Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008

"Σχολεία - Χαρτί προς ανακύκλωση" -

07/08/2008 - Έστειλα επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την εισήγηση όπως τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τα νέα βιβλία στα σχολεία μεταφέρουν και το χαρτί που υπάρχει εκεί πίσω για ανακύκλωση.

Προσπάθεια για ανακύκλωση του χαρτιού στα σχολεία από το ΚΥΠΕ (στο τέλος θα βρείτε και τις λεπτομέρειες)
Σχολεία - Χαρτί προς ανακύκλωση

-------------------------------

Στα σχολεία υπάρχουν ολόκληρες αποθήκες γεμάτες με χαρτί προς ανακύκλωση χωρίς να διαφαίνεται ότι μέχρι το Σεπτέμβρη που θα επαναλειτουργήσουν, θα γίνει κατορθωτή η μεταφορά τους προς τους ανακυκλωτές κι αυτό γιατί η αξία του χαρτιού ισούται με τα έξοδα μεταφοράς του στα σημεία ανακύκλωσης.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ερωτηθείς για το θέμα από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως ο ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συλλογή του χαρτιού, προσθέτοντας ότι κινήθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να βρεθεί τρόπος μεταφοράς του χαρτιού από τα σχολεία στα σημεία ανακύκλωσης. Η προσπάθεια για μεταφορά του χαρτιού από τους Δήμους ναυάγησε στην άρνηση της Ενωσης Δήμων να αναλάβει την ευθύνη, είπε.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Ανδρέας Χρίστου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως την ευθύνη για τη μεταφορά του χαρτιού έχουν το Υπουργείο Παιδείας, οι ανακυκλωτές και αυτός που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συλλογή του και δεν πρέπει να μεταφέρεται στους Δήμους, καθώς αντιμετωπίζουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

Ο Δήμος Λευκωσίας ανέλαβε την ευθύνη τα μεταφέρει το χαρτί από τα σχολεία των δημοτικών του ορίων, ωστόσο ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε πως μπροστά στην άρνηση της Ενωσης Δήμων να συμβάλει στην προσπάθεια δεν προώθησε την προσπάθεια ούτε στα σχολεία του Δήμου Λευκωσίας.

Η προθυμία του Δήμου Λευκωσίας να μεταφέρει το χαρτί επαναβεβαιώθηκε στο ΚΥΠΕ από τη Δήμαρχο Ελένη Μαύρου.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι η προσπάθεια για ανακύκλωση του χαρτιού των σχολείων άρχισε μετά από επισημάνσεις καθηγητών ότι στις αποθήκες των σχολείων υπάρχει πολύ χαρτί και θα ήταν καλό να καταλήξει στην ανακύκλωση.

Πρόσθεσε πως πραγματοποίησε επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες κατέληξαν σε οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείο Παιδείας προς τα σχολεία να φυλάγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Ανέφερε πως η εγκύκλιος εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα να μαζευτούν στα σχολεία ολόκληρες αποθήκες χαρτί.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας, ο Επίτροπος πραγματοποίησε συνάντηση με τους ανακυκλωτές του χαρτιού, την Green Dot και εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας στο γραφείο του κατά την οποία οι ανακυκλωτές πρότειναν όπως η μεταφορά στα εργοστάσια ανακύκλωσης γίνει μέσω των οχημάτων των δήμων και αυτό λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, στις οποίες η προσπάθεια διευκολύνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ανακυκλωτές χαρτιού έγινε μια προσπάθεια μέσω της Ενωσης Δήμων, ώστε να συλλεχθεί το χαρτί από τα σκυβαλοφόρα των Δήμων είπε ο κ. Θεοπέμπτου, προσθέτοντας πως η απάντηση της Ενωσης Δήμων ήταν πως θα αναλάμβανε την ευθύνη, μόνο εφόσον θα πληρώνονταν, αφού τα έξοδα για τη μεταφορά του χαρτιού από τα σχολεία προς την ανακύκλωση θα ανέρχονταν σε κάποιες χιλιάδες λίρες.

Κληθείς να επιβεβαιώσει πληροφορία, σύμφωνα με τον οποία ο Δήμος Λευκωσίας έδειξε προθυμία να αναλάβει τη μεταφορά χαρτιού από τα σχολεία στην ανακύκλωση, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως συναντήθηκε με τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου στην παρουσία των υγειονομικών υπηρεσιών του Δήμου, «και συμφωνήσαμε ότι μπορούσαμε να το κάνουμε».

Ο κ. Θεοπέμπτου διευκρίνισε πως η συνάντηση με τη Δήμαρχο προηγήθηκε της συνάντησης με την Ενωση Δήμων και εφόσον εισέπραξε την αρνητική τοποθέτηση της Ενωσης μη θέλοντας να δημιουργηθούν τριβές στους κόλπους της Ενωσης Δήμων δεν προώθησε τη συλλογή του χαρτιού από το Δήμο της Πρωτεύουσας.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε με τη Δήμαρχο Λευκωσίας , που ανέφερε πως ανεξάρτητα από τη θέση των υπολοίπων Δήμων, ο Δήμος Λευκωσίας παραμένει πρόθυμος να συμβάλει στην προσπάθεια.

«Για να γίνει πιο κατανοητή η οικονομική πτυχή του θέματος, αναφέρω πως τα έξοδα μεταφοράς ενός κάδου σε ένα σχολείο προς και από τον ανακυκλωτή, στο οποίο θα τοποθετούν το χαρτί οι ίδιοι οι μαθητές, ισούνται με το κόστος του χαρτιού που περιέχει ο κάδος και για αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον», εξήγησε ο Επίτροπος.
----------------------------------------------------
Από το Blog μου:
26/09/2007
Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία
05/10/2007
Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία
12/11/2007
Ανακύκλωση χαρτιού στα 700 σχολεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails