Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φαγητά και σνακ συνεδρίων ... βοήθεια !!

Ετοιμάζω ένα οδηγό για ΄Πράσινα Συνέδρια" και χρειάζομαι να προτείνω ένα μενού από σνακ και φαγητά που να είναι Κυπριακά και θα προσφέρονται στα διαλείμματα /δεξιώσεις των συνεδρίων.
Ποιοι όμως ειναι οι περιβαλλοντικοί κανόνες που αφορούν ειδικά το φαγητό;
• Τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και για μείωση των εκπομπών να μην έχουν φτάσει από μακριά (buy local) αλλά να είναι ντόπια και εποχής.
• Επιλέγουμε προϊόντα (π.χ. καφές και τσάι) από "Δίκαιο Εμπόριο"[Fair Trade].
• Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και αποφεύγουμε φαγητά ψηλά σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.
• Δίνουμε προτίμηση σε βιολογικά (οργανικά) προϊόντα.
• Προσφέρουμε καλές επιλογές για χορτοφάγους.
• Επιλέγουμε τοπικά φρέσκα φρούτα εποχής παρά γλυκίσματα.

Με βάση τα πιο πάνω, έχω πάρει αυτή την πρόταση και χρειάζομαι τις απόψεις σας για βελτίωση, εμπλουτισμό κλπ.
Παραδοσιακά Κυπριακά (και όσο γίνεται ..) Υγιεινά Γεύματα και σνάκ

Ορεκτικά και κυρίως πιάτα
• Παντζαροσαλάτα
• Πατατοσαλάτα
• Μελιτζανοσαλάτα
• Σαλάτα με γλιστιρίδα
• Χωριάτικη κυπριακή σαλάτα
• Σαλάτα με φακές
• Αγρέλια ή στρουθκιά με τα αυγά
• Μανιτάρια κρασάτα
• Λούντζα
• Ελιές οφτές
• Χαλούμι στη σχάρα
• Κούπες (με μανιτάρι για χορτοφάγους)
• Ψαρόσουπα
• Χορτόσουπα με φιδέ
• Σούπα Τραχανάς
• Όσπρια (φακές, φασόλια βραστά, κουκιά με λάχανα, λουβί φρέσκο, με το κολοκούδι, ρεβύθια) με διάφορους συνδυασμούς π.χ με αγκινάρες, με πατάτες, ψωμί, ελιές
• Αθθοί (ανθοί) κολοκυθιάς με ρύζι και αρτυσιά
• Κολοκυθάκια γεμιστά
• Κουπέπια γεμιστά
• Κολοκάσι με χοιρινό
• Μελιτζάνες στο φούρνου
• Πέστροφα στη σχάρα με ελαιόλαδο
• Ξιφίας σουβάκι
• Μακαρόνια του φούρνου
• Μακαρόνια χωριάτικα
• Πιλάφι πουρκούρι (πλιγούρι)
• Ραβκιόλες παραδοσιακές (ραβιόλες)
• Σουπιές κρασάτες
• Χταπόδι κρασάτο
• Κοτόπουλο με μπάμιες
• Κοτόπουλο με φασολάκι
• Κοτόπουλο σουβλάκι στη σχάρα,
• σεφταλιές
• Γαλοπούλα με κάστανα
• Αφέλια κρασάτα (με πουργούρι)
• Τταβάς (διάφορα λαχανικά και λίγο κρέας βοδινό)
• Κλέφτικο (είναι ψηλό σε λίπος το αρνί!)
Σνάκ και dessert
• Καττιμέρκα με μέλι ή με έψημο
• Σουτζούκκος
• Παστελάκι
• Ππαλουζές (Μουσταλευριά)
• Γιαούρτι με μέλι και καρύδια
• Αναρή με μέλι
• Φρυγανιά ή υζοκοφρέτα με ελαιόλαδο, ρίγανη και πολτό ντομάτας
• Κουλουρούθκια με το έψημαν
• Ελιόπιττες με προζύμι
• Σπανακόπιττα
• Τριμιθωτές
• Χαλουμόπιττες με προζύμι
• Μουστοκούλουρα
• Ρυζόγαλο
• Μαχαλλεπί
• Χαλουβάς του φούρνου
• Σταφίδια, Ξηροί καρποί
• Γλυκά του κουταλιού
• Πουρέκια με αναρή (με λιγότερη ζάχαρη)
• Αρκατένα•
Κουλούρια Λευκαρίτικα
• Κουλούρια γλυκάνισου με αλεύρι ολικής άλεσης
• Φρούτα εποχήςΡοφήματα και ποτά
• φρέσκοί χυμοί,
• κρασί κυπριακό
• Κομανταρία
[Περιμένω τις εισηγήσεις σας ..]

Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Φρούτα παστά, πισίες, τσιππόπιττα

Άνοιξες μας την όρεξη Επίτροπε :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
κάτι κυπριακό που λείπει είναι το χαρουπόμελο....μπορεί να μπει πάνω σε γιαούρτι, μέσα σε ταχίνι, ως σιρόπι σε παγωτά, στον καφέ ως γλυκαντικό κλπ
Ο χρήστης postbabylon είπε…
Sto theman tou louvkiou tou mavrommathkiou thelw pw oti ginetai polla haute cuisine amman to vraseis me kolotzi kotzino (pou mpainei sth kolokoti pou einai h 2n mou eisigisi) tziai meta to ktypiseis sto blender me lemoni k ladi kalo kai baxaria gia na kameis dressing.

a re Pitsilia agapimenh
Ο χρήστης Νάσια είπε…
Ίσως στα ορεκτικά να μπορούσατε να προσθέτατε το χοιρομέρι και την τσαμαρέλλα, στα κυρίως πιάτα το κουνέλι ψητό με πατάτες, στα σνακ τις φλαούνες, στα γλυκά τα δάχτυλα και τους λουκουμάδες και στα ποτά το τριαντάφυλλο και τη σουμάδα.

Ωραία πρωτοβουλία, πάντως! Καλή συνέχεια!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ ωραίες εισηγήσεις αλλά θα ήθελα να σημειώσω πως ζητήσατε ιδέες για σνακ που είναι όχι μόνο Κυπριακά αλλά και healthy.
Γι'αυτό θα έλεγα πως τα πολλά κρεατικά και τα πολλά τηγανιτά να αποφεύγονται. Και επίσης να δωθεί λίγη σκέψη για το πόσο κατάλληλα είναι τα φαγητά για συνέδρια (π.χ. αν χρειάζονται μαχαιροπήρουνα ή αν είναι finger foods).
Πολύ καλά τα όσπρια, δεν λέω (είμαι χορτοφάγος!) αλλά ίσως όχι για γρήγορο σνακ, εκτός αν θα σερβιριστούν σαν dip (π.χ. hummus or lentil puree), με λίγα ωμά λαχανικά όπως αγγουράκι, καρότο, γλυκές πιπεριές, σέληνο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κουλουρούθκια με το τερατσόμελο, γίνουνται πιο μαλακτά παρά με το έψημαν.Αναρή ανάλατη με το τερατσόμελο,παστά σύκα με καρύδκια ,καρύδκια με μέλι,μακαρούνια του σιερκού,τουμάτσια ή λαζάνια βραστά με τρίμμα αναρής τζιαι δυόσμη ξερό.Α...κουπέπια πουρκουρένα τζιαι πατάτες αντιναχτές.Ούλα κυπριακά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο… καιρός ήταν...!
Είναι βέβαια πολύ σχετικό το θέμα των παραδοσιακών φαγητών. Αν θεωρούμε ότι παραδοσιακό φαγητό είναι αυτό που περνά από γενιά σε γενιά και σερβίρεται για τουλάχιστον καμιά πενηνταριά χρόνια τότε θα έβγαζα έξω τα εξής τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν θεωρώ Κυπριακά φαγητά:

Ξιφίας σουβλάκι
Κοτόπουλο σουβλάκι
Γαλοπούλα με κάστανα
Μανιτάρια κρασάτα

Και εφ’ όσον αποφεύγουμε λίπη, ζάχαρη και αλάτι θα έβγαζα έξω επίσης τα πιο κάτω:

Λούντζα
Χαλούμι (φαντάζομαι αυτό θα μπει !!! no comment)
Ελιές οφτές
Καττιμέρκα με μέλι ή με έψημο
Πουρέκια με αναρή

Επίσεις κάποια φαγητά δέν σερβίρονται αλλά ούτε και τρώγονται εύκολα το βράδι, πχ όσπρια.
Αν το μόνο που θα προτείνεις είναι λίστα φαγητών τότε είσαι μια χαρά προσθέτοντας και κάποιες από τις εισηγήσεις που είναι πολύ καλές.

Αν όμως πρέπει να φτιάξεςι μενού διαχωρίζοντας τα φαγητά σε:
Σνακς
Μπουφέ
Φαγητά δείπνου
Τότε πρέπει να διαχωριστούν όλα τα φαγητά και γλυκά σε αυτά που μπορούν να φαγωθούν στο πόδι χωρίς μαχαιροπήρουνα, αυτά που μπορούν να μπουν σε μπουφέ και αυτά που σερβίρονται στο τραπέζι όπως οι σούπες κλπ.

Ελπίζω όμως να μην χρειαστεί να κάνεις ΚΑΙ αυτό...
Ο χρήστης natasa είπε…
Επειδή λατρεύω την Κυπριακή κουζίνα χωρίς να κατάγομαι από την Κύπρο, σαν να μην βλέπω την σούπα καουρμά, τα ξυδάτα, την ρόκα, τα αυγά τα οφτά ή ξυδάτα, το μουγκρί, πίτες της σάτζιης, παστόπιτες, σιουτζούκο, τιτσιρόπιτες, τρι(μακαρόνια βρασμένα στο γάλα με κανέλα αν δεν λανθάνομαι)και την ζιβανία...άντε καλή επιτυχία και σύντομα με τις συνταγές!!!!
Μια εισήγηση δοκίμασα μαχαλεπί με παγωτό τριαντάφυλλο και ήταν θεσπέσιο!!!!
Επίσης σε κάποιο χωριό (μάλλον κοντά στον Αγρό ή Πάφο δεν θυμάμαι καλά) έφτιαχναν ένα είδος πουργουριού με λίπος αρνιού....
Ο χρήστης Αρέθουσα είπε…
@Νατάσα: μιλάς για το υπέροχο κι αγαπημένο (και ΕΞΤΡΑ παχυντικό και χοληστερολικό!!) Ρέσι!!! Αλεσμένο σιτάρι ψημένο με ολόκληρη τσούρα (κατσίκι). ΓΙΑΜ!!!

Τριν με το γάλαν, καγιανά (τομάτες με τ΄αυκά), τιτσιρίες, γαλόπιττα, ορτύκια τηανητά, ζιβανία κόκκινη του Τζύκκου, τταβά λευκαρίτικο που είναι εντελώς διαφορετικός που τον άλλον τταβάν, φατζήν μουτζέντραν, χαλουβάν την κατσαρόλλας σιμιδαλλένον, καραόλους μούχαρους βραστούς, ποσυρτήν κρασάτην... ού άτε πότε θα γίνει αυτό το συνέδριο να είμαστε επίτιμοι καλεσμένοι εμείς που συνεισφέραμε με ιδέες στο μενού;;;
Ο χρήστης natasa είπε…
Όντως πεντανόστιμο το ρέσι Αρέθουσα!!! Και παρόλο που έχω χοληστερόλη δε θα έλεγα όχι ξανά!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπάρχει πιο υγιεινό και νόστιμο σνακ από την ταχινόπιττα;
Άλλα Κυπριακά που νομίζω δεν αναφέρθηκαν: Σιάμισιη, ελιόπιττα, πουρέκια με αναρή, πόμπες, καράολοι με κρέμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Πάρκο της Ακαδημίας .. .. bye bye

Τα πιο κάτω είναι από τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το κυκλικό κόμβο στη γωνία του πάρκου και του Αλουμίνιουμ Tower στη Λευκωσία   Αυτές είναι οι απόψεις που υπόβαλε το Τμήμα Δασών για το έργο. Όταν τις διαβάσετε θα δείτε και γιατί το Τμήμα Δασών είναι πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου. "«...οι επιπτώσεις από τη δημιουργία του κόμβου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας θα είναι σημαντικότατες. Συμφώνως του σχεδίου, μια έκταση 20.825 τετρ. μέτρων σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της Λευκωσίας θα αποψιλωθεί ενώ μια άλλη έκταση του θα επηρεαστεί από έργα που θα γίνουν μελλοντικά για τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αγλατζιάς. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο με τις πολλές αναψυχικές διευκολύνσεις που διαθέτει, χρησιμοποιείται σήμερα έντονα για σκοπούς αναψυχής και άθλησης . Όπως είναι επίσης γνωστό, στο χώρο του Πάρκου στεγάζεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο οι φοιτητές αξιοποιούν για διάφορους σκοπούς" Αλλού λέει: «...πιστεύουμε ό

Θέλουν καταστρέψουν τα πάρκα Ακαδημίας & Αθαλάσσας

Έχει χρόνια που θέλουν να καταστρέψουν το Πάρκο Ακαδημίας και της Αθαλάσσας. Το πιο κάτω απόσπασμα από τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1608 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ (γ) €300.000, που προορίζονται να καλύψουν μέρος της δαπάνης κατασκευής του έργου «Νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά , τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι την Οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά ». Ο δρόμος αυτός, αποτελεί ακτινωτό Δρόμο Πρωταρχικής Σημασίας του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις οχηματικές διακινήσεις από τη νοτιοδυτική περιοχή της Λευκωσίας προς το κέντρο της πόλης και αντιστρόφως. Η βόρεια προέκταση του δρόμου αυτού, από τη συμβολή του με τη Λεωφόρο ΡΙΚ, μέχρι και τη συμβολή του με τη Λεωφόρο Αγλαντζιάς (Λεωφόρος Ακαδημίας), υλοποιήθηκε παλαιότερα με βάση Ρυθμιστικό Σχέδιο που ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και λειτουργεί, με διατομή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, λωρίδα πρασίνου και ποδηλατόδρομο. Το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ετοίμασε Ρ