Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ηθική και περιβάλλον

Πριν λίγες μέρες μίλησα σε φοιτητές στο ΤΕΠΑκ με θέμα "Ηθική και περιβάλλον"
Αυτές είναι οι σημειώσεις μου:


Επαγγελματισμός
Όταν ήμουν φοιτητής σε κολλέγιο στο εξωτερικό, πρόσεξα ότι οι καθηγητές μας έλεγαν συνεχώς πολλά ρητά και μάλιστα ορισμένοι μας έλεγαν τα ίδια !

Ρώτησα και έμαθα ότι είχαν πάρει την απόφαση να προωθήσουν ορισμένα επαγγελματικά επίπεδα συμπεριφοράς ανάμεσα στους φοιτητές και αυτός ήταν ένας τρόπος που εφάρμοζαν.
Το πιο συχνά ρητά ήταν το If you decide to do it, you must do it right!και το πολύ γνωστό I was only doing my job

Άσκηση του επαγγέλματος σωστά με αίσθημα ευθύνης και ηθικής έναντι της κοινωνίας, και του περιβάλλοντος.

  • Δεν είδα ότι είχε σπηλιές με νυκτερίδες
  • Το υλικό είναι πολύ τα χρήματα που θα βγάλουμε πολλά δεν πειράζει αν είναι δάσος
  • Να γράφεις ότι έγιναν κυματοθραύστες ενώ δεν έγιναν
  • Να γράφεις διάφορα άσχετα για να γίνει η έκθεση πιο μεγάλη
  • Να βάζεις επικίνδυνα χημικά σε βαρέλια και να τα θάβεις κάτω από τη γη και να ισχυρίζεσαι ότι όλα είναι μια χαρά
  • Να μεταφέρεις χιλιάδες τόνους μολυσμένων χωμάτων και να τους θάβεις γιατί στοιχίζει να τα διαχειριστείς. Αυτοί που θα αγοράζουν τις περιουσίες από πάνω ?
  • Βρήκα τον παράνομο οχετό που μου κατάγγειλες, στάθηκα εκεί για λίγο και δεν έβγαινε κάτι έτσι δεν υπάρχει αδίκημα.

Παλιά μας δίδασκαν πώς να σχεδιάζουμε με το πιο χαμηλό κόστος.
Ποτέ δε μιλούσε τότε κανένας για περιβαλλοντικό κόστος, μόνο χρηματικό.
Τώρα αυτό δεν είναι πλέον αποδεκτό !

Και αν εξετάσετε τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κύπρου θα δείτε ότι όλα έχουν σχέση με το ότι πάντα επιλέγαμε την πιο φτηνή λύση χωρίς να εξετάσουμε την περιβαλλοντική πτυχή.

  • Παράδειγμα οι σκυβαλότοποι!
  • Η σκίαση στα παράθυρα που δεν υπάρχει πλέον
  • Σπίτια χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα γιατί τότε το πετρέλαιο ήταν πιο φθηνό
  • Δεν είχαμε μέχρι πρόσφατα κανόνες θερμομόνωσης όπως η υπόλοιπη ευρώπη
  • Δεν έχουμε κανόνες κατασκευή κτηρίων και πρότυπα για π.χ. παράθυρα, διασωληνώσεις κλπ

Από την άλλη παίρνουμε αποφάσεις που στοιχίζουν πολύ στο κράτος γιατί είναι προς το συμφέρον ορισμένων.

Αυτό είναι αντιεπαγγελματικό και ανήθικο !

  • Κτίσαμε μαρίνα σε λάθος τόπο
  • Προωθούσαμε μόνο τα αυτοκίνητα και αμελήσαμε τις δημόσιες μεταφορές και τα ποδήλατα
  • Πεζοδρόμια και διασταυρώσεις ανύπαρκτες
  • Καμπύλες στις στροφές για πιο γρήγορο οδήγημα
  • Βάλαμε συστήματα αποχέτευσης σε λάθος τόπο
  • Δρόμους από πάρκα για να έχουν διέξοδο ορισμένοι
  • Κάνουμε χώρους πρασίνου σε πάρκινκ

Από νέος επιστήμονας μέρος του κατεστημένου

Στην αρχή όρεξη για δουλειά, μετά έρχεται η αυτοπεποίθηση χωρίς να ανανεώνουν τις γνώσεις τους και χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν ζημιώνει το περιβάλλον και την κοινωνία.

Και άμα κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο συνήθως αντιστέκονται στην αλλαγή!

Είναι ηθική υποχρέωση για όσους παίρνουν αποφάσεις να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να είναι σε επαφή με τις ανάγκες της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και των μελλοντικών γενεών.
Αυτό πρέπει να κάνει ένας σωστός κα ηθικός επαγγελματίας !

Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η αντιγραφή άλλων έστω και αν κατά βάθος νιώθεις ότι αυτό ίσως να μην είναι σωστό

Και να θυμάστε, ένας σωστός επαγγελματίας κάνει πάντα αυτό που θεωρεί σωστό.

Διαφορετικά γίνεται μέρος του συστήματος που κατηγορούσε όταν ήταν νέος

Ένας σωστός επαγγελματίας που αγαπά το τόπο του, ακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο τομέα του, εφαρμόζει τις σωστές πρακτικές και προσπαθεί να είναι όσο πιο ηθικός /σωστός γίνεται στις αποφάσεις του.

Ηθικά προϊόντα

Green washing

Honest decent legal and truthful

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν μπορείς να μιλήσεις για την "Ηθική και Πολιτική" στους πολιτικούς μας; Μήπως κολλήσει κάτι στο μυαλό τους, αφού οι πλείστοι μιλούν και λειτουργούν λες και είναι στη δεκαετία του ’60.
Ο χρήστης Bananistanos είπε…
Κατακρίνεις όσους έχουν αστυνομική φρουρα αλλά πέρνεις cash...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ