Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2010

Σκουπίδια στον Ακάμα

Πιο κάτω ένα από τα πολλά μηνύματα (κυρίως οργισμένα τηλεφωνήματα) που παίρνω για την καθαριότητα στον Ακάμα.
Υπόψη ότι οι Τοπικές Αρχές δεν αναλαμβάνουν τη συλλογή σκουπιδιών και ότι οι καθαρισμοί γίνονται από εθελοντική δράση:
.....
Στις11 Ιουλίου μέρα Κυριακή ξεκίνησα με την οικογένεια μου να πάμε στις μαγευτικές παραλίες του Ακάμα.
Όλο γέλια και χαρές ξεκινήσαμε, κατηφορίζοντας η θέα ήταν μαγευτική,οι παραλίες λαμπήριζαν  απο ψηλά και έμοιαζαν σαν διαμάντια.
Η χαρά μας ήταν απίστευτη και αδημονούσαμε να κολυμπήσομε στα καταγάλανα νερά του Ακάμα.
Επιτέλους φτάσαμε .......... Περάσαμε τόν κόλπο της Λάρας και είπαμε να προχωρήσομε πιο πέρα λέγοντας ότι θα ήταν όλα πιο ήρεμα ,καθαρά και μαγευτικά.
Και τότε άρχισαμε να απογοητευόμαστε....Κατεβαίναμε να βρούμε ένα μέρος να κολυμπήσομε και να περάσομε όμορφα με την οικογένεια μας αλλά η κάθε γωνιά του Ακάμα ήταν χειρότερη απο την άλλη.
Παντού σκουπίδια, πλαστικά, σπασμένα γυαλία, σίδερα, παγούρια, παπουτσια και δεν ξέρω τι άλλό.....α το χειρότερο κηλίδες παντού απο πετρελαιο....Όλα κρεμίστηκαν οι υπόσχέσεις που έδινα στα παιδιά μου (3,4 και 8 χρονών) χάθηκαν. Στα μάτια τους διέκρινε μια δυσπιστία, γιατί όλα αυτά που τους περιέγραφα για τον ΑΚΑΜΑ ήταν ψεύτικα. Τους έλεγα ότι θα επισκευτόμασταν την πιο παρθενική περιοχή της Κύπρου την οποία την προστατεύουν η Κυβέρνηση και όλες οι οικολογικές οργανώσεις  όμως για ακόμη μια φορά ήταν μόνο ΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΑ.
 Ας ελπίσω ότι το μήνυμα αυτό ευαισθητοποιήσει μερικούς και οργανώσουν μια εκστρατεια να καθαρίσουν τον ΑΚΑΜΑ.
 Είναι κρίμα η περιοχή αυτή να αργοπεθαίνει σιγά σιγά και όλη εμεις να κλέινομε απλά τα μάτια..
 Σας παρακαλώ εκ μέρους των παιδιών μου αφήστε και τις επόμενες γενιές να χαρούν τα μέρη αυτά.

5 σχόλια:

Itsmylife είπε...

Κρίμαν, πολλά κρίμαν. Άμαν σκεφτείς ότι τούτος εν ο μόνος τόπος που έμεινεν...

the Idiot Mouflon είπε...

Τον Ιούνη βρέθηκα στην παραλία μετά την ταβέρνα του Ττάκκα (κοντά στα λουτρα) και τα σκουπίδια σχεδόν έκλειναν το κατηφορικό δρομάκι που οδηγεί στη παραλία. Κάποιος είχε αναποδογθρίσει τη βαρέλα που βρίσκεται εκεί ακριβώς για να μην πετάει ο κόσμος τα σκα... του απ' εδώ κι' απ' εκεί.

Δυό βδομάδες μετά βρέθηκα πιο πάνω... λίγο μετά το "blue lagoon". Στον μικρό κολπίσκο είχε μια σπασμένη ομπρέλα... αλλά ... το χειρότερο... όταν με ένα φίλο κολυμπήσαμε έξω από τα βράχια που τον έκλειναν ... αντιλήφθηκα ότι στην επιφάνεια της θάλασσας είχε κηλίδες... μάλλον (πετρ)έλαια... (όχι, δεν ήταν το αντηλιακό).

Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι με τα διάφορα σκάφη που συχνάζουν εκεί τριγύρω. Τα ελέγχει κανείς;

ttoppouzokypraios είπε...

Επίτροπε μάζευε τα email των "αγανακτισμένων" για κάθε είδος "αγανάκτησης" και όταν γίνουν 15-20 στέλλε τους ένα email με πρόσκληση για δράση εθελοντικής διόρθωσης του προβλήματος για το οποίο παραπονιούνται.

Εμάθαμε σε τούτο τον τόπο να τα περιμένουμε ούλλα έτοιμα που τη πολιτεία τζιαι να κατηγορούμε τη κοινωνία σαννα τζιαι εν ένα μαύρο κουτί. Άμα σύρνουμε ούλλοι πέτρες μινήσκουμε με σπασμένα τζάμια! Αν εβοηθούσαμε ούλλοι που λλίο (αρχίζοντας με το να μην δημιουργούμε που μιας αρχής το κάθε ζήτημα πχ. να αφήνουμε σκουπίδια στον Ακάμα) οι απαιτήσεις που την πολιτεία εν να ήταν πολλά πιο μικρές τζιαι θα μπορούσε να ανταποκριθεί πιο εύκολα

Κώστας Ανδρέου είπε...

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΙΧΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΜΠΕΡΙΑ. ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ, ΣΤΟΝ ΑΚΑΜΑ, ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, ΣΤΗΝ ΛΕΜΕΣΟ, ΣΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ........ . ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΕΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΑΚΟΥΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΦΕΡΑ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ Η ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΟΥ ΙΔΑΝΙΚΑ. ΚΑΘΟΤΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ, ΤΑ ΠΕΤΑΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ. ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΟΜΦΑΛΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, ΤΟ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ.....

angel | black είπε...

@toppouzokypraios Φίλε, συμφωνώ πάρα πολύ με αυτά που λες, αλλά όταν βλέπεις οτι κάνεις το καθήκον σου, έχεις συνείδηση και σέβεσαι το περιβαλλον και τους ανθρώπους γύρω σου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου όχι, τότε αρχίζεις και ξεσπάς. Στην πολιτεία, στον δήμο, στον κάθε μαλ*** μη χε** που σαν γαϊδούρι αφήνει τα σκουπίδια του να τα βρούν άλλοι. Και εκεί λες, καλά, εγω τηρώ τους νόμους, κάνω αυτό που πρέπει, γιατί νοιώθω λες και πληρώνω τα σπασμένα όλων των υπολοίπων;

Όσο για τα σκουπίδια στον Ακάμα, έπαθα και εγω το ίδιο πέρυσι. Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν μπορεί η αστυνομία να πάει να τους περιλάβει; Υπάρχει η θυροφυλακή για παράδειγμα, γιατί δεν μπορεί να έχει αρμοδιότητα και για την καθαριότητα και όταν βλέπει κόσμο σταθμευμένο πολλές ώρες σε μια παραλία να κάνει μια περίπολο;

Related Posts with Thumbnails