Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαρτιά στα γραμματοκιβώτια και στα σχολεία

Διαφημιστικά στα γραμματοκιβώτια:
Την περασμένη Δευτέρα έγινε η συνάντηση που κυνηγούσα εδώ και καιρό με το Σύνδεσμο Διανομέων Διαφημιστικού Υλικού στα γραφεία της ΠΟΒΕΚ στη Λευκωσία.
Για όσους δεν κατάλαβαν αυτές είναι οι εταιρείες που προσλαμβάνεις για να διανέμουν διαφημιστικά στα γραμματοκιβώτια.
Πρέπει να πω ότι από τη συζήτηση έμαθα πολλά ...
Τους πρότεινα να κάνουμε μια "συμφωνία κυρίων" με την οποία θα συμφωνήσουμε ένα σήμα που όταν το βλέπουν σε γραμματοκιβώτιο να μην βάζουν μέσα διαφημιστικά.
Ανέλαβα επίσης να πείσω το ταχυδρομείο να τηρεί τους ίδιους κανόνες που θα συμφωνήσουμε.
Ζήτησαν 2 -3 εβδομάδες για να επανέλθουν με συναινετική λύση.

Διαφημιστικά και χαρτί από τράπεζες:
Με επιστολή μου προς το Σύνδεσμο Εμπορικών Τραπεζών ζήτησα όπως όλες οι τράπεζες σέβονται την επιθυμία των πελατών (α) να μην τους στέλνουν διαφημιστικό υλικό (β) να μην τους στέλνουν τη κατάσταση του λογαριασμού με το ταχυδρομείο.

Χαρτί στα σχολεία:
Επιτέλους ένα χρόνο μετά από την πρώτη εισήγηση για ανακύκλωση του μαζεμένου χαρτιού (βιβλία τετράδια κλπ) στα σχολεία και μια αποτυχία βρέθηκε τελικά λύση.
Αν όλα πάνε καλά, πριν τις γιορτές θα αρχίσει η συλλογή βιβλίων και τετραδίων από τα σχολεία της Κύπρου με πρώτη την επαρχία Πάφου

Σχόλια

Ο χρήστης Leni είπε…
Μπορεί να εν και τα καλύτερα νέα που άκουσα αυτή τη βδομάδα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι προθέσεις σας είναι αγνές και καλοδεχούμενες κε Επίτροπε, με αυτούς όμως που θίγονται τα συμφέροντα τους (κι είναι μεγάλα τα ποσά) πως θα τους πείσεις.
Το θέμα είναι τα κενά που υπάρχουν στην νομοθεσία και αφήνουν τον καθένα να αλωνίζει, αυτά είναι που πρέπει να ρυθμιστούν κι όχι να γίνονται συμφωνίες τις οποίες θα καταπατούν ούτως ή άλλως. Είναι δυνατόν ο νόμος να ισχύει για τον εργαζόμενο που τοποθετεί το χαρτάκι (όταν τον τσακώσεις στα πράσα εννοείται) κι όχι για τον ιδιοκτήτη του διαφημιστικού γραφείου? Και με πια λογική να σύρεις στο δικαστήριο ένα άνθρωπο που παλεύει για να ζήσει (συνήθως μετανάστη). Κε Επίτροπε, ρώτησες μήπως τους ιδιοκτήτες πόσοι από αυτούς βάζουν κοινωνικές ασφαλίσεις στους εργαζόμενους τους, οι οποίοι είναι κατά 99% part time για να μην έχουν καθόλου ωφελήματα?
Η ανοχή της πολιτείας και τα νομοθετικά κενά είναι το πρόβλημα, αν βασιζόμαστε στην καλή θέληση και στις υποσχέσεις του κάθε ενδιαφερόμενου που το μόνο που θέλει είναι να αυξήσει τα κέρδη του ζήτω που καήκαμε.
Με απλά λόγια, αλλού είναι το πρόβλημα.
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
Το πρώτο βήμα νομίζω πρέπει να είναι πάντα η αυτορύθμιση. Αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε ναι να νομοθετήσουμε. Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι η εφαρμογή των νόμων στην Κύπρο δεν είναι και το ατού μας !
Αυτή τη στιγμή δεν απαγορεύεται η διανομή φυλλαδίων στα σπίτια. Οι Τοπικές Αρχές δίνουν μάλιστα και άδεια σε αυτούς τους ανθρώπους έναντι ενός ποσού. Διανομή κάνουν και τα κρατικά ταχυδρομεία.
Για τα άλλα θέματα δεν μπορώ να εκφράσω απόψεις αν και θα το ήθελα πολύ !
Είναι δύσκολο το θέμα ... υπομονή..
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@leni
Σε ευχαριστώ πολύ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ένα άλλο θέμα είναι και το ότι, δηλώνεις στο συμβόλαιο παραδείγματος χάριν σε κάποια εταιρεία (δεν λέμε ποια είναι, δεν λέμε) ότι δεν θες να σου στέλνουν το έντυπό τους, κι αυτοί στο στέλνουν. Και τους παίρνεις τηλέφωνο και τους λες δεν το θέλω το περιοδικό σας κι αυτοί λένε δεν πειράζει, πάρτο και πέτα το... κι όταν αρχίσεις και τους βρίζεις τότε αντιλαμβάνονται ότι δεν το θες πραγματικά και σταματούν να στο στέλνουν...
Μιας και μακράν απέχουμε από την Ευρώπη, έχει και η βρισιά την φειδώ της :)
Μπράβο πάντως κε Επίτροπε που προχωράει το θέμα της ανακύκλωσης στα σχολεία, ξέρω τι δύσκολη μάχη έδωσες και το μπράβο είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε!
Ο χρήστης Γιώργος Π. είπε…
Είναι αδιανόητο να μήν υπάρχουν κάδοι συλλογής χαρτιού της Green Dot μέσα στα σχολεία.
Θα ήταν ακόμη καλύτερο να τοποθετούντο οι κάδοι έξω από τα σχολεία ούτως ώστε να εξυπηρετείται και η γειτονιά.
Με αύτο τον τρόπο επίσης, κάθε πρωί που οι γονείς παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο θα μπορούσαν να παίρνουν μαζί τους και το ανακυκλώσιμο χαρτί της προηγόυμενης μέρας από το σπίτι και να δείξουν στο παιδάκι, πού να το ρίχνει και γιατί να το ρίχνει σε αυτόν το κάδο, πλάθοντας έτσι σιγά σιγά την περιβαλλοντική συνείδηση.
*Πώς θα διδάξουμε στα παιδιά μας την ανακύκλωση από τη στιγμή που εμείς οι ίδιοι δέν ανακυκλώνουμε;
*Ποιό πρόγραμμα μπήκε από το Υπουργείο Παιδείας προς αυτό τον σκοπό;
*Με ποιό όραμα ξεκίνησε η Green Dot και ποιό πρόγραμμα έβαλε σε αυτές τις μικρές λεπτομέρειες;
Ή μήπως είναι ακόμα ένας κερδοσκοπικός οργανισμός που απορροφά κοινοτικά κονδύλια "προς ίδιον όφελος"!
Ο χρήστης Kyriakos είπε…
Σχετικά με το σχόλιο του George για τους κάδους ανακύκλωσης στα σχολεία, να αναφέρω ότι σε όλες τις περιοχές που καλύπτει η Green Dot Cyprus γίνονται παρουσιάσεις για την ανακύκλωση στα σχολεία και τοποθετούνται κάδοι των 240 λίτρων για το χαρτί και το PMD. Έχουν καλυφθεί ήδη 200 σχολεία και η διαδικασία συνεχίζεται σε κάθε περιοχή που επεκτείνεται το πρόγραμμα.
Για τις γειτονιές δεν χρειάζονται κάδοι. Η συλλογή του χαρτιού και του PMD γίνεται από πόρτα σε πόρτα σε Λευκωσία και Λεμεσό που τρέχει το πρόγραμμα. Άρα το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε τις μέρες συλλογής της περιοχής μας.
Άσε που όπου μπήκαν πιλοτικά κάδοι σε γειτονιές κάποιοι συμπολίτες μας τους μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπους.
Σχετικέ με τη χρηματοδότηση της Green Dot Cyprus, να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή δεν γίνεται από Ευρωπαικά κονδύλια. Γίνεται με βάση Νόμο απο τις τοπικές επιχειρήσεις και είναι βάσει Νόμου μη κερδοσκοπικός Οργανισμός. Ότι κοστίζει το πρόγραμμα ανακύκλωσης το πληρώνουμε όλοι ως καταναλωτές πάνω στις τιμές των προιόντων. Ας μην ψάχνουμε κάτι το πονηρό λοιπόν που κάποιοι έχουν εφεύρει για να κερδίσουν στην πλάτη μας. Υπάρχει Νόμος, υπάρχει έλεγχος, όλα γίνονται με διαφάνεια και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε ως πολίτες είναι να συμμετάσχουμε στα προγράμματα για να μην πηγαίνουν τα λεφτά που όλοι πληρώνουμε στον αέρα.

Κυριάκος Παρπούνας
Γενικός Διευθυντής
Green Dot Cyprus
Ο χρήστης Γιώργος Π. είπε…
Να ευχαριστήσω τον κ. Παρπούνα για την παρέμβαση του.
Όμως αυτά που μας είπε εδω, σε ένα χώρο απ΄ότι αντιλαμβάνομαι μικρό σε επισκεψιμότητα, θα ήταν καλύτερα -και εαν το επιτρέπουν οι συνθήκες- να ελέγοντο τακτικά και προγραμματισμένα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Έγινε περισσότερος ντόρος για τα λεφτά της Ανόρθωσης τελευταίως παρά για την επίσκεψη του Προέδρου στην Ελλάδα! Αφού οι δημοσιογράφοι θέλου πρόκληση, προκαλέστε τους.
Ο κόσμος λέει ότι η Green Dot είναι μιά μπλεγμένη ιστορία και ότι δεν ανακυκλώνει ότι παίρνει απο την περισυλλογή, αλλά οτι γίνεται μόνο για το θεαθείναι!
Βγέστε και πέστε τι γίνεται, εξηγήστε με κάποιο τρόπο -βρέστε τον εσείς- πώς λειτουργεί το σύστημα. Επικοινωνείτε σε τακτική βάση με τους συμβαλλόμενους πολίτες. Στην περιοχή μου (Ύψωνα) γίνεται περισυλλογή εδώ και 10 περίπου μήνες, εκτός απο την πρώτη ενημέρωση που πήραμε τότε, δεν έχετε επικοινωνήσει μαζί μας ξανά.
Οι γείτονες μου δεν έχουν ιδέα το τί γίνεται. Βγάζω κάθε 15 μέρες το χαρτί μου σε κιβώτιο και με ρωτούν γιατί βγάζω τα σκουπίδια μου σε "κάσια"!
Δέν ξέρω κάτω από ποιό πρωτόκολλό λειτουργείτε, αλλά νομίζω ότι πρέπει να "μορφώσετε" τον κόσμο για την ανακύκλωση και πως γίνεται.
Ο χρήστης Kyriakos είπε…
Να ευχαριστήσω τον George για τα σχόλια και τις εισηγήσεις του. Έχω φυσικά τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 20 παρουσιάσεις στην τηλεόραση, πολύ περισσότερες στο ραδιόφωνο, και αρκετά άρθα και παρουσιάσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Σε κάθε περίπτωση λέω τι είναι η Green Dot και πια είναι τα δεδομένα όπως τα εξήγησα και προχθές με την απάντηση μου. Θα συνεχίσουμε να τα λέμε σε κάθε ευκαιρία αλλά είμαι σίγουρος ότι όσοι συμπολίτες μας ψάχνουν λόγο να μην συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης θα συνεχίσουν να βρίσκουν άπειρες προφάσεις με κάθε λογής δικαιολογία.
Σημειώνω φυσικά το θέμα της ενημέρωσης στις κοινότητες και έχω δόσει οδηγίες να γίνει άμεσα συμπληρωματική ενημέρωση. Απο Ιανουάριο επίσης αρχίζει τηλεοπτική διαφήσιμη των προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Να αναφέρω επίσης ότι εκτός απο ενημέρωση (η οποία δεν επαρκεί για αλλάξει συνήθειες τόσων χρόνων)ετοιμάζεται μαζί με την Ένωση Δήμων θεσμικό πλαίσιο που θα καθιστά τη διαλογή στην πηγή υποχρεωτική και φυσικά ελέγξιμη.
Έτσι και αλλιώς καμιά χώρα με ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης δεν αφήνει τα προγράμματα ανακύκλωσης στην απόλυτη διακριτική ευχέρια των πολιτών ακόμη και σε απόλυτα ευαισθητοποιημένες κοινωνίες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ας μου επιτραπεί να συμφωνήσω με τον George. Στην περιοχή μου (Καϊμακλί Λευκωσίας) όπως και στην δουλειά μου, η οποία βρίσκεται στην Έγκωμη, αφενός οι γείτονες με βλέπουν υποτιμητικά γιατί πιάνω τα σκουπίδια και τα κουβαλώ μέχρι τον πλησιέστερο κάδο και αφ' ετέρου οι υπόλοιποι συνάδελφοι μου βάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην σακούλα σαν να τα βάζουν σε κάδο απορριμάτων (απόδειξη το ότι τοποθετούν στη σακούλα μέχρι και χαρτί υγείας και στάχτη απο τσιγάρα) χωρίς να τους νοιάζει τι πρέπει να πετούν και σε ποιον κάδο και για ποιο λόγο γίνεται το όλο θέμα, όπως επίσης, οι εργοδότες μας (και ίσως και οι περισσότεροι συνάδελφοι) θεωρούν το θέμα της ανακύκλωσης ως μακακία και είναι της άποψης ότι "αφού έχουμε κάδο απορριμάτων για όλα τα σκουπίδια, γιατί να μπούμε στον κόπο να τα ξεχωρίσουμε"?

Ευχαριστώ,

Τάσος ο Περιβαλλοντιστής

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ