Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Έχεις παρουσίαση ?

Κάθε χρόνο παρακολουθώ αλλά και κάνω πολλές παρουσιάσεις.
Χρησιμοποιώ το powerpoint πολύ, μαζί με όσο πιο πολλές γίνεται δικές μου φωτογραφίες.
Πάντα με εντυπωσιάζουν οι άνθρωποι που κάνουν ωραίες παρουσιάσεις (= Μιλά ωραία and to the point + ωραίο powerpoint) αλλά προσέχω ιδιαίτερα αυτές που δεν μου αρέσουν για να μην κάνω και εγώ τα ίδια.
Στο μυαλό μου έχω σημειώσει μέχρι τώρα τα πιο κάτω "Don't do":
 • Μην είσαι απροετοίμαστος. Δες το πρόγραμμα και υπολόγισε τι θα πουν αυτοί που είναι πριν από σένα. Κάμνω χάζι άμα λαλούν "ξέρετε είμαι τυχερός γιατί τα πιο πολλά είπαν τα οι προηγούμενοι " ή να λες συνεχώς "όπως είπαν και οι προηγούμενοι ... " και να το επαναλαμβάνεις και εσύ.
 • δεν γίνεται να είναι άλλος ο τίτλος της παρουσίασης σου και εσύ να μιλάς για άλλα ...
 • Μην αποφασίσεις να μορφώσεις το ακροατήριο σου από αυτά που μόλις ανακάλυψες και εσύ στο ιντερνετ. Stick to the point !
 • Άμα γύρο σου είναι όλοι ειδικοί μην δοκιμάζεις να το παίξεις και εσύ ειδικός! Μίλα για κάτι άλλο που ξέρεις  ...
 • Μην ξεπερνάς το χρόνο σου κατά πολύ ( τούτο εν δύσκολο κάμνω το και εγώ ακόμη ) - άμα είσαι και χάλια εν κρίμα το ακροατήριο σου!
 • Αν είσαι υπάλληλος μίλα για το τι κάνετε . Εβαρεθήκαμε να ακούμε τις θεωρίες των κυβερνητικών για τις μελέτες που έκαναν ή θα κάνουν. Ο κόσμος περιπαίζει σας ... εμάθα σας όλοι πλέον! Ότι, μα ότι πεις η μόνιμη κυβερνητική απάντηση είναι "κάναμε μελέτη" ή "έχουμε υπόψη μας το θέμα και θα κάνουμε μελέτη  και .. και .." Μετά από 5 χρόνια πάλι τα ίδια λένε. Έτυχε μου !
 • Ε αφού είσαι κυβερνητικός και εκπροσωπείς το τμήμα σου πως γίνεται να μας λες θεωρίες για το τι πρέπει να γίνει; Μας ενδιαφέρει πιο πολύ να μάθουμε γιατί ΔΕΝ το κάνατε !
 • Μη νομίζεις ότι επειδή μόλις έμαθες 2 πράγματα ότι είσαι έτοιμος να εκδώσεις και θεωρήματα
 • Εν πολλά σιοκκαριστικό για τους διοργανωτές περισσότερο και το ακροατήριο να ξεκινάς λέγοντας " ξέρετε αποφάσισα να μην κάνω την παρουσίαση που συμφωνήσαμε αλλά κάτι άλλο που νομίζω εν πιο καλό!" - σημαίνει ότι εν έσιεις υπόθεση ή/και ότι απλά εβάρέθηκες να την κάνεις και έφερες μια που είχες έτοιμη. 
 • Άμα έχεις powerpoint δεν το δείχνεις από το design αλλά πατάς την εικονούα και ξεκινά το show ή πατάς F5.
 • Άμα σε θωρούμε να πηγαίνει πάνω κάτω με το mouse και να μην ξέρεις πως ξεκινά ... ξέχαστο εκαταλάβαμε ότι είσαι αχάπαρος ...... ξεκινούμε πλην !
 • Εκτός από τον Superman που νομίζεις ότι κάθετε στα πίσω καθίσματα  εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να διαβάσουμε τα μικρούλικα γράμματα που έβαλες για να τα μπήξεις όλα σε ένα slide.
 • Τα πολλά τα κόλπα με τα γράμματα που πετούν all over the place αν δεν τα χρησιμοποιείς για να τονίσεις κάτι, τότε εν πελλάρες ! Δείχνει ότι είσαι αχάπαρος, ότι το powerpoint σου το έκαμε κανέναν που τα παιδκιά σου ή κανένας υπάλληλος σου. Αν μάλιστα δεν ήξερες ποθεν ξεκινά το show... εν σίουρο πράμα !
 • Άμα δεν ξέρεις πως προφέρεται μια λέξη στα Αγγλικά ρώτα κάποιο που ξέρει .... εν ρεζίλικο να το λαλείς λάθος σε όλη την παρουσίαση. Εν απλό, ΡΩΤΑ !!
 • Την ώρα που κάνεις παρουσίαση μέσω μια μαγικής διαδικασίας καταλάβεις αν σε παρακολουθεί το ακροατήριο σου. Αν δεν καταλάβεις τι λέω, λυπήθου μας και μην ξανακάνεις παρουσίαση !
 • Και αν είσαι ακαδημαϊκός εμάθα με σας ! Πάντα ξεκινάτε λέγοντας "ο μπλα μπλα όταν τον ρώτησαν /έγραψε στο βιβλίο του /είπε κάποτε ότι το μπλα μπλα μπλα ...εν μπλα μπλα μπλα" 
 • Μην μας διαβάσεις όλα τα slide το ένα μετά το άλλο! Εν boring! Ξέρουμε και εμείς να διαβάζουμε. Αν δεν έχεις τίποτα άλλο από αυτά που γράφει στην παρουσίαση σου, κάτσε κάτω καλύτερα!.
 Και ένα tip: Με τα arrow keys του keyboard πας μπρος - πίσω πολλά πιο γρήγορα παρά με το mouse.

4 σχόλια:

chrys είπε...

Όταν το κοινό δεν έχει απορίες τότε είτε το θέμα σου ήταν πολλά βαρετό είτε δεν εκατάλαβε κανένας τι έλεγες

Aceras Anthropophorum είπε...

Ππουουουου... Έσιει τζιαι άλλα ακόμα.

Μεν κνίθεις τα τέθκοια σου, στρίφεις τα μαλιά σου, αναγύρνεις τες πούγκες σου, κάμνεις σούσα μπέλλα σαν να τζιαι είσαι τζιυπαρίσσιν στον άνεμο, ο άλλος ζαλίζεται να σε θωρεί.

Με θωρείς τα σλάιτς σου αλλά τον κόσμον μες τα μμάθκια.

παραπάνω που 7 γραμμές μαξιμουμ 7 λέξεις δεν προλαβαίνει ο άλλος να τες θκιαβάσει ενόσω μιλάς. Άσε που ένας τίτλος τζιαι μια φωτογραφία ή γραφική παράσταση κανεί για να πεις το δικό σου.

Ακόμα καλλύττερον τζιαι που το μάουζ τζιαι που το κκίπορτ είναι το ρεμόουτ φοργουορντ-πάκγουορντ (βάλλεις το πας το γιουεσμπί), τζιαι έτσι δεν είσαι σαν την κατσέλλαν την σσιηνιασμένην με κοντό σσιοινίν πας το κκομπιούτερ. Ελευθερώννει σου τα σιαίρκα σου τζιαι πιάννεις κάλλυττερα τόπον τζιαι αμεσότηταν με το ακροατήριον.

Τζιαι να σου δώκουν έδρανον, χές τους το αν έχεις την ευχέριαν τζιαι πήαιννε μπροστά (ιμισς για να θωρείς καλλύττερα αυτόν που προβάλλεις). Το έδρανον άηστο πον να γινείς βουλευτής ή πρόεδρος της δημοκρατίας, εκτός που εν εστροντζιύλεψεν πολλά ο τζιοίλλιος σου που τες πύρες τζιαι τες πατάτες τες τηανιτές τζιαι δεν θέλεις να τον προβάλλεις στο ακροατήριον.

Α!! Τζιαι άμαν ηβρεθεί ένας έξυπνος μες το ακροατήριον που κάμνει τζιαι ξανακάμνει ερωτήσεις βλακώδης που δεν αφορούν κανέναν τζιαι δεν κουρκάρει, (όπως τζιείνην που την άδειαν κήπου), μπορείς να του πεις, θα το συζητήσουμε με την υσηχία μας στο διάλειμμα :))

DJF είπε...

Κύριε Θεοπέμπτου, καλησπέρα (αφού είναι 11:55 το βράδυ). Μήπως θα μπορούσα να αναρτήσω την συγκεκριμένη ανάρτηση στο μπλογκ μου (http://tasos-anastasiou.blogspot.com/) προσθέτωντας τα σχόλια των συναδέλφων bloggers μια και τα βρίσκω εξίσου σωστά ως παρατηρήσεις, αναγράφοντας απο την αρχή την πηγή και τους συγγραφείς?

Theopemptou είπε...

@DJF
Βεβαίως

Related Posts with Thumbnails