους.
Είναι γνωστό ότι μέσα στα καθήκοντα των καθηγητών είναι η δημιουργία επιτροπών, μία από τις οποίες θα μπορούσε να είναι και αυτή του περιβάλλοντος.

Θα ήταν επίσης καλό να εξεταστεί η συμμετοχή ενός εκλελεγμένου «Συμβούλου Περιβάλλοντος» στο Γενικό Μαθητικό Συμβούλιο για την προώθηση περιβαλλοντικών θεμάτων σε σχολικό επίπεδο.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της αρμοδιότητας θα μπορούσαν να προωθηθούν περιβαλλοντικές δράσεις μέσα ή έξω από το σχολείο μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου.

Οι δράσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση και παρουσίαση στους μαθητές τη σημαντικότητα της διαφύλαξης του περιβάλλοντος από αρμόδιους σε θέματα περιβάλλοντος
  • Επισκέψεις σε χώρους ανακύκλωσης
  • Διαγωνισμοί Αφίσας ή συλλογής ανακυκλώσιμων
  • Δημιουργία από ομάδα μαθητών μιας επιπρόσθετης ηλεκτρονικής σελίδας στον ιστοχώρο που δίνεται για κάθε σχολείο όπου θα φιλοξενούνται οι περιβαλλοντικές δράσεις του σχολείου ή ακόμα και φόρουμ όπου θα φιλοξενούνται οι απόψεις και οι εισηγήσεις των μαθητών για το περιβάλλον.


Μέσα από τις 40 και πλέον παρουσιάσεις που έχω κάνει στα σχολεία όλης της Κύπρου αλλά και μέσα από συνεργασίες για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και πολλή περιβαλλοντική γνώση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς .

Στην περίπτωση που θα προχωρήσει ο θεσμός αυτός, το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θα στηρίξει τη νέα αυτή προσπάθεια, με πληροφοριακό υλικό, διαλέξεις και συμβουλές.


Πρέπει εδώ να αναφέρω ότι τα πιο πάνω έχουν προταθεί από τη μαθήτρια της Α’ Λυκείου Στέλλα Παρμάκη στη Λάρνακα.

Σχόλια

Ο χρήστης antidrasi25 είπε…
Οι απόφοιτοι από τις περιβαλλοντικές σχολές στην Ελλάδα μπορούν να εργαστούν στα σχολεία σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα.
Δυστυχώς στην Κύπρο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να κάνουμε και στην Κύπρο;
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά θα πρέπει να οργανωθούν οι πτυχιούχοι του κλάδου, να γίνει μια σωστή πρόταση για να μπορεί να προωθηθεί και να έχει και βαρύτητα.
Επιπλέον, νομίζω θα ήταν καλά να γίνει ένας επιστημονικός σύνδεσμος (όπως π.χ. ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων) ο οποίος να προωθήσει τα συμφέροντα του Κλάδου.
Ίσως αυτό να είναι το σωστό πρώτο βήμα ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο στη Στέλλα, μπράβο στον Επίτροπο που προωθεί και δεν κωφεύει! Μακάρι να γίνει!
Ο χρήστης Γιώργος είπε…
Σου το είπα αυτοπροσώπος φίλε και στο ξαναλέω τώρα δεν έχουμε υπόθεση. Ήμουν πρόεδρος σε ¨περιβαλλοντικό¨ σχολείο και όποτε είχαμε εκδήλωση όλα τα ανακυκλώσιμα (και ήταν πολλά) πήγαιναν στον κάλαθο. Η ανακύκλωση από δασκάλους/παιδιά ήταν μηδενική. Δυστυχώς όλα είναι για το θεαθείναι... όμως τα πάντα ξεκηνούν από το σπίτι αν οι γονείς ανακυκλώνουν θα το κάνουν και τα παιδιά.
Δεν είναι με τα πτυχία που αποκτάς περιβαλλοντική συνείδηση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ