Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Vauban οικολογικό χωριό

Είχα διαβάσει πριν λίγο καιρό για αυτό αλλά άργησα να καταλάβω ότι αυτό ήταν το χωριό.
Η Wikipedia λέει για αυτό:
"Vauban is a new neighborhood of 5,000 inhabitants and 600 jobs 4 km to the south of the town center in Freiburg, Germany. It was built as "a sustainable model district" on the site of a former French military base, and is named after Sébastien Le Prestre de Vauban, the 17th century French Marshall who built fortifications in Freiburg while the region was under French rule.
Construction was begun in the mid-1990s, and by the beginning of 2001, 2000 people had moved in..."
 
Η επίσημη ιστοσελίδα της πόλης για το Vauban στα αγγλικά είναι εδώ.
Αυτά που είδα και θυμάμαι από την επεξήγηση κατά τη διάρκεια της ξενάγησης από την μηχανικό του Δήμου θα τα δείτε στα σχόλια.
Σε ολόκληρη την οθόνη είναι καλύτερα!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκεί οι άνθρωποι έχουν όραμα και το πραγματοποιούν! Εδώ τι έχουμε; Μέχρι και για κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες σε οικίες έπρεπε να συμπληρώσεις τόσα πολλά έγγραφα που στο τέλος δεν είχες το σθένος να συνεχίσεις.
Το Δημόσιο στην Κύπρο πνίγεται στη Γραφειοκρατία που το ίδιο δημιουργεί...

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε πολύ πίσω στην Κύπρο.. αλλά πρέπει να σας πώ ότι ακόμα και αυτό το ὑπόδειγμα πόλης θα είναι εντελώς ανέφικτο στο εγγύς μέλλον.., τα κτίρια και τα υλικά όπως και τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε αυτό ακόμα και τα ποδήλατα είναι προιόντα πετρελαίου και ακόμα και αν αντλήσουμε όλο το πετρέλαιο της γής κάποια στιγμή όλα αυτά τα υπέροχα σκηνκά δεν θα μπορούν να συντηρηθούν ούτε να λειτουργήσουν! το μέλλον είναι κοντά Ξυπνήστε!!!!!!!!!!!!! Η μόνη λύση είναι να επιστρέψουμε στη γη που μας γέννησε αν και είναι σχεδόν αργά.. όλη η γή έχει οικοπεδοποιηθεί και τεράστιοι όγκοι τσιμέντου (= τεράστιες εκτάσεις μή καλλιεργήσιμης γης)δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με τα σύχρονα μηχανήματα.. Έχουμε αντικαταστήσει τις ντόπιες ποικιλίες σιτηρών και οπωροφόρων με ξένες για καλύτερη σοδειά και ποιότητα με αποτέλεσμα να έχουμε ένα κάρο χημικά στο πιάτο μας... Ότι και να γίνει πό δω και πέρα απλά θα είναι λίγο.. Έχουμε αυτοεξοντωθεί απλά δεν το ξέρουμε ακόμη γιατί εχουμε ακόμη ρεύμα και νερό στις πολύ άνετες τσιμεντένιες οικίες μας με τα λογής λογής αχρείαστα υλικά αγαθά που τις συνοδεύουν(και αυτά προϊόντα πετρελαίου που θα πάψει να υπάρχει σε λίγα χρόνια..) Και έτσι με τις πολλές ανέσεις και όλα όσα μας παρέχει η τωρινή "τεχνολογία" είμαστε τόσο άνετοι και πιστεύουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα...έχουμε χάσει την επαφή μας με τη Φύση και το Θεό και πιστεύουμε ότι το να μαζεύουμε χρήματα και να κάνουμε εράνους σώζουμε "φτωχούς "ανθρώπους ενώ το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να ανοίξουμε τα μα΄τια μας και να δούμε την αλήθεια! Αυτή η κοινωνία όπως την έχουμε φτιάξει δεν μπορεί πια να λειτουργήσει! Οι δουλειές μας είναι πολύ μακρυα από το χώρο διαμονής μας και ο χώρος διαμονής μας βρισκεται μακρυά από τους φίλους και τους συγγενείς μας..δεν είμαστε πια κοινωνία αλλά χαμένες οντότητες που ακροβατούν την ώρα που κοιμούνται ονειρευόμενοι ότι ζούν την τέλεια ζωή ή ακόμα χειρότερα ότι προσφέρουν με αυτό που κάνουν.. (Στην Ελλάδα γίνονται πραγματικές προσπάθειες για δημιουργία οικοκοινοτήτων, ψάξτε το στο Google (οικοκοινότητες-φυσική δόμηση, permaculture) Σας εύχομαι καλή προσγείωση σε αυτά που θα δείτε και θα μάθετε.. ;)
Myrsine

Related Posts with Thumbnails