Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011

Αυτοκινητόδρομοι χωρίς σταθμούς

Η προηγούμενη μου ανάρτηση για το θέμα:Yes !!! Υπηρεσίες στους αυτοκινητόδρομους - 2

Αυτοκινητόδρομοι χωρίς σταθμούς -  "Σημερινή"

| Εκτύπωση | 17/11/2011 | ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΤΙΝΙΟΖΟΥ

Γυμνοί από υπηρεσίες, λόγω οικονομικής κρίσης
Υπηρεσίες στους αυτοκινητόδρομους ζητά ο Επίτροπος Περιβάλλοντος. Πώς απαντά ο Διευθυντής Δημοσίων Έργων.

Οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως χώροι ξεκούρασης, αποχωρητήρια, πρατήρια βενζίνης και άλλες πολλές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες, που χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου, θα πρέπει να σχεδιάζονται μαζί με αυτούς, επισημαίνει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Όπως αποκάλυψε ο κ. Θεοπέμπτου, το εισόδημα από τέτοιους σταθμούς ή ακόμη και η διαχείρισή τους θα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προσφέρεται σε ορισμένες κοινότητες, που η διάβαση του αυτοκινητόδρομου τούς έχει δημιουργήσει πρόβλημα.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής των Δημοσίων Έργων Αλέκος Μιχαηλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών ήταν έτοιμο να προωθήσει τέτοιου είδους υπηρεσίες στους αυτοκινητόδρομους, ωστόσο η έλλειψη κονδυλίων απέτρεψε τα σχέδιά του. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι οι περικοπές του κράτους, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε διάφορα κατασκευαστικά έργα τα οποία είτε ήταν προγραμματισμένα είτε προωθούνταν, έχουν κλείσει στο συρτάρι το έργο δημιουργίας δημόσιων υπηρεσιών, όπως αποχωρητήρια και χώρους ανάπαυσης, σε διάφορα δίκτυα των αυτοκινητόδρομων της Κύπρου.
Ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών από την έλλειψη υπηρεσιών
Λόγω της έλλειψης δημόσιων υπηρεσιών στους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου ταλαιπωρούνται χιλιάδες οδηγοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά τους δρόμους, υποστήριξε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος. Κυρίως σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί, οι διανομείς, όσοι χρησιμοποιούν τους δρόμους καθημερινά. Μάλιστα, όπως τόνισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, οι πιο πάνω οδηγοί έχουν συμμεριστεί και επικροτούν τη θέση του.
Όπως αποκάλυψε, η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου ένας ταξιδιώτης δεν θα βρει χώρους ξεκούρασης και υπηρεσίες στους αυτοκινητόδρομους, αλλά αναγκάζεται να δοκιμάσει την τύχη του στα κέντρα αναψυχής και εστιατόρια της περιοχής, σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος. Όπως υπέδειξε, το κράτος παράλληλα κατευθύνει τους αυτοκινητιστές με τη σήμανση στους αυτοκινητόδρομους σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπως κέντρα αναψυχής και εστιατόρια που βρίσκονται κοντά σε αυτοκινητόδρομους, τα οποία δεν έχουν καμία υποχρέωση να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες σε οποιονδήποτε περαστικό, παρά μόνο στους πελάτες τους.
Δίνοντας παράδειγμα, ο κ. Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι ένας τουρίστας που ενοικιάζει αυτοκίνητο για να γνωρίσει την Κύπρο, όχι μόνο δεν έχει επιλογές για ξεκούραση ή χρήση αποχωρητηρίου, αλλά θα ξαφνιαστεί από το γεγονός ότι η σήμανση στον δρόμο τον στέλνει σε ιδιωτικούς χώρους, εντελώς άσχετους με αυτούς που συνηθίζονται στην Ευρώπη.
Χώροι ξεκούρασης
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, η έλλειψη χώρων ξεκούρασης και υπηρεσιών στους αυτοκινητόδρομους έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών σκουπιδιών σε αυτούς, την ταλαιπωρία των οδηγών και ιδιαίτερα των τουριστών.
Όπως επισήμανε, στο εξωτερικό οι σταθμοί εξυπηρέτησης στους αυτοκινητόδρομους προσφέρουν ένα μίγμα από υπηρεσίες ανάλογα με τον σταθμό, το μέγεθος και την τοποθεσία του, όπως φαγητό, χώρο ξεκούρασης, καύσιμα, χώρο για πικ-νικ, χώρο για διανυκτέρευση καραβανιών, διάφορα καταστήματα, μηχανικό αυτοκινήτων και πολλές άλλες υπηρεσίες, που είναι σχεδιασμένες να εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες.

2 σχόλια:

χ χαραλαμπους είπε...

κυριε χαραλαμπε..... 1. αν γινουν σταθμοι σε αυτοκινητοδρομους δεν θα ειναι ιδιωτικοι σταθμοι? 2 με την δημιουργια αυτων των σταθμων χανουν πελατες τα καφενεδακια τα τα κεντρα σε χωρια κοντα στους δρομους οπως πισσουρι,χοιροκοιτια... 3 θα χρειαστουν απαλλοτριωσεις γης αρα αλλα λεφτα για το κρατος σε περιοδο κρισης 4...θα τσιμεντοποιηθουν γεωργικες η αλλης χρησης εκτασεις γης.ειναι οικολογικο αυτο? 5 πρεπει να κανουμε σταθμους επειδη το κανει η ταδε χωρα δηλαδη?η κυπρος ειναι ασια και οχι ευρωπη.τι μας προσφερε η ευρωπαικη ενωση?περισσοτερα κακα απο οσα ειχαμε πριν.τα καλα της ειναι ελαχιστα.μας προσφερε εγκλημα,μεταναστες,ανεργια,απανθρωπους νομους. αν ηταν να κανουμε οτι κανουν οι δηθεν ευρωπαιοι θα επρεπε να ειχαμε και πυρηνικα εργοστασια.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε...

Η αφορμή για αυτό είναι τα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν σε διάφορα χαρακτηριστικά σημεία των αυτοκινητοδρόμων π.χ. το δασάκι στην έξοδο από Δρόμο Λευκωσίας Λεμεσού στην Κοφίνου, τα τετράγωνα με άσφαλτο στο Κόρνο κλπ.
Νομίζω θα ήταν καλά τέτοιοι σταθμοί να είναι πρώτα πρώτα μικροί και να δίνονται στις κοινότητες για διαχείριση. Μπορεί φυσικά να γίνουν από ιδιώτες και να τους λειτουργούν μέχρι να εξοφληθούν τα έξοδά τους με βάση μια συμφωνία φυσικά.
Οι εξόδοι και εισόδοι είναι ήδη κρατική γη.
Και πρέπει να είναι κάπου ενδιάμεσα και μακριά από τις πόλεις.

Related Posts with Thumbnails