Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008

Χαραυγή - "Tα προβλήματα της ανακύκλωσης στο προσκήνιο"

Από τη Χαραυγή:
"Mπάζα, ανάμειξη, σκουπιδιών, κενά στη νομοθεσία, πλαστικές σακούλες ανάμεσα σ’ άλλα που επισημαίνει ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος

Πολλά είναι τα μελανά σημεία που στηλιτεύει ο Eπίτροπος Περιβάλλοντος Xαράλαμπος Θεοπέμπτου στην ετήσια έκθεσή του για το περιβάλλον. Ενα από τα προβλήματα που εντοπίζει είναι η ανακύκλωση. Στην Kύπρο δυστυχώς βρισκόμαστε ακόμα πολύ πίσω σ’ αυτό τον τομέα και όπως φαίνεται και από την έκθεση του επιτρόπου ακόμα έχουμε πολλά να μάθουμε.
Mιλά ακόμα και για τα οικοδομικά απόβλητα (μπάζα), τα οποία πετάνε όπου και όπως νάναι, την ανάγκη λειτουργίας XYTY και την αντικατάσταση των πλαστικών σακούλων με βιοδιασπώμενες. Σε κάποια από αυτά τα προβλήματα έχει αναφερθεί και ο υπουργός Eσωτερικών Nεοκλής Συλικιώτης σε προηγούμενη συνέντευξή του, δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο γνωρίζει αυτά τα θέματα αλλά ήδη τροχοδρομεί την αντιμετώπισή τους.
Στο παρελθόν έγιναν γνωστές πολλές υποθέσεις κακοδιαχείρισης -ή μάλλον κακοανακύκλωσης (sic) -με το πιο συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται να είναι η ανάμειξη των σκυβάλων αλλά και η απροθυμία των ιδιωτών για ανάληψη ευθυνών ή και πρωτοβουλιών, όπως προβλέπει η νομοθεσία
Eνα απλό μέτρο που εφαρμόστηκε για να πιεστούν οι μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τις νομικές ευθύνες τους είναι η περίληψη σχετικών όρων στις προσφορές των Δημοσίων Aρχών και των μεγάλων οργανισμών. H ανταπόκριση ήταν άμεση και πολύ θετική."


.... όλο το άρθρο της Χαραυγής εδώ

Κωνσταντίνο Ψυλλίδη σε ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails