Τρίτη, 14 Αυγούστου 2007

Σκουπίδια παντού ...

Έχει ετοιμαστεί το Προσχέδιο για τον καθαρισμό της υπαίθρου από τα παλιά αυτοκίνητα και τις οικιακές συσκευές, μια πρωτοβουλία του Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του Προέδρου.
Το πιο εντυπωσιακό είναι οι ποσότητες που βρήκε στην έρευνα του, το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο λέει:
(α) Έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί 3 – 4 σημεία μαζεμένων στερεών αποβλήτων σε κάθε κοινότητα (συνολικά υπάρχουν 350 κοινότητες).
(β) Έχουν εντοπισθεί και καταγραφεί περίπου 4,000! εγκαταλελειμμένα οχήματα σε όλες τις κοινότητες και 1,500! στους Δήμους (συνολικός αριθμός Δήμων 25). Οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν συνεργεία και μάντρες.


Άρχισα να δουλεύω πάνω στα "περιβαλλοντικά πρότυπα κατοικίας" που πολλές άλλες χώρες διαθέτουν. Οι πισίνες και τα όμβρια είναι το πρώτο θέμα για διερεύνηση.

Έχει συμπληρωθεί και ή έρευνα για τα χρόνια προβλήματα της περιοχής Κοφίνου (Σφαγείο, άποτεφρωτήρες κλπ). Παναγιώτα σε ευχαριστώ πολύ ....

Στο φωτογραφικό άλπουμ έχω προσθέσει φωτογραφίες από την ανακύκλωση αυτοκινήτων στην Κύπρο

3 σχόλια:

Kostas Andreou είπε...

Απλά μερικές τυχαίες ιδέες/εισηγήσεις που μου ήρθαν στο μυαλό με αφορμή την ερευνά που αρχίζετε για το περιβαλλοντικά πρότυπα κατοικίας. Ελπίζω να φανούν χρήσιμες.
Zero-energy buildings
Geothermal heating
Solar Air Conditioning and Heating
Μόνωση σπιτιού

Theopemptou είπε...

Ευχαριστώ πολύ !
Έχω ετοιμάσει ένα αριθμό από θέματα για το υπό εκκόλαψη "περιβαλλοντικό κώδικα κατοικιών" η όποιο από τα άλλα ονόματα καταλήξει να πάρει τελικά.
Οι Πράσινες Προδιαγραφές κατασκευών είναι πολύ λοινές σε άλες χώρες, με πρότυπα διαφόρων επιπέδων, ανάλογα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής.

Ι. Κουτσόλαμπρος είπε...

Το πιο απλό κοινό και στοιχειώδες μέτρο αειφορίας είναι η μόνωση του κελύφους των κτιρίων που σήμερα δεν γίνεται λόγω κόστους και έλλειψης παιδείας. Ειδικά οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γής δεν το θέλουν γιατι "σπαταλάει" ωφέλιμο συντελεστή δόμησης (σ.δ.). Ας γίνει λοιπόν νομοθεσία για να μην μετράει στον σ.δ. το εμβαδόν του εξωτερικού τοίχου όταν αυτός υπερβαίνει κάποια ψηλά θερμομονωτικά κριτήρια. Μπορεί να μιλάμε για 10% επιπρόσθετο χτισμένο εμβαδόν και πολλοί θα το υιοθετήσουν αμέσως.

Related Posts with Thumbnails