Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οργανωτικά και η αίθουσα - Πράσινες Εκδηλώσεις και Συνέδρια

Το φθινόπωρο είναι χωρίς αμφιβολία η εποχή των Συνεδρίων και των γενικών συνελεύσεων. Ακόμη πιο σημαντικό θα είναι φυσικά και το δεύτερο ήμισυ του 2012, όπου η Κύπρος θα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι παράμετροι που έχουν περιβαλλοντική πτυχή στα οργανωτικά ενός συνεδρίου είναι (1) τα Οργανωτικά, (2) η αίθουσα (3) ο χώρος της εκδήλωσης, (4) τα τρόφιμα και (5) οι μεταφορές.

Όσον αφορά τα Οργανωτικά τα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσεχθούν είναι:

  • Η χρήση διαδικτύου για πληροφόρηση και εγγραφή μειώνει τη σπατάλη του χαρτιού. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί χαρτί, εκτυπώστε και στις 2 πλευρές για εξοικονόμηση.
  • Προτιμάτε την εκτύπωση σε ανακυκλωμένο χαρτί με μελάνια που περιέχουν οργανικά συστατικά (vegetable -based). Αποφεύγετε όσο μπορείτε την εκτύπωση εγχρώμων φυλλαδίων.
  • Σχεδιάστε τα φυλλάδια σας με τρόπο που να χωρούν περισσότερες πληροφορίες σε μια σελίδα (π.χ. μείωση περιθωρίων, εκτύπωση των Powerpoint handouts).
  • Για μεγάλα κείμενα είναι καλύτερα να διατίθενται ηλεκτρονικά είτε με CD ή με memory stick, είτε σε ιστοσελίδες.
  • Προτιμάτε να δίνετε τις πληροφορίες λίγο πριν την έναρξη για αποφυγή επανάληψης και απώλειας.
  • Φάκελοι, χαρτί, Posters και postcards από ανακυκλωμένο υλικά όπου είναι δυνατό.
  • Πένες και άλλα δώρα - να προτιμούνται οι οργανικές επιλογές (π.χ. παράγωγα καλαμποκιού ή πατάτας) και αν δεν μπορείτε να αποφύγετε τα πλαστικά βεβαιωθείτε ότι αυτά κατασκευάστηκαν από μεγάλο ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού.
  • Η εκτύπωση στα διάφορα είδη να είναι αρκετά διακριτική για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να μην καταλήγουν ως απόβλητα στο σπίτι/γραφείο. Κανένας δεν χρησιμοποιεί τσάντες και γραφικό υλικό με τεράστια γράμματα και σήματα μετά την λήξη του συνεδρίου.
  • Να εξετάζεται σοβαρά η επιλογή χάρτινων φακέλων ή τσαντών από οργανικό βαμβάκι παρά των πολυτελών αλλά και δύσκολων σε διαχείριση ως απόβλητα δερμάτινων ή και πλαστικών φακέλων.
  • Σχοινάκι που κρατεί την ταμπέλα με το όνομα του συμμετέχοντα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αργότερα για γυαλιά ήλιου και μυωπίας.
  • Επιστροφή των badges για επαναχρησιμοποίηση και το χαρτάκι τους στην ανακύκλωση.
  • Να υπάρχει κάλαθος για χαρτί που θα σταλεί στην ανακύκλωση.
  • Κουτί για άχρηστο αλλά σε καλή κατάσταση χαρτί, φυλλάδια και άλλο υλικό του συνεδρίου για επαναχρησιμοποίηση. Να δίνεται η επιλογή μη παραλαβής ορισμένου υλικού όπως π.χ. πένες, μπλοκ χαρτιού κλπ.
  • Προβολή των περιβαλλοντικών μέτρων που θα εφαρμοστούν στην ιστοσελίδα του συνεδρίου.
  • Να περιλαμβάνεται και ένα περιβαλλοντικό μήνυμα στις εκτυπώσεις.
 Η αίθουσα που θα γίνουν οι συναντήσεις είναι επίσης πολύ σημαντική:

  • Μεγάλες αίθουσες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια για κλιματισμό. Η αίθουσα θα πρέπει να έχει επομένως το κατάλληλο μέγεθος για τον αριθμό των συμμετεχόντων.
  • Αίθουσες με φυσικό φωτισμό βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά βοηθούν το ακροατήριο να μένει συγκεντρωμένο.
  • Για να μειωθεί η μετακίνηση, πρέπει να προτιμούμε αίθουσα πού διαθέτει δικό της εξοπλισμό.
Επιπλέον,
  • Εξοπλισμός που δεν χρειάζεται δεν υπάρχει λόγος να μένει αναμμένος.
  • Ο θερμοστάτης πρέπει να ρυθμίζεται σωστά. Η ψηλή θερμοκρασία το χειμώνα και η χαμηλή το καλοκαίρι δυσκολεύει τη συγκέντρωση του ακροατηρίου και σπαταλά ενέργεια.
  • Η αίθουσα συνεδρίων πρέπει να διαθέτει διπλά τζάμια, και αυτόματο σύστημα φωτισμού και θέρμανσης που σβήνει όταν ο επισκέπτης φύγει από το δωμάτιο.
  • Να υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας ούτως ώστε να μπορούν ακόμη και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν να συμμετάσχουν στο συνέδριο.
  • Τοποθέτηση κάδων για ανακύκλωση.

Σχόλια

Ο χρήστης Aceras Anthropophorum είπε…
και το πιο αποτελεσματικό μέτρο: να θέσετε στην οργανωτική επιτροπή την ερώτηση αν το συνέδριο που οργανώννει απαντά στην παραμικρή ανάγγη. Αν όχι, ακυρώστε το :)) Jack pot για το περιβάλλον.

Αν δεν μπορείτε, η κύρια περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι η διακίνηση των παρευρισκομένων από το εξωτερικό. Απαγορεύσατε σε Κινέζους, Γιαπωνέζους, Λανινοαμερικάνους και ιδίως αμερικάνους που ταξιδεύουν ντελούξ να έλθουν. Θα κερδίσετε τόση γκρίζα ενέργεια και εκπομπές διοξυδίου του άνθρακα όσα όλα τα άλλα μέτρα που σας εισηγήτε ο επίτροπος και θα εφαρμόσετε. Μπορείτε επίσεις να επιβάλετε μονά ζυγά όπως κάμνει ο Δήμος Αθηναίων για την διακίνηση στο κέντρο. Μία χρονιά τα επώνυμα που αρχίζουν από Α μέχρι L, τζιαι μια χρονιά που M μέχρι Z. μειώνονται έτσι επλέον κατά 50% οι ρύποι διακίνησης.

Α! τζιαι άμα τελικά το οργανώσετε για τους Ευρωπαίους πολίτες με ονόματα από Α μέχρι L, κάμετε το κάτω από μια τερατσιά χωρίς beamers, κλιματισμούς, φώτα. Θυμάστε τα μαθήματα στο ΚΕΝ Λάρνακας τζιαι στο ΚΕΝ Πάφου; Εδώ για την εθνική ασφάλεια τζιαι τα σεμινάρια δούλεψαν μια χαρά τζιαι δεν θα δουλέψει το συνέδριο για τες νέες μεθόδους βιολογικης παρασκευής του ππαλουζέ; Το ζήτημα θέλει Innovation. Οικολογία με τα μιλλοσφοντζιήσματα δεν γίνεται. τζιαι για τες φυσικές ανάγκες των συνέδρων διαλέξετε ένα τέρατσο δίπλα που ένα καλαμιώνα χωρίς παλλούρες, βάτους και άλλα αγγαθθωτά. Είναι πιο βιολογικά από τα βιολογικά άνυδρα αποχωρητήρια.

Α!! τζιαι κάτι άλλο. Τον επίτροπο να τον καλέσετε πριν να ορίσετε την ημερομηνία αν θέλετε να έρτει.

:)))
Ο χρήστης Theopemptou είπε…
@Aceras
:)
Ηντα που εισαι ακόμη αν κάμουμε και μια τέντα που τούτες που εκάμναν τα παλιά χρόνια στα χωράφκια για να τζοιμούνται πουκάτω και να προσέχουν τες παττίσιες !
Εννα ενθουσιαστούν :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άρχισε η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών ... επιτέλους!

Ξεκίνησε η συγκέντρωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών για την ανακύκλωσή τους Δώστε τις συσκευές σας Μέχρι να παραλάβουν τις πρώτες συσκευές από τους καταναλωτές, οι ανακυκλωτές ασχολούνται με τα παλιά τερματικά που είχαν αποσύρει οι κυβερνητικές υπηρεσίες Με τις συσκευές που φυλάσσονταν από καιρό σε υποστατικά στους Εργάτες και το Γέρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Η εταιρεία Wee Electrocyclosis, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι οι καταναλωτές μπορούν στο εξής να αφήνουν τις παλιές τους συσκευές στα καταστήματα των 148 εταιρειών που είναι συμβεβλημένες (η λίστα τους είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.electrocyclosis.com.cy). Οι πρώτες συσκευές από ανακυκλωτές δεν έχουν ακόμη φτάσει στην Electrocyclosis, η οποία, ωστόσο, ξεκίνησε την προώθηση στους ανακυκλωτές των παλιών συσκευών που είχαν συγκεντρωθεί από οργανισμούς και υπηρεσίες στις αποθήκες της, αφού μόνο στο υποστατικό στους Εργάτες είχαν συσσωρευθεί περί

Έχεις Θερμοσυσσωρευτές;

Τα πιο πολλά από τα παράπονα που ακούγονται για ψηλούς λογαριασμούς του ηλεκτρισμού είναι από ιδιοκτήτες θερμοσυσσωρευτών οι πιο πολλοί από τους οποίους δεν έχουν γνώση για το πώς λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης τους. Φυσικά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης είναι να μελετήσει τη δυνατότητα θερμομόνωσης του κτηρίου, να μειώσει τις απώλειες με χοντρές κουρτίνες και να κλείσει τις χαραμάδες κάτω από πόρτες και παράθυρα με τα ειδικά λάστιχα που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο θερμοσυσσωρευτής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μονωμένο κιβώτιο γεμάτο πυρότουβλα τα οποία θερμαίνονται με ηλεκτρισμό. Όταν εμείς χρειάζεται να θερμάνουμε το χώρο τότε ανοίγει μια δίοδος μέσω της οποίας περνά ο αέρας μέσα από τα τούβλα και περνά ζεστός στο δωμάτιο. Στους εντελώς απλούς θερμοσυσσωρευτές υπάρχουν μόνο δύο ρυθμίσεις. Το ένα κουμπί ρυθμίζει πόσο πολύ θα βράσουν τα τούβλα (input) και η θερμότητα που φυλάγεται έχει επίσης άμεση σχέση με τη δυναμικότητα του αφού στην α

Τι μου έγραψε ο Aceras για το λανεϊτ

Το πιο κάτω σχόλιο του Acera από την ανάρτηση μου με τίτλο " Η εύκολη πρόσβαση στην αγορά δηλητηρίων ". Πρέπει να το διαβάσετε : Aceras Anthropophorum είπε... Η γειτόνισσα μου ετοιμάζετουν να πάει στον γάμο της ανιψιάς της με τον άντραν της τζαι τα μωρά. Είπεν του αντρός της να βάλει μιαν κρεβάταν κότσιινην. Τζείνος εν έθελεν να βάλει κρεβάταν. Ο ένας το πειν του ο άλλος το ξύν του ο καφκάς επήρεν φωθκιάν. Αρπάσσει η κοπελλούα το ποτσίν του λανέιτ που πας το παράθυρον τζιαι λαλεί του αντρός της πας τα νεύρα της: Αν συνεχίσεις έτσι θα το πιώ. Έκαμεν πους το είπιεν. Άλλοι λαλούν ότι επροσποιήθηκεν ότι το είπιεν τζαι όσον τζαι έντζιησεν πας τα σιείλης της που το απορροφήσαν. Άλλοι λαλούν ότι είπιεν το μισόν ποτσίν τζαι η κουβέντα της προσποίησης ήταν για να την θάψει ο παπάς. Όπως τζαι να έχει η υπόθεση, αν είχεν νόμον όπως τον προτείνετε, η κοπελιά δεν θα επήεννεν τζει που επήεν στα κοσπέντε της τζαι να μαυρίσουν θκυό οικογένειες. Όσος κίνδυνος υπάρχει για τα ζώα τζαι τα φυτ