Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Προς εταιρείες: κάντε ένα δώρο στον τόπο σας τα Χριστούγεννα

Πριν λίγους μήνες πήγα σε μια συνάντηση σε ένα χώρο όπου ταυτόχρονα υπήρχε μια δεξίωση βάπτισης.
Με εντυπωσίασε πολύ το γεγονός ότι το δώρο που περίμενε τους προσκεκλημένους ήταν μια ελιά σε μια μικρή γλάστρα. Βρήκα τους γονείς και τους συγχάρηκα.
Μπορεί να μην φυτέψουν όλοι την ελιά που πήραν δώρο, αλλά η προσφορά στον τόπο είναι μεγάλη.
Υπάρχουν φυσικά και κακά παραδείγματα όπως το ζευγάρι που πριν λίγες εβδομάδες έδινε δώρο στους καλεσμένους ένα κλουβί με ένα παπαγαλάκι, ενώ οι συμβουλές είναι ποτέ να μην δίνεις ζωντανά δώρα που δεν τα ζήτησε ο παραλήπτης.

Αυτή περίπου είναι η εποχή που πολλές εταιρείες ετοιμάζουν τα δώρα που θα κάνουν στους διάφορους πελάτες τα Χριστούγεννα.
Πέννες, ημερολόγια, ρολόγια, στολίδια του γραφείου και διάφορα άλλα δώρα που τα πιο πολλά δεν χρησιμοποιούνται. Και να μην ξεχνούμε φυσικά ότι οι πιο πολλοί δεν χρησιμοποιούν πλέον χάρτινα ημερολόγια αλλά ηλεκτρονικά μέσα όπως π.χ. το πρόγραμμα outlook στον υπολογιστή που ενημερώνει αυτόματα και το κινητό.
Υπάρχουν όμως τρόποι για μια εταιρεία να δείξει τις περιβαλλοντικές τις ευαισθησίες με διαφορετικά δώρα από τα παραδοσιακά και παράλληλα να βοηθήσει και τον τόπο να αντιμετωπίσει μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μπορείτε για παράδειγμα:
(1) Να πληρώσετε ένα Μη Κυβερνητικό Οργανισμό ή Οργάνωση να φυτέψει ένα δέντρο έναντι κάθε δώρου που θα κάνατε στους συνεργάτες σας.
(2) Να οργανώσετε δεντροφύτευση που θα κάνει το ίδιο το προσωπικό σας τα Χριστούγεννα.
(3) Να αναλάβετε τα έξοδα εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού συστήματος σε ένα ίδρυμα ή μια άπορη οικογένεια. Πέρα από τα πλεονεκτήματα για τον τόπο, αυτό θα τους εξασφαλίσει και ένα μηνιαίο εισόδημα στην οικογένεια για πάρα πολλά χρόνια.
(4) Αντί άλλου δώρου, να στείλετε σε φίλους και πελάτες σας ένα δέντρο από τα πολλά τοπικά είδη που διαθέτει ο τόπος μας και που αντέχουν στο κλίμα της Κύπρου.
(5) Πληρώστε για την φροντίδα ενός από τους πολλούς και δυστυχώς παραμελημένους χώρους πρασίνου που διαθέτουν οι πόλεις και οι Κοινότητες μας

Αν επιμένετε όμως στα παραδοσιακά δώρα τότε βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι:
(Α) Η εταιρεία από την οποία θα προμηθευτείτε τα δώρα έχει κάνει εγγραφή στον αντίστοιχο οργανισμό που θα αναλάβει την ανακύκλωση του προϊόντος ή της συσκευασίας του.
(Β) Το δώρο σας ανακυκλώνεται εύκολα και ότι δεν θα μολύνει το κυπριακό περιβάλλον για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια στο τέλος της χρησιμότητάς του.
(Γ) Αποφύγετε τα υπερπολυτελή και ογκώδη περιτυλίγματα που δεν ανακυκλώνονται αλλά και που δεν είναι της μόδας πλέον.
(Δ) Προτιμάτε Τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει πολύ για να μειώσετε την συνεισφορά αερίων του θερμοκηπίου.
(Ε) Αν θα κάνετε δώρο τρόφιμα, προτιμάται πάλι προϊόντα του τόπου μας τα οποία είναι ταυτόχρονα και υγιεινά.

Αν νοιάζεστε για τον τόπο μας αλλά και για την εικόνα που θα προβάλει η εταιρεία σας προς τα έξω, τότε αξίζει τον κόπο η πιο σοβαρή μελέτη του Χριστουγεννιάτικου δώρου που θα κάνετε.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Thanks for posting this!!

As founder of a Cypriot organic gift service, it's so wonderful to read this advice and to hope that our collective environmental conscience extends to the Christmas season as well.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ