Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Είμαι από άλλη χώρα; Διαφημιστικά φυλλάδια - 3

Μετά από τη προσπάθεια για το περιορισμό των διαφημιστικών φυλλαδίων, Νομοθετική ρύθμιση για τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων  το Υπ. Εσωτερικών ζήτησε απόψεις από διάφορους ενδιαφερόμενους. Πρέπει να πω ότι οτι τα μηνύματα, ο θυμός και οι τσακωμοί που φτάνουν κοντα μου για το θέμα είναι πάρα πολοί και έντονοι μάλιστα.


Πιο κάτω η άποψη της Ένωσης Δήμων η οποία πρέπει να πω  με ξάφνιασε (αν θέλετε να διαβάσετε τις εισηγήσεις στις οποίες μου απαντούν εδώ):



Αναφέρομαι στην επιστολή ..... σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ένωσης Δήμων Κύπρου συζήτησε σε βάθος μελέτη που διεξήχθη από λειτουργούς της Ένωσης στη βάση της επιστολής του Επιτρόπου Περιβάλλοντος με αρ. φακ. 02.10.003 ημερ. 30.11.2009 και καττέληξε στα πιο κάτω συμπεράσματα για το θέμα της διανομής διαφημιστηκών φυλλαδίων το οποίο, όπως γνωρίζετε, άπτεται σωρείας παραμέτρων που χρειάσθηκε να συναξlολογηθούν
1. Οι ανησυχίες που εκφράζονται εΙναι εύλογες, αλλά μέχρι ενός σημείου και τα προτεινόμενα μέτρα είναι δυσανάλογα του προβλήματος.
2. Η ρίψη φυλλαδίων σε δημόσιους δρόμους ρυθμίζεται από τον περί της Ρύπανσης των Δημόσιων Οδών Νόμο.
3. Ειδική νομοθετική ρύθμιση για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην πρόταση δε φαίνεται να υπάρχει αλλού, όμως ο Επίτροπος θα μπορούσε να υποβάλει κάποιο κείμενο που πιθανό να εντόπισε.
4. Το θέμα πιστεύουμε δεν είναι θέμα αδειοδότησης. Η διανομή σε δρόμους και αυτοκίνητα είτε είναι προβληματική (κυκλοφορία, ατυχήματα) είτε όχι. Αν ισχύει το πρώτο, θα πρέπει να απαγορευτεί πλήρως αλλά τότε θα πρέπει να απαγορευτεί και η πώληση λαχνών για φιλανθρωπικούς σκοπούς ενέργεια που προκαλεί τα ίδια και πιθανό περισσότερα προβλήματα.
5. Προσπάθεια ρύθμισης πιθανό να συνιστά παρέμβαση στο θέμα της ελευθερίας διαφήμισης και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς αλλά και της ενημέρωσης των πολιτών.

6. Αδειοδότηση για διανομή στα γραμματοκιβώτια προκαλεί τα lδια προβλήματα όπως πιο πάνω. ενώ δημιουργεί και θέμα αδειοδότησης και στην Kυκλoφoρiα φυλλαδίων μέσω εφημερίδων και περιοδικών (εκτεταμένη πρακτική, παρά πολλό περίπτερα κάνουν και κατ οίκον διανομή), αλλά και μέσω τουταχυδρομείοu.
7. Αδειοδότηση συνεπάγεrαι διαδικασίες κριτηρίων, αιτήσεων, εξέτασης, εγκρίσεων ενστάσεων, διερεύνησης καταγγελιών. επιβολής νόμου. δικαστήρια, κλπ. Δεν mστεύεται ότι μπορεί κάποια υπηρεσία ή Δημοτική Αρχή να αναλάβει τέτοιο φορτίο, με αμφίβολο, εν πάσει περιπτώσει όφελος.
8. Η απαγόρευση περιεχομένου σημαίνει "Προέγκριση και άσκηση λoγoκρισiας.
9. Οι όροι για το χαρτί και τα μελάνια προωθούνται με πράσινες αγορές, εθελοντικές συμφωνίες και πρότυπα για τα προιόντα αυτά.
10.Η συμπεριφορά Kομμάrων και υποψηφίων δε ρυθμίζεται με νομοθεσία, αλλά με άσκηση πιέσεων από τους πολίτες και κοινωνικό υπεύθυνη συμπεριφορά.


Η Εκτελεστική Επιτροπή αναγνώρισε ότι, η διανομή φυλλαδίων, πέρα σπό την σπατάλη που γίνεται  είναι και πρόβλημα οχληρίας,
Το μόνο μέτρο που ίσως να μπουρούσε να ληφθεi θα ήταν ο καθορισμός σήματος που να δείχνει την επιθυμία του ιδιοκτήτη ενός υποστατικού να μη λαμβάνει διαφημιστικά φυλλάδια. Επίσης θα ήταν ίσως πιο αποτελεσμσπκό αν ασκούνταν πιέσεις προς αυτο(iς που χρησιμοποιούν το μέσο αυτό, Π.χ. Σύνδεσμος Διαφημιστών, Έμποροι, κλπ, για εθελοντική εκ μέρους τους δράση.
______________________________________________
Τί έκανα μέχρι τώρα για το θέμα:

Χαρτιά στα γραμματοκιβώτια και στα σχολεία


Σχόλια

Ο χρήστης Ρανια είπε…
Επίτροπε, έκατσα να σχολιάσω τα σημεία ένα-ένα. Αλλά επαρέτησα. Η λογική του παραλόγου. Τι δικαιολογίες εν τούτες για ελεύθερο ανταγωνισμό, λογοκρισία, λαχνούς για φιλανθρωπικούς σκοπούς, φορτία εργασίας και λοιπά;

Ποια η διαφορά του έντυπου με του ηλεκτρονικού spamming;

Και ναι, εγώ να βάλω το σήμα του "παρακαλώ όχι διαφημιστικά". Ποιος εννα το σεβαστεί; αν δεν το σεβαστεί, εγώ τι μπορώ να κάμω πέρα που το να τους πιάσω τηλέφωνο και να βρίσω;

Καλό κουράγιο Επίτροπε. Εν σε ζηλεύκω καθόλου, παρολο που είσαι τζιαι Golden Boy:)

Υ.Γ. Μπορούμε άραγε να οργανωθούμε με κάποιο τρόπο και να πιέσουμε εμείς σαν πολίτες;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Επ' ευκαιρία να πω κι εγώ τον πόνο μου, χωρίς να θέλω να επιβαρύνω το μπλογκ αναμασώντας πράγματα που σίγουρα έχουν ήδη ειπωθεί κάπου:

Πέρα από την πραγματικά αχρείαστη σπατάλη χαρτιού, ως πολίτης με δικαιώματα, έχω απαίτηση από την πολιτεία:

1. Να προστατεύει το δικαίωμά μου να μην επεμβαίνει οποιοσδήποτε σε ατομική μου περιουσία (αυτοκίνητο), τοποθετώντας σ' αυτή ό,τι θέλει.

2. Να βρει τρόπους να αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να τοποθετεί ανεπιθύμητο υλικό στο γραμματοκιβώτιό μου, ως αποτέλεσμα μαζικής διανομής, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεσή μου.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται, από τη στιγμή που υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία η οποία καθιστά παράνομη τη μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση του παραλήπτη, αυτό να μην μπορεί να ισχύει και για τα έντυπα μηνύματα.

Αντιλαμβάνομαι ότι ξεφεύγω από το θέμα της σπατάλης φυσικών πόρων, το οποίο με ενδιαφέρει πολύ, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο πτυχές πάνε μαζί.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ράνια
Όταν διάβασα τι έγραψες χαμογέλασα γιατί δοκίμασα και εγώ να κάνω κάτι τέτοιο και το εγκατέλειψα. Άκουσε όμως τις φωνές μου ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμων.
Δεν το σκέφτηκα ... θα ηταν καλή ιδέα να δημοσίευα τα στοιχεία τους για να στείλουν όσοι θέλουν την ένστασή τους! Ή ένα ;online petition !
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Ανώνυμος
Νομίζω είναι ξεκάθαρο από την απάντηση της Ένωσης Δήμων ότι δε θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα και έτσι δεν υπάρχει ούτε και η αναζήτηση λύσης !
Και φυσικά όσοι την επιδιώκουν ... παράξενοι !
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τρώνε και προωθούν συμφέροντα οι των Δήμων και κάνουν την πάπια.
Υπάρχει λύση στο πρόβλημα και δεν είναι το "όχι διαφημιστικά".
Δέρνετε 5-6 άτομα που βάλλουν φυλλάδια και οι εταιρείες αποφεύγουν τον δρόμο σας.
Απλές κυπριακές λύσεις...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι επίτροπε online petition μαζί σου, επίσης επιστολές στο κάθε Δήμο ξεχωριστά απο τους δημότες του
Ο χρήστης Ράνια είπε…
Νομίζω ένα on-line petition εννα ήταν πολλά καλή ιδεά
Και... (σατανικό χαμόγελο) να τους σπαμάρουμε με ΕΝΤΥΠΕΣ επιστολές. Πολλές. Να τους γεμώσουμε το γραμματοκιβώτιο. Να βάλουμε επιστολές διαμαρτυρίας στα αυτοκίνητα τους:))Να τις περνούμε κάτω που τις πόρτες των γραφειων τους.
Οι Έντυποι Εκδικητές:)

Πως πάει; if you can't beat them, join them;

Να δούμε αν θα τους αρέσει:)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σας ακούσαμε σας κ.επίτροπε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο για το θέμα αυτό, μπράβο και μακάρι να προχωρήσει το θέμα γιατί έχει πολύ κόσμο που απασχολεί
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν άντεξα και τους έστειλα email σήμερα.Για όποιον ενδιαφέρετε είναι το πιο κάτω.

endeky@cytanet.com.cy

Ένωση Δήμων ιμίσση.Άτε ρε παρετάτε μας.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μα αφού και οι δήμοι βάζουν φυλλάδια στα γραμμτοκιβώτια μας(οι Στροβόλου και Λακατάμιας τουλάχιστον)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Online petition! Είμαι σίγουρος πως θα μαζέψουμε ΠΟΛΛΕΣ υπογραφές. Μόνο μέσω του Facebook να το διαδώσουμε, θα μαζέψουμε αρκετές χιλιάδες, γιατί κανένας δεν γουστάρει το έντυπο spam.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα μπορούσαμε να τα μαζεύουμε και να τα ρίχνουμε έξω από τα γραφεία της Ένωσης Δήμων, τη Βουλή, και άλλους φορείς που δείχνουν αδιαφορία για το πρόβλημα και επικαλούνται γελοία προσκόμματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ