Σάββατο, 31 Ιουλίου 2010

Η αποκατάσταση των σκουπιδοτόπων θα είναι καυτό θέμα για την Κύπρο τα επόμενα χρόνιαΜε νέες ιδέες για το καυτό θέμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια η Κύπρος, αυτό της αποκατάστασης των σκουπιδότοπων, επέστρεψε σήμερα από το Ισραήλ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται της προστασίας του Περιβάλλοντος και στη συνέχεια έκανε περιήγηση στο χώρο, όπου τα τελευταία 40 χρόνια ήταν ο σκουπιδότοπος του Τελ Αβίβ.

Επιστρέφοντας το πρωί στην Κύπρο ο κ. Θεοπέμτου, είπε ότι «χάρηκα πάρα πολύ το σκουπιδότοπο γιατί η αποκατάσταση των σκουπιδοτόπων θα είναι καυτό θέμα για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια», είπε προσθέτοντας ότι ο λόγος που ήθελα να το δω είναι γιατί και εμείς θα αρχίσουμε την αποκατάσταση των σκυβαλοτόπων όταν αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχείρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων όπως αυτό της Κόσιης.

Εξηγώντας ότι ο χώρος που επισκέφθηκε δεχόταν τα σκουπίδια μιας πόλης ενός σχεδόν εκατομμυρίου κατοίκων, είπε πως ο σκουπιδότοπος τώρα έκλεισε και αποκαθίσταται.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα βουνό 70 περίπου εκταρίων που καλύφθηκε με λάσπη, η οποία εμποδίζει τα αέρια να διαχέονται στην ατμόσφαιρα, αναφέροντας ότι βύθισαν στο σκυβαλότοπο κάθε 20 με 30 μέτρα σωλήνες, οι οποίοι απορροφούν το αέριο που αναδύεται.

Το αέριο είναι πάρα πολύ και διοχετεύεται σε παρακείμενο εργοστάσιο που το χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Η γύρω περιοχή καθαρίστηκε και σε αυτή σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου, με παιγνιδότοπους. Ο λόγος που θα κατασκευάσουν πάρκο είναι γιατί κάποια αέρια δραπετεύουν και δεν θέλουν να επεκταθεί η οικιστική ανάπτυξη κοντά στο χώρο, συνέχισε ο κ. Θεοπέμτου.

Είπε επίσης ότι στον ίδιο χώρο κατασκεύασαν περιβαλλοντικό κέντρο στο οποίο γίνεται εκπαίδευση για κομποστοποίηση και γενικότερα για την ανακύκλωση.

Πρόσθεσε ότι έκαναν, επίσης, χαράξεις για να συλλέγουν το νερό που αποστάσουν από τα σκουπίδια και το προωθούν στο πότισμα κήπων ώστε αυτό να μην καταλήγει στον ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή και να αναμειγνύεται με το νερό του ποταμού.

Οταν κάνεις μια αποκατάσταση σκουπιδότοπου οι επιλογές είναι είτε να αφαιρέσεις το υλικό που υπάρχει στο σκυβαλότοπο και να το προωθήσεις σε επεξεργασία, είτε να το αφήσεις εκεί και να ανακτήσεις το αέριο που εκβάλλεται, εξήγησε προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί κατέληξαν στην ευφυή λύση συγκέντρωσης του υλικού σε ύψος, ελευθέρωσαν γη στην οποία θα κάνουν πάρκο και πέτυχαν ανάκτηση του αερίου.

«Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η προσφερόμενη επιλογή μπορεί να είναι να αφαιρέσεις το υλικό και μετά από διαλογή να το καις ως καύσιμη ύλη», διευκρίνισε αναφέροντας ότι «οι δικοί μας σκουπιδότοποι πρέπει να εξετασθούν, για αυτό έχουμε πρόγραμμα αποκατάστασης στο οποίο οι ειδικοί θα κάνουν προτάσεις. Μπορεί για ένα μικρό σκουπιδότοπο η συμφέρουσα λύση να είναι να σηκώσεις τα υλικά και να τα μεταφέρεις σε άλλο σκουπιδότοπο.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ επισκέφθηκε και ένα κτήριο εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για το οποίο έγιναν διεθνείς δημοσιεύσεις.

Με υπολογιστές διοχετεύει όλη την ενέργεια που καταναλώνεται στο κτήριο στα στεγνωτήρια των κουζινών. Κατασκεύασαν έξυπνο εσωτερικό αίθριο το οποίο αντανακλά το φως μέσα στα γραφεία μειώνοντας έτσι την κατανάλωση του ηλεκτρισμού. Τοποθέτησαν ανακλαστήρες για να αυξάνεται ο εσωτερικός φωτισμός και να μειώνεται η κατανάλωση με τους λαμπτήρες, ενώ στο πάνω μέρος του κτηρίου θα κατασκευάσουν άλλο ένα όροφο στον οποίο θα εγκαταστήσουν γυμναστήριο ώστε να έχουν ένα χώρο καθημερινής λειτουργίας πάνω από τα γραφεία που επίσης θα μειώνει τις απώλειες ενέργειας, εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι το κτήριο είναι βαμμένο άσπρο για να ανακλά ενέργεια, ενώ για την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προήλθαν είτε από ανακύκλωση, είτε από αειφόρο διαχείριση δασών.

Πρόκειται για μια κατασκευή που η ΕΕ σκοπεύει να υιοθετήσει, επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν το κόστος κατασκευής είναι απαγορευτικό, είπε πως δεν θεώρησαν το κόστος απαγορευτικό και ότι η μοναδική τους ανησυχία ήταν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά από την ανακύκλωση και την αειφόρο διαχείριση δασών.

iKypros
21/07/2010

1 σχόλιο:

ιων είπε...

...ο λόγος που ήθελα να το δω είναι γιατί και εμείς θα αρχίσουμε την αποκατάσταση των σκυβαλοτόπων όταν αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχείρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων όπως αυτό της Κόσιης....

Ερώτηση 1. Πότε θα αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχειρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στην περιοχή δυτικά της Λευκωσίας;

Ερώτηση 2. Τι είδους αποκατάσταση γίνεται σε σκυβαλότοπο στον οποίο καθημερινά ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ τα σκουπίδια;

Related Posts with Thumbnails