Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2007

Πλωτή αφαλάτωση

Έχω κάνει έρευνα στο ίντερνετ για πλωτή μονάδα αφαλάτωσης και δεν βρήκα να έχει κάνει κάποιος οτιδήποτε ενδιαφέρον. Υπάρχει φυσικά μονάδα ρωσικής κατασκευής που εργάζεται με πυρηνκή ενέργεια και ακόμη μια μικρή στην Ελλάδα που εργάζεται με αιολική ενέργεια αλλά μικρής δυνατότητας για να εξυπηρετεί τα νησιά.
Ερωτηματικά για πλωτή μονάδα:
  • ποια είναι τα πλεονεκτήματα της πλωτής ;;;;;; Γιατί κάθε λίγα χρόνια κάποιος επανφέρει την πλωτή;
  • χρειάζεται πολύ μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού! Πως θα γίνει αυτή η τροφοδότηση; θα υπάρχει γεννήτρια και πετρέλαιο; θα έχει μέρος από ανανεώσιμες πηγές;
  • πως θα διοχετεύεται το νερό στο σύστημα υδροδότησης; Τι κατασκευές θα γίνουν στις παραλίες;
  • αφού θα είναι πλωτή δεν θα μπορούμε να έχουμε καλή διοχέτευση του νερού με πολύ ψηλή αλατότητα που θα επισρέφεται στη θάλασσα. Πως θα λυθεί αυτό για να προστατευθεί ο βυθός;
  • πόσα θα στοιχίζει το νερό από τέτοια μονάδα;
  • Γιατί δεν έγινε Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον;

Ερωτήματα πολλά που χρειάζεται να εξεταστούν.

3 σχόλια:

Haris είπε...

Κύριε Θεοπέμπτου, είμαι φοιτητής από τα Λέυκαρα. Όπως σίγουρα γνωρίζετε, εδώ έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης. Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις στα προβλήματα που αναφέρετε, αλλά αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και είναι σίγουρα πρόβλημα των πολιτών αυτό (για λόγους εξοικονόμησης) αλλά και της πολιτείας.
Παρακαλώ όπως πάρετε σοβαρό αυτό το πρόβλημα διότι χρίζει άμεσης λύσης.

Kostas Andreou είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον Χάρη και πιστεύω ότι η πλωτή αφαλάτωση είναι λύση προσωρινή. Το υδατικό είναι τεράστιο πρόβλημα για την Κύπρο και ίσως μεγαλύτερο και από το ίδιο το Κυπριακό πρόβλημα κατά την γνώμη μου.
Δυστυχώς χωρίς μακροχρόνια υδατική πολιτική (και όταν λεω μακροχρόνια εννοώ πάνω από 10 χρόνια) ότι μέτρα και να πάρουμε είναι καταδικασμένα.

Θυμάμαι χρονιές που το νερό ήταν λίγο και είχαμε νερό στο σπίτι (Λάρνακα) 1-3 φορές την εβδομάδα. Την επόμενη χρόνια είχαμε την τύχη να βρέξει όποτε εκείνο το έτος είχαμε νερό καθημερινά. Ακόμα, μου φαίνεται ότι αφορά το νερό που παρέχετε στην τουριστική βιομηχανία του δίνουμε άλλοθι-βλέπε γήπεδα γκολφ. Δεν λέω να μην γίνουν, απλά να γίνουν με λίγο περισσότερη σκέψη. Μου φαίνετε ότι παμε από την μια άκρη στην άλλη.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο καιρός αλλάζει και οι εναλλαγές ανομβρίας και περιόδου βροχών θα είναι πιο έντονες είτε μας αρέσει είτε όχι. Περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα (όπως τα Λεύκαρα ) θα επηρεαστούν πιο άμεσα από έλλειψη νερού και οι συνέπειες γνωστές από εκεί και πέρα.

Ένα δυνατό νομικό πλαίσιο για το υδατικό και περιβάλλον γενικότερα νομίζω θα είναι προς όφελος του τουρισμού και γενικότερα της οικονομίας του τόπου. Είναι πολύ ενθαρρυντικό που μερικές εταιρίες του τόπου έδειξαν ενδιαφέρον σε εθελοντική βάση, απλά είναι η γνώμη μου ότι αυτό όχι μόνο δεν είναι αρκετό αλλά τους δίνει και μαξιλαράκι χωρίς να αλλάξουν πραγματικά την εταιρική αντιμετώπιση τους για το περιβάλλον.
Ευχαριστώ τον Χαρη και κ. Χ. Θεοπέμπτου για το κέντρισμα και απολογούμαι αν οι σκέψεις μου είναι λίγο σποραδικές.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,
Κώστας

p.s.
¨Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού¨

Theopemptou είπε...

Όλα όσα λέτε είναι σωστά επειδή προυποθέτεται ότι το νερό που έχουμε το διαχειριζόμαστε σωστά. Μα ακριβώς εδώ είναι το πρόβλημα:
1 Κάνουμε νερό "δώρο" σε τιμή πιο χαμηλή από ότι το αγοράζουμε σε γήπεδο γκολφ επιχειριματεία και επιτρέπουμε άντληση υπογείων νερών για άλλο γήπεδο.
2 Υπάρχουν δίκτυα υδροδότησης με πέραν του 50% απώλειες. Αν δεν πιστεύεται διαβάστε την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας.
3 Δεν πληρώνουμε το νερό στην αξία του όπως απαιτεί η ΕΕ.
4 Διαφορετικές περιοχές της Κύπρου έχουν διαφορετική τιμολόγηση.
5 Έχουμε πολιτική για ανάπτυξη γηπέδων γκολφ που θα παίρνουν νερό από από τα αποχετευτικά συστήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα από τους γεωργούς αντί άλλου νερού.
6 Κτηνοτροφικές μονάδες π.χ. χοιροστάσια έχουν καταστρέψει τα υπόγεια νερά αλλά δεν τους υποχρεώνουμε να κάνουν επεξεργασία των λυμάτων τους γιατί θα ακριβώσει το κρέας και τα σουβλάκια του λαού! (Βλέπε Ορούντα - Μένοικο)

Και πολλά άλλα ....
Επομένως η αφαλάτωση έπρεπε να είναι η τελευταία επιλογή!

Related Posts with Thumbnails