Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2008

"Η θάλασσα θα «πνίξει» Θεσσαλονίκη και Μεσολόγγι "

Τι είπε ο Σταύρος Δήμας σε παρουσίαση του για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα και κατ' επέκταση και σε μας στην Κύπρο ...

Η θάλασσα θα «πνίξει» Θεσσαλονίκη και Μεσολόγγι
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 25/2/2008 8:27:43 πμ
Σήμα κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα, εξέπεμψε σε ομιλία του ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Σταύρος Δήμας. Παραθαλάσσιες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και το Μεσολόγγι, θα «βουλιάξουν», γεωργία και τουρισμός θα πληγούν ανεπανόρθωτα, η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια θα μετατρέψει περιοχές της Μεσογείου σε ερήμους ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον τομέα της υγείας με επανεμφάνιση ασθενειών που απαντώνται σήμερα μόνο σε θερμότερα κλίματα.
Θερμοκρασία

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο για τη χώρα μας κι όχι μόνο, ανέλυσε ο κ. Δήμας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, «Κ. Καραμανλής» ενώ παράλληλα, κατέθεσε δέσμη μέτρων ώστε να περιοριστεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή που έδωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος:
- Στη ζώνη της Μεσογείου και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η μέση ετήσια θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου ενώ η αντίστοιχη παγκόσμια αύξηση είναι 0,74 βαθμοί Κελσίου. Οι επιπτώσεις θα αφορούν πολλούς τομείς και θα επιφέρουν πλήγμα στους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, στην οικονομία και στον τρόπο ζωής.
- Θα επιταθεί το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας ενώ θα υπάρξει επιτάχυνση της ερημοποίησης. Ελλοχεύει ακόμα και ο κίνδυνος πολλές παραθαλάσσιες περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και το Μεσολόγγι να βρεθούν κάτω από τη στάθμη του νερού.
Θα υπάρξει μετανάστευση την πτηνών από το Ταίναρο βορειότερα, πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
- Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί η αγροτική παραγωγή και οι καλλιέργειες. Μεγάλο θα είναι το πρόβλημα από την αύξηση των πυρκαγιών γεγονός που θα οδηγήσει στην απώλεια δασών και στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα.
- Αγνωστες είναι οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων καθώς η επανεμφάνιση ασθενειών δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί ως προς την ένταση και την έκταση του φαινομένου.
- Αναπόφευκτα και ο τουρισμός θα υποστεί πλήγμα διότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα απομακρύνει τουρίστες σε πιο δροσερές χώρες.
Οπως τόνισε ο κ. Δήμας, η κλιματική αλλαγή είναι «κοινωνικά άδικη» καθώς πλήττονται πολύ περισσότερο οι φτωχότερες χώρες και ιδιαίτερα εκείνες που ιστορικά δεν έχουν ίχνος ευθύνης για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&tag=2617&pubid=1081096

Έχετε μικρά παιδιά ;;;; Αυτά τους περιμένουν !

2 σχόλια:

Verity Devotee είπε...

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ανανέωση της θητείας σας ως επίτροπος περιβάλλοντος.

Σε τι βάθος χρόνου αναφέρθηκε ο κύριος Δήμας; Σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχω δεί να γίνεται καμία προσπάθεια για ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας. Ειδικότερα στην Κύπρο διακρίνω έναν έντονο στρουθοκαμηλισμό σχετικά με το θέμα, ακόμα και σε προβλήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο και δύνανται να οξυνθούν σημαντικά με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, όπως π.χ. διάβρωση της ακτογραμμής, λειψυδρία και ερημοποίηση της χέρσου.
Με την παντελή απουσία μακροχρόνιου προγραμματισμού και σε απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα, μπορούμε και μείς μια χαρά να αναφερόμαστε στο πνίξιμο της Λεμεσού ή της Λάρνακας. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι δύο περιοχές αντιμετωπίζουν έντονη διάβρωση την οποία οι διαχειριστικές πρακτικές δεν φαίνονται να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά (μη τήρηση της ζώνης προστασίας ακτογραμμής, κτίσιμο επί των ακτών, έργα ανάπλασης ακτογραμμής που εκτελούνται πριν την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης, ημιτελής εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων μη λαμβάνοντας υπόψην τις χρονικές κλίμακες, αυθαίρετα έργα προστασίας ιδιωτικής περιουσίας, έργα "σκληρής προστασίας" - προσωρινές λύσεις). Ο κατάλογος είναι μακρύς και αν θελήσουμε να θεωρήσουμε και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, απλά φτάνει να θυμηθούμε ότι η θάλασσα και το καλό κλίμα είναι το προϊόν που πλασάρουμε στον τουρισμό μας.

Theopemptou είπε...

Verity σε ευχαριστώ για τις ευχές.
Οι αναφορές είναι συνήθως για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Βλέπω άγγιξες όλα τα θέματα για τα οποία κοιτάζουμε αλλού προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχουν.
Η διάβρωση των νότιων ακτών θα γίνει ακόμη χειρότερη με την κατασκευή του "αλιευτικού" καταφυγίου στο Ζύγι. Θα κατασκευαστεί τοίχος 1μ πάνω από τη θάλασσα μήκους 1 χλμ για να αντισταθμίσει τη ζημιά που θα κάνει το καταφύγιο. Εν τω μεταξύ οι διάβρωση στην περιοχή είναι απίστευτη. [Βλέπε φωτογραφίες στο άμπουμ μου. Τα κόμματα όμως στήριξαν την κατασκευή .... Υποψιάζομαι ότι όταν θα αρχίσει να μολύνεται η θάλασσα από τα λύματα του καταφυγίου επειδή δεν έχει αποχετεύσεις και όταν αρχίσει η κατασκευή του τοίχους θα πουν διάφορα.Τα ίδια επιμένουν οι Λεμεσιανοί για την κατασκευή συνεδριακού κέντρου μέσα στη θάλασσα χωρίς μελέτη!
Όσο για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στην Κύπρο ακόμη πιέζω για να γίνει μελέτη για τις δικές μας επιπτώσεις. Έχω ήδη μιλήσει με το Ινστιτούτο Κύπρου για το θέμα και σε λίγο θα τους συναντήσω για αυτό το θέμα.
Χρειάζονται περισσότερες φωνές, άρθρα στον τύπο και κινητοποιήσεις !!!

Related Posts with Thumbnails