Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2007

Νερό και πισίνες

Πόσιμο Νερό και Ιδιωτικές πισίνες


Με τον οικοδομικό οργασμό που υπάρχει τώρα σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη έχει αυξηθεί τρομερά ο αριθμός των πισίνων στην Κύπρο.
Υπάρχουν κοινότητες στην Κύπρο με πολύ μεγάλο αριθμό πισίνων, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Τάλας στη Πάφο όπου υπάρχουν 1000 πισίνες περίπου. Οι μεγάλοι αυτοί αριθμοί δείχνουν ότι το νερό που χρησιμοποιείται από τις χιλιάδες πισίνες στην Κύπρο είναι σε πάρα πολύ μεγάλες ποσότητες.

Ορισμένες Αρχές κάνουν προσπάθειες για περιορισμό αυτής της χρήσης του πόσιμου νερού αλλά παραμένει η ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση του θέματος.

Επίσης διασταυρωμένη πληροφόρηση που έχω από επαγγελματίες του Κλάδου για την εξάτμιση του νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναφέρονται σε 1 εκ. την ημέρα, δηλαδή από μια μέτρια πισίνα (8 επί 4 μέτρα) εξατμίζονται περίπου 300 λίτρα νερό την ημέρα.

Έχοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης πόσιμου νερού που αντιμετωπίζουμε:

1) Να απαγορευθεί το γέμισμα ή συμπλήρωμα του νερού της πισίνας από πόσιμο νερό.

2) Σε νέες πολεοδομικές άδειες που θα εκδίδονται από τώρα να απαγορεύεται η σύνδεση της πισίνας με το σύστημα υδροδότησης όπως επίσης και το συμπλήρωμα νερού της.

3) Να εξεταστεί η υποχρεωτική κάλυψη της πισίνας σε ώρες που αυτή δεν χρησιμοποιείται για μείωση της εξάτμισης ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

4) Να καθοριστούν πρότυπα ποιότητας κατάλληλου νερού για πισίνες για την προστασία των ιδιοκτητών, που θα υποχρεώνονται να αγοράζουν νερό.

5) Να εξεταστεί η δυνατότητα περιορισμού του αριθμού των πισίνων. Η επιβολή για παράδειγμα μιας ετήσιας φορολογίας (π.χ. £50 ή £100) θα υπενθυμίζει τουλάχιστον στους ιδιοκτήτες το περιβαλλοντικό φορτίο που επιβάλλουν στον τόπο με την πισίνα τους.

Να υπενθυμίσω ότι η πολιτεία απαγορεύει το πότισμα ή το πλύσιμο του αυτοκινήτου με το λάστιχο και από την άλλη επιτρέπει σε άλλους να κολυμπούν σε δυσεύρετο πόσιμο νερό.

[Προηγούμενες αναφορές: Πισίνες και νερό ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails