Τρίτη, 19 Μαΐου 2009

Οι δικαιολογίες είναι σαν τον πισινό

Όταν ήμουν φοιτητής στο πανεπιστήμιο, είχα ένα καθηγητή στο πρώτο έτος με τον οποίο είχα στην αρχή πρόβλημα.
Όταν είχαμε να παραδώσουμε εργαστήρια ή άλλη κατ' οίκον εργασία, μας έλεγε όχι μόνο τη μέρα που έπρεπε να παραδώσουμε τη δουλειά μας αλλά και την ώρα, που συνήθως ήταν Παρασκευή στις 10 το πρωί.
Αν πήγαινες εκεί 10 και 1 λεπτό, δεν την έπαιρνε γιατί άργησες και εκεί άρχιζαν οι συζητήσεις. Έπαιρνε την ευκαιρία να σου κάνει ένα δίδαγμα για το πώς συμπεριφέρονται οι επαγγελματίες και απαιτούσε να του πεις γιατί δεν ήσουν στην ώρα σου.

Όλοι όσοι αργούσαμε είχαμε μια σειρά από δικαιολογίες που δεν άντεχαν βέβαια στην εξέταση και αυτός μας έλεγε "οι δικαιολογίες είναι σαν τον κώλο, όλοι έχουμε ένα και όλους μυρίζει άσχημα!" Πριν λήξει το πρώτο έτος έμαθα να είμαι στην ώρα μου, γι αυτό εξάλλου είχε παραλάβει και τους πρωτοετείς για να μας εκπαιδεύσει σωστά από την αρχή.

Αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτονται πολλοί στην κεντρική Ευρώπη αλλά εμείς εδώ κάτω στο κέντρο της γης, είμαστε πάντα έτοιμοι να βρούμε μια δικαιολογία για όλες μας τις αποτυχίες.
Αυτό το θυμήθηκα γιατί αυτές τις μέρες άκουσα πολλές δικαιολογίες για τις ελλείψεις μας στα περιβαλλοντικά θέματα.
• "Δεν καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί δεν κάναμε σωστή διαπραγμάτευση να είναι πιο χαμηλοί οι στόχοι μας!"
• "Εν σωστό να πληρώνουμε εμείς το τίμημα των ρύπων ενώ η Κίνα, η Ινδία και η Αμερική να εκπέμπουν χωρίς να πληρώνουν; Επομένως συνεχίζουμε έτσι και να εξηγήσουμε στην Ευρώπη τις ιδιαιτερότητές μας"
• "Πρέπει να σκεφτούμε και το συμφέρον της κοινωνίας. Δεν είναι σωστό να μην γίνουν αυτές οι αναπτύξεις επειδή δεν είναι περιβαλλοντικά σωστές"
• "Εμείς εν καλά που κάμνουμε, εσείς να πάτε να εκπαιδεύσετε τους νέους να φροντίζουν και να προστατεύουν το περιβάλλον που θα τους παραδώσουμε."

Αυτά και πολλά άλλα ακούω αυτές τις μέρες από διάφορους που προσπαθούν να κρύψουν τις φυσικά εδώ και χρόνια αποτυχίες μας στη προστασία του περιβάλλοντος.
Έχει εφευρεθεί ένα σκεπτικό το οποίο προτάσσεται από όλους σαν δικαιολογία που ελπίζω να το κάνουν μόνο για εσωτερική κατανάλωση, γιατί στην Ευρώπη αυτά δεν περνούν πολύ εύκολα και κάποια στιγμή αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας.

Γιατί ξέρετε υπάρχει ακόμη ένα ρητό που λέει: "μπορείς να ξεγελάς τους λίγους για λίγο καιρό τους πολλούς όμως για πολύ λίγο καιρό"
______________________________________
Το πρώτο ρητό στο οποίο αναφέρθηκα είναι:
"excuses are like asses...everybody's got 'em and most of the time they stink.."

Ολόκληρο το δεύτερο ρητό είναι (ευχαριστώ Ανώνυμε):
"You can fool some of the people all of the time and all of the people some of the time but you can't fool all of the people all of the time" - Abraham Lincoln ]

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I believe it is:

"You can fool some of the people all of the time and all of the people some of the time but you can't fool all of the people all of the time"

- Abraham Lincoln

Theopemptou είπε...

Ναι έτσι είναι! Ήθελα όλο το κείμενο να είναι όσο πιο σύντομο γίνεται γιατί οι εφημερίδες αυτές τις μέρες δε δημοσιεύουν εύκολα, λόγω εκλογών.
Το σωστό θα ήταν να έγραφα τα ρητά και στα Αγγλικά, που ίσως εδώ θα έπρεπε να το κάνω ...

Sike είπε...

αν και δεν απόδωσες σωστά το ρητό του Λίνκολν, εντούτοι(τ)ς (wink at Leni) η δική σου εκδοχή είναι πιο εύστοχη για τα κυπριακά δεδομένα! Άρεσεν μου.

Theopemptou είπε...

χτες άκουσα ακόμη ένα πολιτικό να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο ..

koutso είπε...

Τον τζιερό που έγραφα ότι είμαστε του κώλου μερικοί μου έλεγαν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιώ "απρεπείς" χαρακτηρισμούς.
VIVA THEO,ευχαριστώ που μας το υπενθύμισες!

stalamatia είπε...

Χα στην Ελλάδα το λένε συχνά για τις δικαιολογίες Δικαιολογίες του κ..
ή σκέτο του κ... ανάλογα πως διαδραματίζετε η κουβέντα.

ΙΩΝ είπε...

Τι νομίζετε για: - Εκαμεν η μουγια κώλον και έχεσεν τον κόσμον όλον.

- Ο κώλος ο τίτσιρος είδεν το βρατζίν τζιαι σιέστην.

- Είπαν του πελλού να κλάσει τζια έχεσεν.

Τελικά αποδίδονται εύστοχα και καυστηριάζονται καταστάσεις με τον κύριο Κ.

Ανώνυμος είπε...

EGO TO MONO POU KSERO EINAI OTI TA PIO PANO RITA DEN SINADOUN OUTE GIA TIN KYPRO OUTE GIA TIN ELLADA,
EDO DOULEFKOUN MAS 2 KOMATA KAI EKI 3 OIKOGENIES?

KAPIOS MAS APOKALESE''"
ZOPPOVORTON KYPRIAKON LAON" GAOURKA DILADI

KAI PISTEVO ETSI EIMASTE.

Related Posts with Thumbnails