Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Τι σημαίνει Ποιότητας Ζωής;

Στην Κύπρο γίνονται συχνά αναφορές στην Ποιότητα Ζωής των Πολιτών, έναν όρο πολύ κακοποιημένο, για τον οποίο ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη. Τέτοιες αναφορές ακούγονται ιδιαίτερα συχνά σε περιόδους εκλογών.

Και όμως παρά τις συχνές αναφορές, δεν έχουμε μέχρι τώρα κάνει έστω και μια μέτρηση μεταξύ των κατοίκων των πόλεων και των μικρών κοινοτήτων, για να εξακριβωθεί το πραγματικό επίπεδο της Ποιότητας Ζωής των Κυπρίων.

Το πρώτο στάδιο σε ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι φυσικά ο καθορισμός των Δεικτών με τις πιο πιθανές επιλογές να αποτελούνται από:


(1) Τους Ανθρώπους: Ηλικίες, ανάπτυξη πληθυσμού, οικογένειες και νοικοκυριά.
(2) Εκπαίδευση: Προσχολική, σχολική, γυμνασιακή και Λυκειακή εκπαίδευση, επιδόσεις, εγκαταλείψεις από το σχολείο, διαγωγή, επίπεδα μόρφωσης.
(3) Εισόδημα: Έσοδα – έξοδα του νοικοκυριού, καλάθι της νοικοκυράς και φτώχεια.
(4) Οικονομική Ανάπτυξη: τοπική οικονομία, ευκαιρίες εργοδότησης, ρυθμοί ανάπτυξης των τοπικών επιχειρήσεων, τουρισμός, πωλήσεις.
(5) Κατοίκηση: Ενοίκια, κόστος αγοράς στέγης, διαθεσιμότητα.
(6) Υγεία: Διάρκεια ζωής, υγεία και θνησιμότητα των νεογέννητων, γονείς κάτω των 18, αρρώστιες, ευκολία πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες, ψυχική υγεία, δημόσια υγεία.
(7) Φυσικό Περιβάλλον: Διαχείριση σκουπιδιών και Ανακύκλωση, ποιότητα του αέρα, ποιότητα πόσιμου νερού.
(8) Δομημένο περιβάλλον: Αισθητική των χώρων των κτιρίων και της πόλης, χώροι πρασίνου και πάρκα, κυκλοφοριακό, θόρυβος.
(9) Ασφάλεια: Εγκληματικότητα, ασφάλεια παιδιών και νέων, θανατηφόρα δυστυχήματα.
(10) Κοινωνικός Ιστός: Κοινωνικότητα, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, σχέσεις μεταξύ των πολιτών, διασκέδαση και η περίληψη όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις.
(11) Δικαιώματα: Πληροφόρηση, συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων, συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες.
(12) Προσωπικοί Στόχοι: Ευκαιρίες για επίτευξη των στόχων, ελπίδες και δυνατότητες.

Υπάρχουν φυσικά διάφορες απόψεις από το ποιοι πρέπει να είναι οι δείκτες. Σε γενικές γραμμές όμως οι προτεινόμενοι δείκτες είναι γενικά αποδεκτοί.

Οι μισοί περίπου από τους πιο πάνω δείκτες έχουν να κάνουν με το περιβάλλον. Δεν υπάρχει συζήτηση που να αφορά την ποιότητα ζωής στην οποία να μην γίνεται έντονη αναφορά στο περιβάλλον του ανθρώπου. Είναι γι αυτό που ο όρος "ποιότητα ζωής" χρησιμοποιείται έντονα από τα περιβαλλοντικά κινήματα. Ένας όρος που αντικατέστησε σιγά - σιγά τον όρο "βιοτικό επίπεδο".

Φυσικά μετά από μια τέτοια μέτρηση θα πρέπει να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν πρακτικά μέτρα ούτως ώστε να διορθωθούν τα προβλήματα στους τομείς φυσικά που μπορεί να παρέμβουν οι υπηρεσίες.

Θα ήταν καλά επίσης, τέτοιες μετρήσεις να γίνονται συχνά, για να αξιολογείται έτσι και η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λήφθηκαν, αλλά και για να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να επιλέγουν με βάση επιστημονικά και κυρίως μετρήσιμα κριτήρια.

Μπορεί έτσι να μειωθεί και η δημαγωγία αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει, γιατί όπως είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπέντζαμιν Ντισραήλι πριν 130 χρόνια, υπάρχουν τριών ειδών ψέματα, "ψέματα, διαβολικά ψέματα και οι στατιστικές".

[more info here]

3 σχόλια:

Aceras Anthropophorum είπε...

Χμμμ. Εδούλεψα δκυό χρόνια για να κάμω τούτο: http://boussole21.ch Για κάποιον που ξέρει λλία γαλλικά ή γερμανικά αξίζει τον κόπον να κάμει ακκάουντ τζιαι να μπεί μέσα να δει τους δείκτες τζιαι τον τρόπον αξιολόγησης τους.

Η αριθμομορφική αντίκρυση των ποιοτικών κριτηρίων που αναφέρεις είναι μια μεγάλη παγίδα. Μα πολλά μεγάλη. Τόσον μεγάλη που της αφιέρωσα τρία χρόνια διδακτορικής δουλειάς.

Theopemptou είπε...

@Aceras
Έχεις απόλυτο δίκαιο !
Όταν άρχισα να ψάχνω το θέμα πρόσεξα ότι τα στοιχεία αυτά δεν τα χειριζόταν καμιά στατιστική υπηρεσία αλλά μια ξεχωριστή υπηρεσία. Ούτε π.χ στην ΕΕ δεν είναι το Eurostat αλλά το Eurofound (νομίζω) το ίδιο και στην Αγγλία.
Δεν είναι απλά θέμα αριθμών και είναι δύσκολη η διεξαγωγή της έρευνας.
Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να γίνουν και θα πρέπει κάποτε και εμείς να τις κάνουμε γιατί όλοι επικαλούνται την ποιότητα ζωής πλέον αγνοώντας ότι τα μισά περίπου θέματα που επηρεάζουν τη ζωή μας έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Aceras Anthropophorum είπε...

Το πρόβλημαν είναι ότι δεν είναι όλα μετρήσημα από μιαν στατιστικήν υπηρεσίαν σε επίπεδον project. Σε επίπεδον χώρας είναι. Μπορούμεν να έβρουμεν στατιστικούς indicators. Στην Ελβετία έγινεν τζιαι υπάρχει παρατηρητήριο της στατιστικής υπηρεσίας σε επίπεδον της χώρας

http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/21/02/ind32.approach.3201.html

Εδώ μπορείς να δεις τζιαι το μονιτορ

http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/21/02/dashboard/02.html

Αν κάμεις κλίκ πάνω στην Energie για παράδειγμαν θα δεις σε ποιόν δείκτην πάει καλά η χώρα τζιαι σε ποιόν όι.

Άμαν κάμεις όμως transposition σε επίπεδον project, φκάλλει μιαν άγευστην σούπαν χωρίς καμιάν αξίαν ή αποτελεσματικότηταν. Μετά που πολλές αριθμομορφικές αποτυχίες, σε επίπεδον project εστρέψαμεν την μέθοδο σε καθαρά ποιοτικήν evaluation. (boussole21.ch)

Related Posts with Thumbnails