Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Ένα έξυπνο δωράκι

Από τότε που έγινα επίτροπος τις γιορτές παίρνω διάφορα δώρα από κυβερνητικές υπηρεσίες, οργανισμούς και ιδιώτες. Αυτά είναι συνήθως κρασί, αναμνηστικά, πέννες, ρολόγια, ημερολόγια, διάφορα φαγώσιμα κλπ.
Ένα δωράκι που πήρα όμως φέτος ήταν διαφορετικό.
Μου άρεσε γιατί κάποτε σκεφτόμουν να σχεδιάσω κάτι τέτοιο και μάλιστα τα πρώτα σχέδια τα πέταξα πρόσφατα μαζί με όλες τις άλλες μου ηλεκτρονικές εμπνεύσεις και εφευρέσεις !
Σκεφτείτε τον υπολογιστή σας και τον εξοπλισμό που είναι συνδεδεμένος μαζί του. 
Έχει οθόνη που ανάβει ξεχωριστά, εκτυπωτή, scaner, σύστημα ήχου κλπ.
Όταν σβήσει ο υπολογιστής τα υπόλοιπα μένουν standby ή τα σβήνεται ανάλογα. 
Άρα γίνεται σπατάλη ηλεκτρισμού αλλά μειώνεται και η ζωή του εξοπλισμού ιδιαίτερα αυτού που έχει transformer. (Τα transformers όπως τα αποκαλούν οι πιο πολλοί, είναι συνήθως σχεδιασμένα για 220V εμείς έχουμε 240V και η διαφορά καταναλώνεται σαν θερμότητα αυξάνοντας έτσι τη θερμοκρασία του transformer).


ΑΡΑ, το ιδανικό θα ήταν όταν ανάβεις τον υπολογιστή να τροφοδοτούνται με ρεύμα και όλα τα περιφερειακά, και όταν το σβήνεις να διακόπτεται η παροχή.
Και εδώ έρχεται το million dollar question! και που θα ξέρεις ότι άναψε ή έσβησε ο υπολογιστής για να δώσεις ή να διακόψεις την παροχή ηλεκτρισμού στα υπόλοιπα;
Μπορείς για παράδειγμα να παρακολουθείς τον ηλεκτρισμό που καταναλώνει ο υπολογιστής. Άμα ανάψει θα το καταλάβεις.
Το σύστημα που μου έδωσαν δώρο, έχει μια έξυπνη και απλή λύση.
Ενώνεται μέσω USB με τον υπολογιστή. (υπόψη ότι ένα σημείο του usb δίνει 12v αν θυμάμαι καλά.) 
Άμα το μηχάνημα δει ότι άναψε ο υπολογιστής τότε δίνει ρεύμα στα υπόλοιπα περιφερειακά για να μπουν σε λειτουργία.
Αμα σβήσεις τον υπολογιστή ... σβήνουν αυτόματα και τα υπόλοιπα !


Κάπου διάβασα ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας (νομίζω) επιβάλει κάτι παρόμοιο υποχρεωτικά σε όλους τους κυβερνητικούς υπολογιστές.


Θυσιάζεις ένα USB port και κερδίζει το περιβάλλον !


[πεθύμισα το engineering ....]

9 σχόλια:

Aurora είπε...

Από τα λίγα που κατέχω πολύ απλό μου φαίνεται!
Αλλά στην Αυστραλία, ναι... Εδώ όμως η δική μας δημόσια υπηρεσία ακόμα αρχειοθετεί φακέλους και πετάει χιλιάδες κιλά χαρτί την ημέρα, που είναι ακόμη πιο απλό, αλλά εμείς δεν...

angel | black είπε...

Εκτός από τους υπολογιστές, προσωπικώς το βρήκα ακόμη πιο έντονο σε συστήματα ψυχαγωγίας (ενα τυπικό σπίτι παίζει να έχει TV+Console+DVD+Satellite+Router+HiFi και πάει λέγοντας...). Θυμάμαι είχα κάνει μετρήσεις στο ρεύμα standby της τηλεόρασης και ήταν κοντά στα 40W, βάλε τα υπόλοιπα μαζί, άστα να πάνε...
Βρήκα όμως και ενα πολύμπριζο που τα σβήνει αυτόματα, πολύ καλό, αν θες πες μου να σου στείλω.

Theopemptou είπε...

@Aurora
Ας ήταν μόνο το χαρτί ... έχει παράθυρα ανοικτά ενώ λειτουργεί ο κλιματισμός /θέρμανση. Άλλοι ανάβουν σόμπες και άλλοι παράθυρα. Τα κτήρια δεν είναι θερμομονωμένα και γενικά είμαστε πάααρα πολύ σπάταλοι.

@angel|black
Πριν λίγα χρόνια συνεργάστηκα με ένα οργανισμό για την κατανάλωση ενέργειας από τους υπολογιστές. Θυμάμαι το σιοκ τους όταν κατάλαβαν ότι μια σβηστή σε standby παραδοσιακή οθόνη (άρα και τηλεόραση) κατανάλωνε τόσο ηλεκτρισμό όσο μια επίπεδη οθόνη σε λειτουργία.
Όμως υπάρχει και εξοπλισμός που δεν μπορεί να διακόψεις την παροχή του. Μπορεί π.χ. να χάσει το προγραμματισμό του ...
Εχουμε δρόμο ακόμη ...

Λεπτομέρειες για τις νέες αυτές νομοθεσίες εδώ:
http://theopemptou.com/portal/energy/62-energy-efficiency.html

Ανώνυμος είπε...

Ατε ρε!!
Μα τι έξυπνο δωράκι :)

Aceras Anthropophorum είπε...

Εγώ το κκομπιούτερ μου έχω το ενωμένον πάς σε έτσι πρίζες. Είναι παρόμοιο σύστημα. Έχει master slave τζιαι μόλις σβήσει ο μάστερ σβήννουν τζιαι οι σλέιβ. Κάτι σαν τον Χριστόφκια με τους υπουργούς.

http://www.haushaltsprodukte.ch/fr-Heim-Hobby-Freizeit-Strom/Licht-230-V-Kabel-Steckerleisten-Steffen-Steckdosenleiste-142xT13-Master-Slave::43337.html

Εκοίταξα να έβρω για τες κυπριακές πρίζες. Ήβρα τα τούτα.

http://www.alibaba.com/product-gs/265871624/Energy_saving_surge_protector_Power_saver.html

http://www.ec21.com/offer_detail/Sell_Master_and_Slave_power--8609692.html

Το πρόβλημαν όμως είναι ότι δεν υπάρχει στην Κυπριακήν αγοράν. Εζήτησα πληροφορίες σε διάφορους ηλεκτρολόγους τζιαι δεν ήβρα. Επρότεινα το σε κάποιον δημόσιον οργανισμόν αλλά δεν ήταν δυνατόν να μπει στες προσφορές διότι αν δεν υπάρχει τουλάχιστον σε δύο προμηθευτές στην Κύπρον η προσφορά είναι άκυρη. Help αν έχετε καμιά διεύθυνση.

Aurora είπε...

Επίτροπε, ναι, γι' αυτό έθεσα το πιο απλό παράδειγμα. Ως εργαζόμενη στη δημόσια υπηρεσία τα βλέπω κάθε μέρα όλα τούτα...

Αceras, έτσι είναι με τις προσφορές. Αλλιώς δεν είναι διαδικασία προσφοράς. Είναι σαν να προχωρά ο ίδιος ο φορέας να αποφασίαζει και να επιλέγει "αυθαίρετα", ας πούμε, ποιος θα διεκπεραιώσει τη δουλειά. Κάπως έτσι είναι η λογική.

Theopemptou είπε...

Πριν λίγο καιρό ήμουν σε τηλεοπτική εκπομπή μαζί με κάποιο παλιό μου απόφοιτο που εισάγει τέτοιες συσκευές.
Το δωράκι μου το έδωσε μια άλλη εταιρεία γι αυτό είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες πλέον στην κύπρο . Οι δημόσιες προσφορές λένε ότι ζητάς προσφορές άμα είσαι βέβαιος ότι θα ενδιαφερθούν 3 ή περισσότεροι.
Άμα είναι πιο λίγοι κάνεις διαβούλευση.

Και μια άσχετη πληροφορία:
Είμαι ο μοναδικός που εισάγει κάτι. Έχω 3 εταιρείες γραμμένες (συχνό πράγμα για ένα επιχειρηματία).
Ζητούνται προσφορές και υποβάλλω 3, μια από κάθε μου εταιρεία ....
Σε ψηλές τιμές φυσικά αφού δεν πρόκειται να χάσω!
Γίνεται ???

Aurora είπε...

Σκέψου το. Γίνεται.

Γίνεται, καλό εν γίνεται;!..

Vasos είπε...

Σχετικό με το θέμα που συζητείτε είναι και ενα προϊόν που ευελπιστούν να δημιουργήσουν δυο κύπριοι φοιτητές. Δείτε τη σχετική ανακοίνωση:

Οι διδακτορικοί φοιτητές Ζήνων Ζήνωνος και Παύλος Αντωνίου, του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου συμμετέχουν στα τελικά του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας STARTENT (http://www.startent.eu). Ακολουθώντας τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα των «πράσινων» έξυπνων οικιών, η επιχειρηματική πρόταση των Ζήνωνος και Αντωνίου στοχεύει στη δημιουργία εύχρηστων και αυτόνομων συσκευών-αισθητήρων χαμηλού κοστους που να βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση ατυχημάτων (π.χ. πυρκαγιές από συσκευές που παραμένουν ενεργοποιημένες χωρίς επιτήρηση). Οι συσκευές αυτές θα δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη να ελέγχει (ενεργοποιεί/απενεργοποιεί) οικιακές συσκευές υψηλής κατανάλωσης ενέργειας και να παρακολουθεί το ποσό της καταναλισκόμενης ενέργειας ανά συσκεύη από οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Η επιχειρηματική πρόταση των 2 διδακτορικών φοιτητών πήρε την τρίτη θέση στον Κυπριακό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας το 2009 (CyEC 2009 – http://www.cyec.org.cy/) και σε πιο βελτιωμένη έκδοση λαμβάνει μέρος στο STARTENT 2010. Η επιχειρηματική πρόταση της κυπριακής συμμετοχής πέρασε από όλα τα στάδια αξιολόγησης και πλέον βρίσκεται στην τελική φάση, στην οποία όλες οι επιχειρηματικές προτάσεις έχουν τεθεί σε ψηφοφορία κοινού. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική ομάδα από την Κύπρο που συμμετέχει στο διαγωνισμό αυτό. Μπορείτε όλοι να ενισχύσετε την προσπάθεια της κυπριακής συμμετοχής με τη δική σας ψήφο, στην ιστοδελίδα
http://193.145.154.13/startent/popularvote/.

Related Posts with Thumbnails