Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρόφιμα και μεταφορές - Πράσινες Εκδηλώσεις και Συνέδρια

Πολλές φορές πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο όχι μόνο για να ακούσουμε τις παρουσιάσεις αλλά και για να συναντήσουμε κόσμο με τα ίδια ενδιαφέροντα. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι πιο πολλά γίνονται συνομιλώντας στο πόδι με ένα φλιτζάνι καφέ και μερικά σνακς παρά με αλλεπάλληλες επιστολές.
Τρόφιμα
Σε τέτοιες συναντήσεις και ιδιαίτερα όταν έχουμε συμμετοχές από άλλες χώρες, το τι επιλέγουμε για τροφές έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό επισημάνει της σημασία του "αγοράζω τοπικά". Πως όμως αυτό συνδυάζεται μαζί με άλλες περιβαλλοντικές παραμέτρους στην επιλογή του μενού και των υλικών;

  • Τα τρόφιμα πρέπει να είναι φρέσκα και για μείωση των εκπομπών να μην έχουν φτάσει από μακριά (buy local) αλλά να είναι ντόπια και εποχής.
  • Επιλέγουμε προϊόντα (π.χ. καφές και τσάι) από "Δίκαιο Εμπόριο"[Fair Trade].
  • Επιλέγουμε υγιεινά τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά και αποφεύγουμε φαγητά ψηλά σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι.
  • Δίνουμε προτίμηση σε βιολογικά (οργανικά) προϊόντα.
  • Προσφέρουμε καλές επιλογές για χορτοφάγους.
  • Επιλέγουμε να συνεργαστούμε με χώρους που κάνουν τις αγορές τους σε μεγάλα κιβώτια παρά σε ατομική συσκευασία του κάθε προϊόντος για μείωση των αποβλήτων.
  • Αποφεύγουμε το εμφιαλωμένο νερό.
  • Επιλέγουμε φρέσκα φρούτα εποχής παρά γλυκίσματα.
  • Για μείωση της σπατάλης βεβαιωνόμαστε από πριν πόσοι από τους προσκεκλημένους μας θα μείνουν στο φαγητό.
Με τη βοήθεια του Συνδέσμου Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας, γνωστών chef και με βάση αυτά που έχουν προτείνει οι επισκέπτες στο blog μου και στο Facebook, έχει ήδη ετοιμαστούν ορισμένες εισηγήσεις για σνακς και φαγητά, βασισμένες στα πιο πάνω.

Μεταφορές
Ακόμη ένα σημαντικότατο μέρος του συνεδρίου είναι το θέμα των μεταφορών για το οποίο στην Κύπρο έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα αλλά χρειάζονται πολλά ακόμη να γίνουν.
Μέσα από τα συνέδρια μπορούμε όμως να προωθήσουμε και αυτό το θέμα.
  • Η επιλογή του χώρου θα πρέπει να γίνεται κοντά στο μεγαλύτερο όγκο των συμμετεχόντων για να μειωθούν τα ταξίδια.
  • Υπόδειξη των χώρων στάθμευσης και ενθαρρύνοντας το περπάτημα.
  • Χάρτες με υπόδειξη της διαδρομής που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος με τα πόδια, την ώρα που θα χρειαστεί και αν είναι δυνατό τις θερμίδες που θα καταναλώσει. Το ίδιο ισχύει για σημεία ενδιαφέροντος στην περιοχής π.χ. εστιατόρια, πάρκα, μουσεία.
  • Διαθέστε ποδήλατα σε όσους συμμετέχουν για κοντινά ταξίδια στην περιοχή μαζί με υποδείξεις για κοντινούς ποδηλατόδρομους ή περιοχές που μπορούν να επισκεφθούν εύκολα με ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, στο τέλος ή στην αρχή της εκδήλωσης.
  • Εξέταση της δυνατότητας μεταφοράς όσων περισσοτέρων γίνεται με λεωφορείο. Πιο εύκολη η μεταφορά από άλλες πόλεις, υπάρχει η δυνατότητα υπόδειξης χώρου στάθμευσης εκτός πόλης και μεταφοράς των συμμετεχόντων με λεωφορείο.
  • Ενθάρρυνση των συμμετεχόντων να μοιραστούν αυτοκίνητο μέσω ιστοσελίδας ή δήλωση στη φόρμα συμμετοχής.
  • Αν είναι συνεδρίαση μπορεί αυτή να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης;
Και τέλος
  • Προσφέρεται σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία να αντισταθμίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πού ελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα για να φτάσει ως εκεί, να το αντισταθμίσει με δεντροφύτευση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ