Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Στην ολομέλεια ο νόμος για την ανακύκλωση ελαστικών

Σήμερα πάει στην ολομέλεια ο νόμος για την ανακύκλωση ελαστικών.
Κλείνει ένα μεγάλο και πολύ παραμελημένο θέμα που έτρεχα ξωπίσω από το 2007.
Και μια μικρή ιστορία:
Όταν προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπο να μη ξεφεύγουν από το σύστημα οι μικροί εισαγωγείς ελαστικών που φέρνουν ελαστικά στην Κύπρο μόνο αν τα βρουν σε καλές τιμές στο εξωτερικό, όλοι όσοι προσεγγίζαμε με προτάσεις έλεγαν αυτό δεν γίνεται .. αυτό δεν γίνεται.

Τότε απευθύνθηκα στον Υπ. Οικονομικών και του είπα: " θέλω να μου πεις με ποιο άνθρωπο να μιλήσουμε, να του εξηγήσουμε το πρόβλημα και να μας βρει λύση και όχι να τα βλέπει αρνητικά".
Μας έστειλε στην τότε διευθύντρια τελωνείων (και νυν Γεν Διευθύντρια του Υπ. Εμπορίου) κα Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία βρήκε τη λύση. Μας έστειλε με ιδέες στην Αρχή Λιμένων, κάναμε εκεί σύσκεψη και τώρα ο νόμος πάει για ψήφιση.

Οι λεπτομέρειες:
Σκοπός της νομοθεσίας είναι η θέσπιση νέων κανονισμών για τη ρύθμιση της διαχείρισης των αποβλήτων ελαστικών με την εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και της αρχής «η ευθύνη του παραγωγού». 
Καθορίζεται η ανάγκη δημιουργίας συστημάτων για τη διαχείριση των αποβλήτων ελαστικών μέσω διαδικασιών ανάκτησης. 

Για την εφαρμογή οι εισαγωγείς ελαστικών καλούνται εντός 6 μηνών να δημιουργήσουν ατομικά ή συλλογικά συστήματα διαχείρισης ελαστικών. 

Για την επιτυχημένη εφαρμογή των Κανονισμών αναμιγνύεται και η Αρχή Λιμένων ώστε να διασφαλίζεται ότι πριν από την έξοδο νέων ελαστικών από το λιμενικό χώρο ο εισαγωγέας πρέπει να διασφαλίζει αποδεικτικό εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών του υποχρεώσεων από το σύστημα.

3 σχόλια:

angel | black είπε...

Μια απορία που είχα για το νομοσχέδιο ήταν, τι γίνεται με τα ελαστικά που έρχονται πάνω σε αυτοκίνητα; Ναι, αυτά θα συμπεριληφθούν στο σύστημα ανακύκλωσης μόλις αλλακτούν αλλά το σύστημα δεν θα έχει λάβει πληρωμή για τα εν λόγω ελαστικά. Μήπως θα δημιουργηθούν ελλείψεις (χρηματικές δηλαδή...)

Γιώργος είπε...

Δυνατός ο Επίτροπος Περιβάλλοντος!!

Ιάκωβος Τζιωρτζιής είπε...

Καιρος ήταν. Εχει αρχισει να γεμιζει η υπαιθρος και καθε γωνια της Λευκωσιας με λαστιχα...

Related Posts with Thumbnails