Σάββατο, 2 Αυγούστου 2008

Περιβαλλοντική μελέτη για τη Μαρίνα Λεμεσού

Μου προκαλεί δέος και μεγάλη ανησυχία το μεγάλο μέγεθος της μαρίνας Λεμεσού.
Με βάση τη κλίμακα του χάρτη που μας έδωσαν στη δημόσια παρουσίαση η επέκταση στην θαλασσα θα φτάσει τα 500 μέτρα.
Η ΜΕΕΠ ειναι εδώ

Για το πιο μικρό αλιευτικό καταφύσγιο στο Ζύγι η ΜΕΕΠ περιλάμβανε και τις επιπτώσεις στην ακτογραμμή χιλιόμετρα μακριά (που θα είναι τραγικές! Χρειάζεται κυματοθραύστης 1 Km για να προστατευθεί η παραλία ως τη Δρομολαξιά!)

Εδώ τέτοια μελέτη δεν περιλαμβάνεται !!
Τι λένε οι Λεμεσιανοί ?

5 σχόλια:

Andreas είπε...

Ο Υπουργός τι λέει για τούτο?

Theopemptou είπε...

Θα τη διαβάσω με μεγαλύτερη προσοχή και θα στείλω σημείωμα στον Υπουργό.
Έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση στην επιτροπή που εξετάζει τις μελέτες.
Υποψιάστηκα ότι κάποιο πρόβλημα υπήρχε από τον τρόπο μου μιλούσαν στην παρουσίαση.
Ελπίζω δηλαδή να υπάρχει κάπου αλλού η μελέτη γιατί διαφορετικά θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα ...

Ανώνυμος είπε...

Από την μελέτη απουσιάζουν σχεδόν όλοι οι χάρτες, σχέδια (με την δικαιολογία: λόγω μεγέθους) ως επίσης και τα Παραρτήματα. Διαβάζοντας κάποιος την συγκεκριμένη μελέτη από την ιστοσελίδα (ο λόγος που αναρτώνται οι μελέτες στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος είναι για να έχει εύκολη πρόσβαση ο πολίτης ώστε να υποβάλει τυχόν σχόλια-απόψεις) δεν αποκτά πλήρη γνώση γύρο από την προγραμματιζόμενη ανάπτυξη.

Παρακαλώ κύριε επίτροπε όπως προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση (από την συντριπτική πλειοψηφία των μελετών που αναρτώνται απουσιάζουν οι χάρτες, τα σχέδια, τα παραρτήματα, οι επιμέρους μελέτες, κ.λπ.)

Verity Devotee είπε...

Από ακτομηχανικής απόψεως, το συγκεκριμένο σημείο ανάμεσα στα δύο λιμάνια είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να επιλεχθεί για την κατασκευή της συγκεκριμένης μαρίνας αφού λόγω της τοποθεσίας της και της σχετικής καμπυλότητας της ακτογραμμής δεν ενδέχεται να επηρεαστεί σημαντικά η παράλληλη με την ακτή μεταφορά ιζήματος στις παρακείμενες περιοχές. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη και η προστασία του σημείου από τους επικρατέστερους στην περιοχή δυτικούς ανέμους λόγω της παρουσίας του ακρωτηρίου που στην περίπτωση αυτή δρα σαν φυσικός κυματοθραύστης, όπως επίσης και η έλλειψη τροφοδοσίας στερεών υλικών από ποτάμια συστήματα λόγω της κατασκευής των φραγμάτων. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδιασμό με τη μορφολογία της περιοχής είναι ευνοϊκοί σε αντίθεση με την γραμμική ακτή του Ζυγιού όπου τυχόν επεμβάσεις δύναται να επηρεάσουν αλυσιδωτά το όλο σύστημα. Προσωπικά θα ανησυχούσα περισσότερο για την ποιότητα των υδάτων κατά την χρήση της μαρίνας. Η περιοχή είναι ήδη επιβεβαρυμένη.

Theopemptou είπε...

@ Verity
Πάντα με εντυπωσιάζεις ..
Αν διαβάσεις την ΜΕΕΠ θα με ενδιέφερε να ακούσω τις απόψεις σου !
Πάρα πολύ μάλιστα.

Related Posts with Thumbnails