Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων - Νέα Διατάγματα

Σήμερα πήρα απάντηση από τον Υπουργό Εμπορίου κο Πασχαλίδη στην επιστολή μου για το θέμα της μη έκδοσης 11 Διαταγμάτων που προβλέπει ο νόμος για την Ενεργειακή απόδοση κτιρίων. Η αναφορά στο Blog είναι "Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Τα διατάγματα που λείπουν " με ημερομηνία 30/07/2008.

Στην απάντηση ο Υπουργός αναφέρει ότι έχουν ετοιμαστεί και τα πιο κάτω 4 :
  • “Oι περί Ενεργειακής Πιστοποίησης των κτιρίων Κανονισμοί του 2008». – Στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • «Οι περί Επιθεώρησης των Λεβήτων των Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και των Συστημάτων Κλιματισμού Κανονισμοί του 2008». – Στάλθηκαν στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • «Το περί Επιθεώρησης των Λεβήτων, των Εγκαταστάσεων Θέρμανσης και των Συστημάτων Κλιματισμού Διάταγμα του 2008.» - Στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.
  • «Το περί Ενεργειακής Πιστοποίησης των Κτιρίων Διάταγμα του 2008». – Ετοιμάστηκε και συζητείται στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Εφαρμογής της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ, η οποία συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 16(2) του Νόμου.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν ακόμη 7.


Το πιο "καυτό" διαδικαστικά είναι το τελευταίο στην αναφορά πιο πάνω.

Πώς δηλαδή εκδίδεται το πιστοποιητικό!

Υπάρχουν πολλές απόψεις και προβλέπονται έντονες αντιδράσεις:

  • Θα εκδίδεται στο στάδιο του σχεδιασμού και αυτό θα αρκεί;
    ή
  • Θα υπάρχει έλεγχος μετά τη κατασκευή του κτιρίου - Αυξημένο κόστος ΚΑΙ νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες; Ποιος θα δικαιούται να το εκδίδει σε τέτοια περίπτωση;
    ή
  • Θα γίνονται και τα δύο; (επειδή δεν εμπιστεύομαι κανένα θα πρέπει νομίζω να γίνονται και τα δύο)

Σχόλια

Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Η πιστοποίηση μετά την οικοδόμιση είναι κυρίως προς ώφελος του καταναλωτή ο οποίος επλήρωσεν για τάξης Α οικοδομήν τζιαι καταναλώννει ενέργεια όσον η Τάξη Δ.

Να φανταστήτε ότι ακόμα τζιαι στην Ελβετίαν όπου οι νόμοι γίνονται για να τους εφαρμόζεις τζιαι όχι να τους πογυρίζεις, σε πρόσφατον δειγματολειπτικόν έλεγχον, 60% των ανεγειρωμένων οικοδομών δεν ήταν με βάσει τες προδιαγραφές του σχεδιασμού. Σαν αποτέλεσμαν, το κράτος εδιόρισεν 2 επιθεωρητές οικοδομών ανά καντόνιο για να ελέγχουν. Οι εμφιβολίες σας είναι βάσιμες. Πηγαίνετε σε ένα εργοτάξιον στην Ελλάδα τζαι δέτε πόσην θερμομόνωσην βάλλουν τζιαι θα καταλάβετε πως εφαρμόζεται ο νόμος που ισχύει που από δεκαετίας εν δεν είναι από εικοσαετίας.

Στο καντόνιον της Γενεύης όχι μόνον το κτήριο πιστοποιείται κατα την κατασκευήν, ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να προβλέψει ένα χρόνο μόνιτορινγκ για να ελέγξει την πραγματικήν απόδωσην. Μετά, κάθε χρόνον έχει υποχρέωσην να δηλώνει την κατανάλωσην του στο τμήμαν ενεργείας μέσω εγγεκριμένων επιθεωρητών οι οποίοι δεσμέυονται ότι η δήλωση είναι σωστή. Όποιον κτήριον καταναλώνει πέρα από μιαν ωρισμένην ποσότηταν ανα τετραγωνικό, έχει υποχρέωσην να λάβει μια σειρά μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο (να βάλει μετρητές ενέργειας σε κάθε διαμέρισμα για παράδειγμα). Η αρχή που λέει ότι δεν μετριέται δεν υπάρχει θα υσχύει τζιαι εδώ. Εδώ το νερόν που είναι νερόν τζιαι επιδεί δεν μετριέται, χώνεται το 30-40% πριν να πάει στον καταναλωτήν. Φαντάσου η θερμότητα που είναι αόρατον πράμαν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Παντα σοφός ο Αceras.Κι εγώ υποστηρίζω και τα 2.Έτσι πρέπει να γίνει

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...