Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αποκατάσταση των σκουπιδοτόπων θα είναι καυτό θέμα για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια



Με νέες ιδέες για το καυτό θέμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια η Κύπρος, αυτό της αποκατάστασης των σκουπιδότοπων, επέστρεψε σήμερα από το Ισραήλ ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι συναντήθηκε με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας με τον οποίο συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται της προστασίας του Περιβάλλοντος και στη συνέχεια έκανε περιήγηση στο χώρο, όπου τα τελευταία 40 χρόνια ήταν ο σκουπιδότοπος του Τελ Αβίβ.

Επιστρέφοντας το πρωί στην Κύπρο ο κ. Θεοπέμτου, είπε ότι «χάρηκα πάρα πολύ το σκουπιδότοπο γιατί η αποκατάσταση των σκουπιδοτόπων θα είναι καυτό θέμα για την Κύπρο τα επόμενα χρόνια», είπε προσθέτοντας ότι ο λόγος που ήθελα να το δω είναι γιατί και εμείς θα αρχίσουμε την αποκατάσταση των σκυβαλοτόπων όταν αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχείρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων όπως αυτό της Κόσιης.

Εξηγώντας ότι ο χώρος που επισκέφθηκε δεχόταν τα σκουπίδια μιας πόλης ενός σχεδόν εκατομμυρίου κατοίκων, είπε πως ο σκουπιδότοπος τώρα έκλεισε και αποκαθίσταται.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα βουνό 70 περίπου εκταρίων που καλύφθηκε με λάσπη, η οποία εμποδίζει τα αέρια να διαχέονται στην ατμόσφαιρα, αναφέροντας ότι βύθισαν στο σκυβαλότοπο κάθε 20 με 30 μέτρα σωλήνες, οι οποίοι απορροφούν το αέριο που αναδύεται.

Το αέριο είναι πάρα πολύ και διοχετεύεται σε παρακείμενο εργοστάσιο που το χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Η γύρω περιοχή καθαρίστηκε και σε αυτή σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός τεράστιου πάρκου, με παιγνιδότοπους. Ο λόγος που θα κατασκευάσουν πάρκο είναι γιατί κάποια αέρια δραπετεύουν και δεν θέλουν να επεκταθεί η οικιστική ανάπτυξη κοντά στο χώρο, συνέχισε ο κ. Θεοπέμτου.

Είπε επίσης ότι στον ίδιο χώρο κατασκεύασαν περιβαλλοντικό κέντρο στο οποίο γίνεται εκπαίδευση για κομποστοποίηση και γενικότερα για την ανακύκλωση.

Πρόσθεσε ότι έκαναν, επίσης, χαράξεις για να συλλέγουν το νερό που αποστάσουν από τα σκουπίδια και το προωθούν στο πότισμα κήπων ώστε αυτό να μην καταλήγει στον ποταμό που βρίσκεται στην περιοχή και να αναμειγνύεται με το νερό του ποταμού.

Οταν κάνεις μια αποκατάσταση σκουπιδότοπου οι επιλογές είναι είτε να αφαιρέσεις το υλικό που υπάρχει στο σκυβαλότοπο και να το προωθήσεις σε επεξεργασία, είτε να το αφήσεις εκεί και να ανακτήσεις το αέριο που εκβάλλεται, εξήγησε προσθέτοντας ότι οι Ισραηλινοί κατέληξαν στην ευφυή λύση συγκέντρωσης του υλικού σε ύψος, ελευθέρωσαν γη στην οποία θα κάνουν πάρκο και πέτυχαν ανάκτηση του αερίου.

«Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η προσφερόμενη επιλογή μπορεί να είναι να αφαιρέσεις το υλικό και μετά από διαλογή να το καις ως καύσιμη ύλη», διευκρίνισε αναφέροντας ότι «οι δικοί μας σκουπιδότοποι πρέπει να εξετασθούν, για αυτό έχουμε πρόγραμμα αποκατάστασης στο οποίο οι ειδικοί θα κάνουν προτάσεις. Μπορεί για ένα μικρό σκουπιδότοπο η συμφέρουσα λύση να είναι να σηκώσεις τα υλικά και να τα μεταφέρεις σε άλλο σκουπιδότοπο.

Ο κ. Θεοπέμπτου είπε επίσης ότι κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ επισκέφθηκε και ένα κτήριο εξαιρετικά χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για το οποίο έγιναν διεθνείς δημοσιεύσεις.

Με υπολογιστές διοχετεύει όλη την ενέργεια που καταναλώνεται στο κτήριο στα στεγνωτήρια των κουζινών. Κατασκεύασαν έξυπνο εσωτερικό αίθριο το οποίο αντανακλά το φως μέσα στα γραφεία μειώνοντας έτσι την κατανάλωση του ηλεκτρισμού. Τοποθέτησαν ανακλαστήρες για να αυξάνεται ο εσωτερικός φωτισμός και να μειώνεται η κατανάλωση με τους λαμπτήρες, ενώ στο πάνω μέρος του κτηρίου θα κατασκευάσουν άλλο ένα όροφο στον οποίο θα εγκαταστήσουν γυμναστήριο ώστε να έχουν ένα χώρο καθημερινής λειτουργίας πάνω από τα γραφεία που επίσης θα μειώνει τις απώλειες ενέργειας, εξήγησε.

Είπε ακόμα ότι το κτήριο είναι βαμμένο άσπρο για να ανακλά ενέργεια, ενώ για την ανέγερση του χρησιμοποιήθηκαν υλικά που προήλθαν είτε από ανακύκλωση, είτε από αειφόρο διαχείριση δασών.

Πρόκειται για μια κατασκευή που η ΕΕ σκοπεύει να υιοθετήσει, επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν το κόστος κατασκευής είναι απαγορευτικό, είπε πως δεν θεώρησαν το κόστος απαγορευτικό και ότι η μοναδική τους ανησυχία ήταν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα υλικά από την ανακύκλωση και την αειφόρο διαχείριση δασών.

iKypros
21/07/2010

Σχόλια

Ο χρήστης ιων είπε…
...ο λόγος που ήθελα να το δω είναι γιατί και εμείς θα αρχίσουμε την αποκατάσταση των σκυβαλοτόπων όταν αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχείρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων όπως αυτό της Κόσιης....

Ερώτηση 1. Πότε θα αρχίσει η λειτουργία των χώρων διαχειρισης και υγειονομικής ταφής των αποβλήτων στην περιοχή δυτικά της Λευκωσίας;

Ερώτηση 2. Τι είδους αποκατάσταση γίνεται σε σκυβαλότοπο στον οποίο καθημερινά ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ τα σκουπίδια;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ