Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2008

Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων - Νέα Διατάγματα

Σήμερα πήρα απάντηση από τον Υπουργό Εμπορίου κο Πασχαλίδη στην επιστολή μου για το θέμα της μη έκδοσης 11 Διαταγμάτων που προβλέπει ο νόμος για την Ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Η αναφορά στο Blog είναι "Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Τα διατάγματα που λείπουν " με ημερομηνία 30/07/2008.

Στην απάντηση ο Υπουργός αναφέρει ότι έχουν ετοιμαστεί και τα πιο κάτω 4 :
 • “Oι περί Ενεργειακής Πιστοποίησης των κτιρίων Κανονισμοί του 2008». – Στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
 • «Οι περί Επιθεώρησης των Λεβήτων των Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και των Συστημάτων Κλιματισμού Κανονισμοί του 2008». – Στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
 • «Το περί Επιθεώρησης των Λεβήτων, των Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και των Συστημάτων Κλιματισμού Διάταγμα του 2008.» - Στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
 • «Το περί Ενεργειακής Πιστοποίησης των Κτιρίων Διάταγμα του 2008». – Ετοιμάστηκε και συζητείται στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ, η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 16(2) του Νόμου.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη 7.


Το πιο "καυτό" διαδικαστικά είναι το τελευταίο στην αναφορά πιο πάνω.

Πώς δηλαδή εκδίδεται το πιστοποιητικό!

Υπάρχουν πολλές απόψεις και προβλέπονται έντονες αντιδράσεις:

 • Θα εκδίδεται στο στάδιο του σχεδιασμού και αυτό θα αρκεί;
  ή
 • Θα υπάρχει έλεγχος μετά τη κατασκευή του κτιρίου - Αυξημένο κόστος ΚΑΙ νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες; Ποιος θα δικαιούται να το εκδίδει σε τέτοια περίπτωση;
  ή
 • Θα γίνονται και τα δύο; (επειδή δεν εμπιστεύομαι κανένα θα πρέπει νομίζω να γίνονται και τα δύο)

2 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Η πιστοποίηση μετά την οικοδόμιση είναι κυρίως προς ώφελος του καταναλωτή ο οποίος επλήρωσεν για τάξης Α οικοδομήν τζιαι καταναλώννει ενέργεια όσον η Τάξη Δ.

Να φανταστήτε ότι ακόμα τζιαι στην Ελβετίαν όπου οι νόμοι γίνονται για να τους εφαρμόζεις τζιαι όχι να τους πογυρίζεις, σε πρόσφατον δειγματολειπτικόν έλεγχον, 60% των ανεγειρωμένων οικοδομών δεν ήταν με βάσει τες προδιαγραφές του σχεδιασμού. Σαν αποτέλεσμαν, το κράτος εδιόρισεν 2 επιθεωρητές οικοδομών ανά καντόνιο για να ελέγχουν. Οι εμφιβολίες σας είναι βάσιμες. Πηγαίνετε σε ένα εργοτάξιον στην Ελλάδα τζαι δέτε πόσην θερμομόνωσην βάλλουν τζιαι θα καταλάβετε πως εφαρμόζεται ο νόμος που ισχύει που από δεκαετίας εν δεν είναι από εικοσαετίας.

Στο καντόνιον της Γενεύης όχι μόνον το κτήριο πιστοποιείται κατα την κατασκευήν, ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να προβλέψει ένα χρόνο μόνιτορινγκ για να ελέγξει την πραγματικήν απόδωσην. Μετά, κάθε χρόνον έχει υποχρέωσην να δηλώνει την κατανάλωσην του στο τμήμαν ενεργείας μέσω εγγεκριμένων επιθεωρητών οι οποίοι δεσμέυονται ότι η δήλωση είναι σωστή. Όποιον κτήριον καταναλώνει πέρα από μιαν ωρισμένην ποσότηταν ανα τετραγωνικό, έχει υποχρέωσην να λάβει μια σειρά μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο (να βάλει μετρητές ενέργειας σε κάθε διαμέρισμα για παράδειγμα). Η αρχή που λέει ότι δεν μετριέται δεν υπάρχει θα υσχύει τζιαι εδώ. Εδώ το νερόν που είναι νερόν τζιαι επιδεί δεν μετριέται, χώνεται το 30-40% πριν να πάει στον καταναλωτήν. Φαντάσου η θερμότητα που είναι αόρατον πράμαν.

Ahaparos είπε...

Παντα σοφός ο Αceras.Κι εγώ υποστηρίζω και τα 2.Έτσι πρέπει να γίνει

Related Posts with Thumbnails