Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και Περιβαλλοντικοί Παράμετροι

Η χρήση των Δημοσίων Συμβάσεων αποτελεί ένα ισχυρό οικονομικό εργαλείο για την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης, ένα οικονομικό εργαλείο που προωθεί έντονα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βασισμένοι στο πιο πάνω σκεπτικό, θα ήταν καλό αν στις προκηρύξεις των Συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων που αφορούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία, όπως και στους όρους έγκρισης περιλαμβάνονται και περιβαλλοντικοί:

1. Με βάση τις τελευταίες τροποποιήσεις των Περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμων του 2006, οι δημόσιες αρχές δικαιούνται να περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές παραμέτρους στους όρους των συμβάσεων.

2. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το Μάρτιο του 2007 το Σχέδιο Δράσης για προώθηση των Πράσινων Συμβάσεων.
Μέσα στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται μία σειρά από περιβαλλοντικές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόζονται στη διαδικασία των Δημόσιων Συμβάσεων, όπως για παράδειγμα:

(α) Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
(β) Σχεδιασμό για χαμηλή ενέργεια και κατανάλωση
(γ) Μείωση της κατανάλωσης νερού
(δ) Διαχείριση των λυμάτων
(ε) Διαχείριση των αποβλήτων και συστήματα ανακύκλωσης
(ζ) Διαχείριση των αποβλήτων κατά τη διάρκεια των κατασκευών
(η) Εφαρμογή της Πολιτικής για τις Πράσινες

Συμβάσεις στο σχεδιασμό των όρων προσφορών

3. Μια από τις πιο σοβαρές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αξιολόγηση ορισμένων έργων αναφέρεται στον υπολογισμό του Total Cost of Ownership. Δηλαδή κατά την διάρκεια της αξιολόγησης να υπολογίζεται η χρήσιμη διάρκεια ζωής και μαζί με το αρχικό κόστος αγοράς να συνυπολογίζεται και το κόστος για παράδειγμα σε ενέργεια και νερό κατά τη διάρκεια της χρήσιμης ζωής του.

4. Το περιβαλλοντικό φορτίο που επιφέρει μια κατασκευή, κατά τη διάρκεια της χρήσης της και τη μετέπειτα κατεδάφισή της, είναι εύκολο να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι επιβολής μιας σειρά μέτρων /προνοιών που στοχεύουν να περιορίσουν τη περιβαλλοντική επιβάρυνση του κτιρίου.

Οι περιβαλλοντικοί παράμετροι περιλαμβάνουν, ανάλογα με το είδος του έργου:
1) Θέματα ενέργειας και ρύπων
2) Πόσιμο Νερό
3) Νερά της βροχής
4) Υλικά
5) Απόβλητα
6) Μόλυνση - Κλιματικές αλλαγές
7) Υγεία και ποιότητα ζωής
8) Διαχείριση – Συντήρηση
9) Οικολογία
10) Κήποι

[Μέρος επιστολής προς το Γραφείο Προγραμματισμού]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ