Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοπική Αυτοδιοίκηση και η έλλειψη Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς

[Αυτό το έγραψα στις 06/01/2004]
Ενώ στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ύπαρξη Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς για δημόσιες θέσεις είναι συνηθισμένο γεγονός, στη Κύπρο δεν έχουμε ποτέ ασχοληθεί με τη θεσμοθέτηση οποιουδήποτε κώδικα ηθικής.
Η ύπαρξη μιας τέτοιας νομοθετικής ρύθμισης που καθορίζει με λεπτομέρεια την Ηθική Συμπεριφορά ενός Δημοτικού Συμβούλου ή Δημάρχου, θα έδινε ένα γρήγορο τέλος στις αντιπαραθέσεις που είχαμε τελευταία στο Παραλίμνη, όπου όσοι αναμίχθηκαν στην αντιπαράθεση είχαν διαφορετική αντίληψη του ορθού η αν θέλετε διαφορετικά επίπεδα ηθικής.
Με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο και για το λόγο αυτό το κράτος οφείλει σύντομα να εξετάσει τη μέχρι τώρα λειτουργία των Δημοτικών Αρχών και Συμβουλίων για να εισηγηθεί βελτιώσεις και αλλαγές. Ας μην ξεχνούμε ότι από την εισαγωγή του, ο θεσμός αυτός δεν έχει ποτέ αξιολογηθεί αλλά ούτε και συγκριθεί με άλλες χώρες, όσον αφορά την αποδοτικότητα του με τη μορφή που έχει τώρα.
Ένας Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς, περιλαμβάνει,
  • Λεπτομερείς κανόνες Ηθικής Συμπεριφοράς του Δημάρχου και των Συμβούλων
  • Μέθοδο καταγγελίας, εξέτασης και επιβολής ποινών όπου υπάρχουν παραβιάσεις
  • Διαδικασίες εφαρμογής ορισμένων προνοιών του Κώδικα.
  • Κανόνες Ηθικής Συμπεριφοράς
    Αυτοί περιλαμβάνουν θέματα σχέσεων με τους υπαλλήλους, δηλώσεις προσωπικών συμφερόντων, υποχρεωτική συμμετοχή και ενεργό ρόλο, εμπιστευτικότητα, αποδοχή ‘δώρων’, ακεραιότητα, προσωπικά και οικογενειακά συμφέροντα, ανάληψη ευθύνης και υποδειγματική συμπεριφορά έναντι της κοινότητας και των νόμων.
    Καταγγελίες
    Οι διαδικασίες καταγγελίας και η σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων που θα εξετάζουν τέτοια θέματα, είναι ένα από τα δύσκολα κεφάλαια. Ο κάθε Δήμος θα πρέπει να έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες για την υποβολή και εξέταση καταγγελιών για παραβιάσεις του Δημάρχου, των Συμβούλων αλλά και των υπαλλήλων του Δήμου.
    Αν στο μυαλό του απλού πολίτη δεν φαίνονται να είναι αποτελεσματικά, τότε ο θεσμός θα υπολειτουργεί.
    Διαδικασίες
    Οι διαδικασίες αυτές προβλέπουν για την τήρηση αρχείου όπου ο ενδιαφερόμενος καταγράφει τα προσωπικά του συμφέροντα αλλά και όπου καταγράφεται η απόσυρση του από συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συζητούνται θέματα στα οποία έχει προσωπικό συμφέρον.
    Φυσικά η εισαγωγή και μόνο ενός Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς, δεν θα λύση το πρόβλημα.
    Υπάρχουν και πολλές άλλες διαδικαστικές ελλείψεις στη τοπική αυτοδιοίκηση, που κάνουν την παρακολούθηση και έλεγχο του έργου του Δημάρχου και των Συμβούλων από τους δημότες, πολύ δύσκολη.
    Τα Δημοτικά Συμβούλια για παράδειγμα, δεν εκδίδουν Ετήσια Έκθεση όπου οι δημότες θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το έργου του Δήμου.
    Ο έλεγχος που γίνεται τώρα σε ένα Συμβούλιο είναι μόνο διαδικαστικός και ερευνά μόνο εάν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία για τη λήψη μιας απόφασης. Αν όμως η απόφαση ήταν ορθά αιτιολογημένη ή αν ήταν βασισμένη σε σωστές οικονομικές αρχές, δεν ελέγχεται ποτέ από κανένα. Τέτοιος έλεγχος δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει ούτε και από όσους δημότες θα ήθελαν να το κάνουν.
    Κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι εύκολο να γίνουν λάθη, παρεξηγήσεις και να δημιουργηθούν υποψίες.
    Η ευθύνη για τη τοπική αυτοδιοίκηση ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα πρέπει σύντομα, να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.
    Η εισαγωγή σαν πρώτο μέτρο, του Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς θα αποτελέσει μια ριζοσπαστική αλλαγή, που η σημερινή κυβέρνηση με την στήριξη των κομμάτων και τον αέρα της αλλαγής, είναι στη καλύτερη θέση να το κάνει.

    Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

    Σχόλια

    Ο χρήστης kaisi είπε…
    Σε όλα τα πόστα είναι αναγκαίο αυτό, όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    Από βουλευτές, υπουργούς και άλλους κρατικούς αξιωματούχους, για όλους πρέπει να υπάρχει αυτός ο κώδικας ηθικής συμπεριφοράς.

    Θα μπορούσε να είναι ακόμα και ένας ξεχωριστός επίτροπος ή υπηρεσία ή εστω ενα τμήμα που να υπάγεται σε ήδη υφιστάμενη υπηρεσία πχ Γενικός Ελεγκτής
    Ο χρήστης Αντρέας είπε…
    Αχ βρε επίτροπε τι μου θύμησες τώρα... Σε παραλιακό Δήμο για να δοθεί οικοδομική άδεια έπρεπε να πληρωθούν 10.000 ευρώ στην αδερφότεχνη του δημάρχου. Σε άλλο Δήμο για αντίστοιχη άδεια απαιτήθηκαν 20.000 από τον δημοτικό μηχανικό. Σε άλλο παραλιακό Δήμο υπάρχει επιδημία καμένων υπολογιστών σε ότι έχει να κάνει με το περιβάλλον καθώς και διαρροών νερού πάνω από φακέλους και υπολογιστές ενώ σωλήνες νερού δεν υπάρχουν κοντά.

    Έχω ζήσει για πολλά χρόνια στο Βέλγιο. Ο τοπικός Δήμος έβγαζε μεγάλη έκθεση πεπραγμένων στο τέλος κάθε χρόνου και ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έπρεπε να κάνει αναφορά για τον τομέα ευθύνης του. Ο Δήμος ήταν μεγέθους κυπριακού Δήμου (λιγότεροι από 100.000 κάτοικοι). Αν ρίξεις μία ματιά στην ιστοσελίδα τους (www.leuven.be) θα δεις πόσο πίσω είμαστε. Είναι στα Ολλανδικά και ακόμη και αν δεν τα μιλάς θα πάρεις καλή ιδέα.

    Σε ένα χωριό στην Ανατολική Φλάνδρα των λιγότερων των 1000 κατοίκων ο Δήμος και όλες οι υπηρεσίες λειτουργούσαν από άμισθους εθελοντές. Και πρόσφεραν υπηρεσίες (λίγες ώρες ανά εβδομάδα ανά άτομο) που ούτε στην πιο άγρια φαντασία των μεγάλων κυπριακών Δήμων δεν υπάρχουν. Και ναι, είχαν ετήσιες αναφορές.

    Λόγω εργασίας γύριζα σε όλη την Δυτική Ευρώπη και γενικά τα ίδια πάνω κάτω υπήρχαν παντού (υπήρχαν βέβαια εξαιρέσεις στον Νότο...)
    Ο χρήστης Theopemptou είπε…
    @Kaisi
    Έχεις δίκαιο αυτό πρέπει να υπάρχει παντού μαζί με τον έλεγχο φυσικά.

    @Αντρέας
    Εντυπωσιακά αυτά που λες για το εξωτερικό.
    Η πλάκα εδώ είναι ότι μετά από τις "εξυπνάδες" τους μας κάνουν και διαφήμιση ότι γίνονται έργα. Ακούω και εγώ πολλά και ανεγέρσεις κτηρίων σε φιλικές τιμές, πληρωμένα ταξίδια έναντι επιπλέον ορόφων κλπ κλπ.
    Όταν δοκίμασαν να κάνουν κάτι τέτοιο στη βουλή έγινε επανάσταση !
    Ο χρήστης Ερυκίνη είπε…
    Καλημέρα επίτροπε,
    αναρωτιέμαι πως μπορεί να προωθηθεί κάτι τέτοιο??? γιατί μου φαίνεται απόλυτα λογικό. επίσης κάτι τέτοιο εξαναγκάζει τζαι κάτι κοινοτάρχες και δημοτικά συμβούλια-φαντάσματα σε κάτι χωριά που εκλέγονται και δεν κάνουν απολύτως τίποτε, να κάμουν κάτι, αφού θα γίνεται μια αναφορά πχ. στο τέλος κάθε χρόνου...
    Ο χρήστης Theopemptou είπε…
    @Ερυκίνη
    Η αλλαγή πρέπει να γίνει από το Υπ. εσωτερικών που χειρίζεται την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν αρέσει όμως στους Δήμους αυτή η ρύθμιση. Θυμάμαι όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο μου στο φιλελεύθερο ένας δήμαρχος δημοσίευση απαντητικό άρθρο ...
    Πρέπει αυτό να επεκταθεί σε πολλούς άλλους τομείς π.χ. βουλευτές, αξιωματούχους και ιδιαίτερα όσους χειρίζονται προσφορές του κράτους !
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Πολύ ωραίο άρθρο!

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

    Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί...

    Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

    Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α...

    Ήλιος - αεροπορική τραγωδία ..

    Ήταν Αύγουστος του 2005 και ήμουν πολύ χαρούμενος. Κέρδισα μετά από διαγωνισμό μια από τις θέσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη που τότε εργάζονταν στο "neighbourhood project." Η διαμονή και η διατροφή ήταν πληρωμένα. Τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν και αυτά πληρωμένα αλλά επέλεξαν η ίδιοι την πτήση από την Αθήνα.  Έτσι έπρεπε να διαλέξω εγώ το πρώτο σκέλος, δηλαδή την πτήση για την Αθήνα. Πήγα σε τουριστικό γραφείο που εργαζόταν μια θεία και τις εξήγησα τι ήθελα. Μου κανόνισε την προεπιλεγμένη πτήση από Αθήνα για Κομπεγχάγη και έμεινε να διευθετηθεί η πτήση για Αθήνα.  Μου πρότεινε την πτήση της Ήλιος και έφυγα από το γραφείο. Την άλλη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε έγνοια γιατί ήταν μικρό το χρονικό διάστημα και ίσως να μην προλάμβαινα να πάρω την επόμενη πτήση και έτσι το αλλάξαμε για άλλη που έφευγε λίγο πιο γρήγορα. Στο αεροδρόμιο είδα την πτήση της Ήλιος στο Gate Εκεί ήταν και παλιοί φοιτητές μου πιάσαμε κουβέντα είπαμε διάφορα αποχαιρε...