Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Έχετε φυτικά απόβλητα;

Άρχισαν επιτέλους και στην Κύπρο να λειτουργούν εταιρείες που επεξεργάζονται τα φυτικά απόβλητα και τα μετατρέπουν σε κομπόστα.
Τα πιο κάτω το πήρα από την εταιρία Σουκιούρογλου η οποία άρχισε συνεργασία με ορισμένους Δήμους για τη συλλογή των φυτικών αποβλήτων. Το διαφημιστικό τους φυλλάδιο είναι εδώ και η ιστοσελίδα τους εδώ.:


Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη ενός νέου στο είδος του για την Κύπρο έργου, την ανακύκλωση πράσινων αποβλήτων  (δηλ κλαδέματα των κήπων). Από αυτά παράγουμε ψηλής ποιότητας κόμποστ, δηλαδή οργανικό λίπασμα.
Το μάζεμα όμως των κλαδεμάτων χωρίς άλλα υλικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ρουτίνα όλων εμάς που έχουμε κήπο είναι να αφήνουμε τα κλαδέματα μας έξω από το σπίτι μας, ή στο διπλανό οικόπεδο μαζί με άλλα άχρηστα υλικά για να τα μαζέψει ο Δήμος. Στο μεταξύ έρχονται και άλλοι και προσθέτουν κι άλλα άχρηστα. Και βέβαια, ο Δήμος με την σειρά του είναι «προγραμματισμένος» να τα μαζεύει όλα μαζί και να τα παίρνει στον Κοτσιάτη.

Κι όμως, τα κλαδέματα είναι μπορούν να είναι χρήσιμα, αφού μπορούν να μετατραπούν σε οργανικό λίπασμα. Φτάνει βέβαια να τα «αποχαρακτηρίσουμε» από άχρηστα σε χρήσιμα και τα μαζεύουμε ξεχωριστά για να πάνε για ανακύκλωση. Αυτό βέβαια δεν γίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσουμε.

Εμείς ξεκινήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν σίγουρα κι άλλοι κι αυτό είναι καλό. Υπάρχει πάρα πολλή υλικό διαθέσιμο. Στήσαμε μονάδα κομποστοποίησης στη Βιομηχανική περιοχή Γερίου και παραλαμβάνουμε κλαδέματα. Τα παραλαμβάνουμε δωρεάν (σε αντίθεση με τον Κοτσιάτη), υπό τον όρο να είναι καθαρά, χωρίς άλλα υλικά Η πρώτη παρτίδα Κόμποστ «ψήνεται» και θα είναι διαθέσιμη στα φυτώρια (ή garden centers) όλης της Κύπρου σε πολύ προσιτές τιμές από τον ερχόμενο Απρίλη σε συσκευασίες των 20ΛΤ και 50ΛΤ. Περισσότερες πληροφορίες στο www.mygreencycle.com

Οι ποσότητες όμως είναι ακόμα μικρές. Επί του παρόντος περιοριζόμαστε μόνο στα πράσινα που οι Δήμοι μαζεύουν από τους δικούς τους κήπους και δημόσιους χώρους και αυτά ακόμα όχι όλα. Οι μεγάλες ποσότητες είναι από τα σπίτια. Αυτά εξακολουθούν να πηγαίνουν στον Κοτσιάτη, αφού είναι ανακατεμένα με ένα σωρό άλλα άχρηστα. Επισυνάπτω ενημερωτικό φυλλάδιο (ηλ/κή εκδοχή) που όλοι οι Δημότες της μείζονος Λευκωσίας που διαθέτουν κήπο θα λάβουν από την Δευτέρα, 6/2/2011 και για τις επόμενες 7-8 μέρες. Θα συνοδεύεται με ένα δείγμα πράσινης διαφανής σακούλαςΣτόχος, η ευαισθητοποίηση του κοινού στην ανάγκη ΔΙΑΛΟΓΗΣ στο εξής των κλαδεμάτων τους για να μπορούν να μαζευτούν ξεχωριστά από τις Δημοτικές Υπηρεσίες. Αλλιώς, θα συνεχίσουν δυστυχώς να πηγαίνουν στον Κοτσιάτη, αφού η διαλογή είναι ασύμφορη χωρίς την ανάλογη χρέωση.

Μπορείτε να συμβάλετε στην προσπάθεια με τις εξής απλές ενέργειες:
  1. Μαζεύετε τα φύλλα, γρασίδια και άλλα μικρά τεμάχια στις πράσινες διαφανείς σακούλες που υπάρχουν στις υπεραγορές και αφήνετε τις έξω από το σπίτι σας τις μέρες που σας υποδεικνύει ο Δήμος.
  2. Αν σας βοηθά κηπουρός, μεταφέρετε του  τις οδηγίες αυτές.
  3. Αν ο κηπουρός ή εταιρεία SKIP αναλαμβάνει την μεταφορά τους, απλούστατα υποδείξετε του να τα φέρνει στην μονάδα μας. Ούτως ή άλλως τους συμφέρει, αφού ο Κοτσιάτης είναι πολύ πιο μακριά.
  4. Προωθήστε το μήνυμα αυτό σε γνωστούς και φίλους!
Ευχαριστώ, 
Ερικ Σουκιούρογλου 

PREMIER SHUKUROGLOU CYPRUS LTD
Ολύμπου 4, ΛΑΤΣΙΑ - 2234
Tel: +357 22815353
Fax: +357 22482331

1 σχόλιο:

ιων είπε...

Αρκετά μεγάλη πρόοοδος. Αμα σκεφτείς ότι εγώ καθημερινά αναπνέω τους μολυσμένους καπνούς , τη βρωμιά και τις διοξίνες από τον παράνομο σκυβαλότοπο που είναι αρκετά κοντά στο χωριό μου και ευθεία ο αέρας στο σπίτι μου.......

Related Posts with Thumbnails