Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι σημαίνει Ποιότητας Ζωής;

Στην Κύπρο γίνονται συχνά αναφορές στην Ποιότητα Ζωής των Πολιτών, έναν όρο πολύ κακοποιημένο, για τον οποίο ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη. Τέτοιες αναφορές ακούγονται ιδιαίτερα συχνά σε περιόδους εκλογών.

Και όμως παρά τις συχνές αναφορές, δεν έχουμε μέχρι τώρα κάνει έστω και μια μέτρηση μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και των μικρών κοινοτήτων, για να εξακριβωθεί το πραγματικό επίπεδο της Ποιότητας Ζωής των Κυπρίων.

Το πρώτο στάδιο σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι φυσικά ο καθορισμός των Δεικτών με τις πιο πιθανές επιλογές να αποτελούνται από:


(1) Τους Ανθρώπους: Ηλικίες, ανάπτυξη πληθυσμού, οικογένειες και νοικοκυριά.
(2) Εκπαίδευση: Προσχολική, σχολική, γυμνασιακή και Λυκειακή εκπαίδευση, επιδόσεις, εγκαταλείψεις από το σχολείο, διαγωγή, επίπεδα μόρφωσης.
(3) Εισόδημα: Έσοδα – έξοδα του νοικοκυριού, καλάθι της νοικοκυράς και φτώχεια.
(4) Οικονομική Ανάπτυξη: τοπική οικονομία, ευκαιρίες εργοδότησης, ρυθμοί ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, τουρισμός, πωλήσεις.
(5) Κατοίκηση: Ενοίκια, κόστος αγοράς στέγης, διαθεσιμότητα.
(6) Υγεία: Διάρκεια ζωής, υγεία και θνησιμότητα των νεογέννητων, γονείς κάτω των 18, αρρώστιες, ευκολία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, ψυχική υγεία, δημόσια υγεία.
(7) Φυσικό Περιβάλλον: Διαχείριση σκουπιδιών και Ανακύκλωση, ποιότητα του αέρα, ποιότητα πόσιμου νερού.
(8) Δομημένο περιβάλλον: Αισθητική των χώρων των κτιρίων και της πόλης, χώροι πρασίνου και πάρκα, κυκλοφοριακό, θόρυβος.
(9) Ασφάλεια: Εγκληματικότητα, ασφάλεια παιδιών και νέων, θανατηφόρα δυστυχήματα.
(10) Κοινωνικός Ιστός: Κοινωνικότητα, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σχέσεις μεταξύ των πολιτών, διασκέδαση και η περίληψη όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις.
(11) Δικαιώματα: Πληροφόρηση, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων, συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες.
(12) Προσωπικοί Στόχοι: Ευκαιρίες για επίτευξη των στόχων, ελπίδες και δυνατότητες.

Υπάρχουν φυσικά διάφορες απόψεις από το ποιοι πρέπει να είναι οι δείκτες. Σε γενικές γραμμές όμως οι προτεινόμενοι δείκτες είναι γενικά αποδεκτοί.

Οι μισοί περίπου από τους πιο πάνω δείκτες έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Δεν υπάρχει συζήτηση που να αφορά την ποιότητα ζωής στην οποία να μην γίνεται έντονη αναφορά στο περιβάλλον του ανθρώπου. Είναι γι αυτό που ο όρος "ποιότητα ζωής" χρησιμοποιείται έντονα από τα περιβαλλοντικά κινήματα. Ένας όρος που αντικατέστησε σιγά - σιγά τον όρο "βιοτικό επίπεδο".

Φυσικά μετά από μια τέτοια μέτρηση θα πρέπει να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα ούτως ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα στους τομείς φυσικά που μπορεί να παρέμβουν οι υπηρεσίες.

Θα ήταν καλά επίσης, τέτοιες μετρήσεις να γίνονται συχνά, για να αξιολογείται έτσι και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν, αλλά και για να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να επιλέγουν με βάση επιστημονικά και κυρίως μετρήσιμα κριτήρια.

Μπορεί έτσι να μειωθεί και η δημαγωγία αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει, γιατί όπως είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπέντζαμιν Ντισραήλι πριν 130 χρόνια, υπάρχουν τριών ειδών ψέματα, "ψέματα, διαβολικά ψέματα και οι στατιστικές".

[more info here]

Σχόλια

Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Χμμμ. Εδούλεψα δκυό χρόνια για να κάμω τούτο: http://boussole21.ch Για κάποιον που ξέρει λλία γαλλικά ή γερμανικά αξίζει τον κόπον να κάμει ακκάουντ τζιαι να μπεί μέσα να δει τους δείκτες τζιαι τον τρόπον αξιολόγησης τους.

Η αριθμομορφική αντίκρυση των ποιοτικών κριτηρίων που αναφέρεις είναι μια μεγάλη παγίδα. Μα πολλά μεγάλη. Τόσον μεγάλη που της αφιέρωσα τρία χρόνια διδακτορικής δουλειάς.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Aceras
Έχεις απόλυτο δίκαιο !
Όταν άρχισα να ψάχνω το θέμα πρόσεξα ότι τα στοιχεία αυτά δεν τα χειριζόταν καμιά στατιστική υπηρεσία αλλά μια ξεχωριστή υπηρεσία. Ούτε π.χ στην ΕΕ δεν είναι το Eurostat αλλά το Eurofound (νομίζω) το ίδιο και στην Αγγλία.
Δεν είναι απλά θέμα αριθμών και είναι δύσκολη η διεξαγωγή της έρευνας.
Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να γίνουν και θα πρέπει κάποτε και εμείς να τις κάνουμε γιατί όλοι επικαλούνται την ποιότητα ζωής πλέον αγνοώντας ότι τα μισά περίπου θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας έχουν σχέση με το περιβάλλον.
Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
Το πρόβλημαν είναι ότι δεν είναι όλα μετρήσημα από μιαν στατιστικήν υπηρεσίαν σε επίπεδον project. Σε επίπεδον χώρας είναι. Μπορούμεν να έβρουμεν στατιστικούς indicators. Στην Ελβετία έγινεν τζιαι υπάρχει παρατηρητήριο της στατιστικής υπηρεσίας σε επίπεδον της χώρας

http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/21/02/ind32.approach.3201.html

Εδώ μπορείς να δεις τζιαι το μονιτορ

http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/21/02/dashboard/02.html

Αν κάμεις κλίκ πάνω στην Energie για παράδειγμαν θα δεις σε ποιόν δείκτην πάει καλά η χώρα τζιαι σε ποιόν όι.

Άμαν κάμεις όμως transposition σε επίπεδον project, φκάλλει μιαν άγευστην σούπαν χωρίς καμιάν αξίαν ή αποτελεσματικότηταν. Μετά που πολλές αριθμομορφικές αποτυχίες, σε επίπεδον project εστρέψαμεν την μέθοδο σε καθαρά ποιοτικήν evaluation. (boussole21.ch)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α