Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών - Βουλή

Απόβλητα Κατεδαφίσεων και Κατασκευών
Απάντηση σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησηςστη συνεδρία της 8ης Οκτωβρίου 2009
----------------------------------------------------------
Κατά τη διάρκεια της πιο πάνω συνεδρίασης τέθηκαν ορισμένα ερωτήματα από Βουλευτές τα οποία είχα αναλάβει να απαντήσω.

Τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων αποτελούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που η πολιτεία έπρεπε να διαχειριστεί εδώ και καιρό εφόσον άλλες χώρες έχουν θεσμοθετήσει τη διαχείρισή τους εδώ και δεκάδες χρόνια.

Ειδικότερα όμως για την Κύπρο, θα ήθελα να τονίσω τα πιο κάτω:

• Τα μπάζα χρησιμοποιούνται από πολλούς για να ισοπεδώνουν αυλάκια, ρυάκια, αργάκια είτε για επέκταση του τεμαχίου τους είτε για δημιουργία νέων οικοπέδων.

• Η τεχνολογία ανακύκλωσης των μπαζών υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχουν και τα κατάλληλα μηχανήματα.
Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από Κυπριακές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν όμως δεν έχουν προχωρήσει ακόμη εφόσον τα πετάμε στο ύπαιθρο. Πρέπει όμως να τονίσω ότι υπάρχουν αδειοδοτημένες εταιρείες.

Ο νόμος που ρυθμίζει τα επικίνδυνα απόβλητα στην Κύπρο είναι ο 215/2002 - "Νόμος που προνοεί για τη διαχείριση των στερεών και επικινδύνων αποβλήτων" ο οποίος στο άρθρο 3 προβλέπει την έκδοση διατάγματος με κατάλογο αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.

Με βάση το άρθρο 3 του 215/2002 εκδόθηκε στις 28/2/2003 το Κ.Δ.Π. 157/2003 το οποίο καθορίζει τον κατάλογο των αποβλήτων που χρήζουν διαχείρισης.
Στο κεφάλαιο 17 του Κ.Δ.Π. 157/2003 και σε όλες τις υποδιαιρέσεις του καταγράφονται 44 είδη αποβλήτων από κατασκευές και κατεδαφίσεις όπου περιλαμβάνεται και χώμα εκσκαφής από μολυσμένες τοποθετήσεις.

Οι ενέργειες για βελτίωση της κατάστασης, πέραν από τις προσπάθειες για εισαγωγή κανονισμών διαχείρισης σε κυβερνητικά έργα:

1. Επειδή υπάρχουν χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες αδειοδοτούν εταιρείες με ειδικότητα στις κατεδαφίσεις στις 30/7/2008 έστειλα επιστολή στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων για δημιουργία τέτοιου κλάδου. Σε συνάντηση που ακολούθησε οι εταιρείες μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν διαφωνίες.

2. Για το ίδιο θέμα είχα και πολλές συναντήσεις με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) η οποία αναγνωρίζει τα προβλήματα και έχει διοργανώσει και πολλά ενημερωτικά προγράμματα για τα μέλη της.

3. Παράλληλα με το πιο πάνω, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μια διαδικασία διαβούλευσης στην οποία συμμετείχα και η οποία κατέληξε σε προσχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία. Με τη ρύθμιση αυτή όλα τα απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων θα καταλήγουν σε αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης.

Τα πλεονεκτήματα μιας σωστής διαχείρισης είναι και η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάκτηση υλικών και ξη μείωση της ζήτησης υλικών από λατομεία.

Σχόλια

Ο χρήστης ttoppouzokypraios είπε…
Προς το παρών όμως θα τα πετάσσουμε στα εγκατελειμένα Λατομεία??
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Θέλουν να τα πετούν σε σκυβαλότοπους.
Τα κακά δημοσιεύματα έχουν κάνει το υπουργείο να είναι έτοιμο να συζητήσει αλλαγές!
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Η κατάσταση είναι τραγική, τόσον από πλευράς επιχωματώσεων τον αρκατζιών με μπάζα τζιαι από πλευράς καταστροφής των καφκάλλων από λήψην χώματος. Όποιος θέλει έναν φορτηγό χαβάρα παέι τζιαι στέλλει έναν τράχτορ πας τα φτέρη να πιάει χώμα. Αφού η καφκάλλα δεν έχει καμιά γεωργικήν αξία, θεωρείται ότι το χώμα είναι μούχτιν τζιαι απου πιάει πιάει. Πολλά όμως που τα σπάνια φυτά, έντομα τζιαι ερπετά μας εν ακριβώς πάνω στα άγονα φτέρη που ευδοκιμούν. Άμα πιάσεις τα 50 cm ζωντανό χώμα που την γήν, θέλει μετά 500-1000 χρόνια για να ζωντανέψει το νεκρό χώμα που είναι πουκάτω τζιαι να αποκτήσει την βιοποικηλότητα αυτού που επιάσαν για να χαβαρώσουν την αυλήν τους. Η πεδολογία είναι επιστήμη. Λλίους πεδολόγους έχει στην Ευρώπη τζιαι φαντάζουμαι στην Κύπρον κανένα. Άλλωστε ποιός θα τον πληρώσει να μελετήσει την βιοποικηλότητα του εδάφους; Σιαίρουμαι που κάτι γίνεται, έστω μια αρχή.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Aceras
Στην επαρχία Πάφου για παράδειγμα κλέβουν πέτρες ο ένας από το σπίτι του άλλου. Φανταστείτε τι γίνεται έξω στο ύπαιθρο.
Έχουμε καταληστεύσει τον τόπο μας.
Πέτρες και βράχοι για επαύλεις και εξοχικά και δέντρα για κάρβουνα και τα τζάκια.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@ttoppouzokypraios
Την αγάπη μου στη Βαλεντίνη ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ